Nyíregyháza hírei

2015.03.26. 12:22

Frakcióvezetők a közgyűlés napirendi pontjairól

Nyíregyháza - A nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Nyíregyháza - A nyíregyházi képviselő-testület frakcióvezetőit a csütörtöki közgyűlés három napirendi pontjáról kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Szpari-támogatás

A megállapodás azt a célt szolgálja, hogy még szorosabb legyen a Bozsik József Akadémia és a Spartacus, valamint a Nyíregyházi Sportcentum közötti szakmai együttműködés, biztosítva ezzel, hogy a tehetséges fiataljaink lehetőséget kaphassanak az első osztályú csapatban. Ezáltal válik egységessé a nyíregyházi labdarúgás. A sportfinanszírozással kapcsolatos előterjesztéssel lekövetjük azokat a jogszabályi és szervezeti változásokat, amelyek az elmúlt időszakban bekövetkeztek, biztosítva ezzel a finanszírozás átláthatóságát és az utánpótlás, valamint a csapatsportok működési feltételeit.

Nagyrendezvények

Megfelelően színes palettájú Nyíregyháza kiemelt nagyrendezvényeinek listája, hiszen a hagyományt őrző rendezvények mellett megtalálhatóak a gyerekeket célzó, a fiatalokat mozgósító és a város ünnepeihez kapcsolódó programok is. Fontos azt is látnunk, hogy ez a kínálat kiemelt jelentőséggel bír a turizmus szempontjából is, hiszen a város vendégei számára így tudjuk a legteljesebben bemutatni városunk kultúráját és hagyományait. Az idei évben is számos kiemelten nívós rendezvényen szórakozhatnak majd a nyíregyháziak a Helló Nyíregyházától a karácsonyi ünnepi forgatagig.

A város közbiztonsága

A beszámolóból kitűnik, hogy javult városunkban a közbiztonsági helyzet. Ez elsősorban a fokozott rendőri jelenlétnek, a városi kamerarendszer bővítésének tudható be. Frakciónk továbbra is támogat minden olyan kezdeményezést, amely a város biztonságosabbá tételét célozza. A számok azt támasztják alá, hogy a közös munka eredményes, hiszen a bűncselekmények száma 9 százalékkal csökkent, a közterületen elkövetett bűncselekmények száma 33 százalékos csökkenést mutat. Továbbra is fontosnak tartjuk a hétvégi vandálok megfékezését, és a kábítószerek terjesztésének visszaszorítását.


Nagy László (MSZP)

Nagyrendezvények

A nagyrendezvények szerkezetében egy általunk nem elfogadható változás történt az elmúlt években. A jelenlegi struktúra a „kenyeret és cirkuszt” irányába vitte a városunk kulturális életének e jelentős szegmensét. Idegenforgalom és városmarketing terén a legjelentősebb rendezvénye városunknak a Vidor fesztivál, amely bár támogatást kap, de ebben az előterjesztésben meg sem jelenik. A felsorolt rendezvények döntő része idegenforgalmat semmiképpen nem generál, és a városvezetés marketingjének tekinthetjük.

A város közbiztonsága

A költségvetést módosító javaslataink egyike a közbiztonság további erősítését szolgálta volna, amelyet a Fidesz-frakció elutasított. A rendőrség jelenlegi beszámolójában látható mutatószámok nem rosszak, egyes bűnügyi területeken kifejezetten jó eredményeket értek el. Éppen ezért érthetetlen számunkra is a megyei rendőrfőkapitány azonnali, indoklás nélküli eltávolítása. Mi továbbra is fontos feladatnak tekintjük a rendőrséggel való még szorosabb együttműködést, s közbiztonsági feladataink ellátásához anyagi források biztosítását.

Szpari-támogatás

A 2013. november 28-ai közgyűlésen azt hallhattuk, hogy egy olyan megállapodás jön létre, amely hosszú távon biztosítja a nyíregyházi futball utánpótlás-nevelésének és egységes szakmai irányításának feltételeit. Az elmúlt évben kiderült, hogy ez mégsem így van. A próbálkozások egyelőre újabb és újabb előterjesztéseket szülnek. A célok kijelölésével nincs problémánk, a megvalósításba láthatóan mindig valami hiba csúszik, hiszen egyre kevesebb nyíregyházi kötődésű futballistát látunk az élcsapatban.


Béres Csaba (Jobbik)

Szpari-támogatás

Az együttműködési megállapodással egyetértünk, de sajnálattal kell tudomásul venni, hogy az elmúlt évek alatt nem volt olyan játékos, aki tartósan beépült volna a Bozsik Akadémiából a felnőtt csapatba. Nem ez az egyetlen célja az együttműködési megállapodásnak, de városunknak is fontos, hogy minél több NB I-es szintű, helyi nevelésű játékos öregbítse Nyíregyháza és a Szpari hírnevét. Ennek érdekében minden követ meg kell mozgatni!

A város közbiztonsága

Városunk közbiztonságának javítása érdekében az Önkormányzati Rendészet felállítását szorgalmazza a Jobbik, mivel a Fidesz-kormánynak öt év sem volt elég, hogy „két hét alatt” rendet tegyen. Az Önkormányzati Rendészet a rendőrség méltó segítsége lenne a bűnesetek megelőzésében és felderítésében. Jelenleg a megyében regisztrált bűncselekmények harmada városunkban történik, és országosan is „előkelő” helyen helyezkedik el Nyíregyháza. Árulkodó, hogy a regisztrált bűncselekmények elkövetőinek 30 százaléka 24 év alatti.

Nagyrendezvények

Az idegenforgalmi és kulturális szempontból jelentős nagyrendezvények támogatására – sajnálatos módon – a tavalyi költségvetéshez képest 8 millió forinttal kevesebbet fordít a jelenlegi városvezetés. Igaz, ennek oka részben a kiemelt rendezvényeknél történt változás. A Jobbik reméli, hogy a mindezt „elszenvedő” Városnapi Programok és a Nyíregyházi Krúdy Napok színvonalbeli romlását nem fogja eredményezni a változás. Hiszen ez a két programsorozat nagymértékben hozzájárul hagyományaink átörökítéséhez és a kultúránk ápolásához.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!