Nyíregyháza hírei

2015.03.14. 13:18

Kéz a kézben jazz és slam

Nyíregyháza - A slam poetry egyre népszerűbb a fiatalok körében: már érettségi tétel is lehet.

Nyíregyháza - A slam poetry egyre népszerűbb a fiatalok körében: már érettségi tétel is lehet.

Rendhagyó produkció születéséhez asszisztálhatnak a zenei kuriózumok kedvelői, ha a péntek esti lazítás helyszínéül a nyíregyházi Chloé New Yorkot választják. Az örök szkeptikusok és a white fülűek tartózkodásának és hitetlenkedésének eloszlatására itt vannak a kulcsszavak: Szüret Utcza, jazz, szólásszabadság, slam poetry, önkifejezés. Bővebben pedig:

Új koncepció szerint

– Az idén ötéves Szüret Utcza két lemezzel büszkélkedhet, több országos megmérettetésen szerepelt előkelő helyen, a Jazzy rádióban tavaly pedig száznál is többször játszották a dalainkat. A második, Kaland: a szerelem kilenc stációja című hanganyagunkat készítettük, kitaláltuk, hogy az eddig megszokott instrumentális számaink mellett felveszünk olyan dalt is, amiben ének van. A We can fly sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy egy kicsit nyitunk a mainstream felé, ezért tavaly óta Kindrusz Emese állandó tagja a zenekarunknak – ecsetelte a Szüret Utcza háza táján történteket Zombor Szabolcs, a csapat menedzsere és dobosa.

A banda a harmadik lemezén dolgozik éppen, amire már az új koncepció szerint írják a dúdolnivalót, sőt, egy különlegesség is helyet kap a korongon: az egyik (slágergyanús) dalban – melyet először adnak majd elő – Márton Sándor, az egyik fellépő slammer fog rappelni.

Igen, az egyik, mert pénteken 21 órától kilencen állnak majd színpadra: a Szüret Utcza hat tagja és három, a fővárosi slam poetry világában már ismert művész, köztük a már említett, Nyíregyházáról indult Márton Sándor. Az ő ötlete volt ez a különös fúzió, melyben a zene és a próza elegyedik egy jól felépített elgondolás szerint: a zenei blokkokat megtörik a szöveges előadások.

– Öt éve költöztem Budapestre, főleg a zene miatt, és ott csöppentem bele a slambe – kezdi az első szárnypróbálgatásainak történetét.

– Tavaly lementem egy slamklubba, ahol minden hónap utolsó csütörtökén összegyűlnek az ember, és különböző versenyeket rendeznek. Ilyen az Open mic is: van, amelyikre húszan, olyan is, amire heten nevezhetnek, a közönségből kerül ki a zsűri, és ők pontozzák a versenyzőket különböző szabályok alapján. Maximum 3 percig beszélhetünk, 15 másodperces tiszteletidőt is kapunk, de ezt túllépve már pontlevonás jár. Négy-öt éve megy már ez így, egyre népszerűbb a műfaj, három országos slambajnokságot rendeztek eddig – avatott be az előadóköltészet ezen irányzatába Márton Sándor. Hozzátette: sokkal könnyebb megfogni ezzel az irodalom iránt kevésbé érdeklődő fiatalokat, akik már érettségi tételnek is választhatják a slam poetryt.

A megyében is

– Nagyon változatos ez az egész, és igazából ettől jó: bármit lehet mondani, ez a lényege, a szabadság. És mivel ez nekem ennyire megtetszett, próbáltam Nyíregyházára is elhozni. Nem akartam rögtön egy másfél órás esttel indítani az „ismerkedést”, mert lehet, hogy elsőre elrettentő lett volna, ezért próbáltuk kitalálni Szabival, hogy lehetne ezt könnyeden és még szórakoztatóbban tálalni. Aztán persze később elindulhatnának itt is a slam-estek, versenyek, ha már rákaptak a fiatalok – jegyezte meg reménykedő mosollyal.

– A másik két budapesti slammer oszlopos tagja, underground sztárja ennek a közösségnek. Mindhármunknak megvannak a kis szövegei, az életünk apró mozzanatai, amit előadunk – abban a reményben, hogy itt is megmozdul valami, hiszen a legtöbb vidéki nagyvárosban, Miskolcon, Debrecenben már pezseg a slam-élet.

Talán pénteken sikerül annyi önbizalmat gyűjteniük a helyi szoba-slammereknek, hogy a közeljövőben előmerészkednek…

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!