Nyíregyháza hírei

2015.03.17. 16:03

Korszakos értékű szalkai leletek

Mátészalka - A fellegvár romjai helyett egy vélhetően Árpád-kori temetkezési hely került elő Mátészalkán – állapította meg Pintye Gábor, a Jósa András Múzeum régésze.

Mátészalka - A fellegvár romjai helyett egy vélhetően Árpád-kori temetkezési hely került elő Mátészalkán – állapította meg Pintye Gábor, a Jósa András Múzeum régésze. Az ásatási munkálatok elején a temetkezési helyen hat csontvázat találtak, a férfi, női és gyereksírokból bronz karperecek kerültek elő. A régészek az értékesebb leletekben bízva folytatták a kutatást: a zsidó temető mellett fekvő két családi ház kertjében, illetve a mellettük fekvő üres építési telken további nyolc sírt találtak.

– Hamar híre ment a felfedezésnek, a kertem zarándokhellyé vált. Az elhunytakról szeretnék majd méltóképpen megemlékezni: amikor rendben lesz a kertünk, emlékoszlopot állítunk a sírok helyére – mondta Papp Balázs.

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy fellegvár. Ma a hajdani területén a Budai Nagy Antal, Fellegvár, Kraszna és Munkácsy Mihály utca, valamint a Fellegvár köz és Munkácsy köz található. Mátészalkán a 14. század végén, a 15. század elején alakult ki a mezővárost birtokló Csaholyi család nemesi kúriája, ami a mai zsidó temető helyén magasodott. Később kastély, majd vár állt ott, amit 1559-ben Erdély egyik végváraként említettek.

Feltárási munkálatok

A szájhagyomány szerint a fellegvárat alagút kötötte össze a nagyecsedi Ecsedi várral. W. Vityi Zoltán A szalkai fellegvár története című munkájában részletezte a hiedelmeket. A minap Árpád-kori sírokat találtak családi házak kertjeiben, építési telkeken a Jósa András Múzeum régészei.

– Múltbeli értékekben bővelkedik a környék, ahol már újkőkori leleteket is találtak korábban. Két éve indultak a feltárási munkálatok az izraelita hitközségi temetőnél. Hitük szerint az örök nyugalmat nem lehet bolygatni, így csak bizonyos határokon belül kezdődhetett el az ásatás több magántulajdonú telken – említette Pénzes Ottó, aki két lábon járó helytörténeti lexikon, történelemtanár, és a tizenhét esztendeje alakult Mátészalkai Művészetbarátok Egyesületének elnöke. Vérbeli katalizátor, aki fáradhatatlanul tesz lakhelyéért.

Újdonságként hatnak

Február közepétől március közepéig folytatták a tavalyelőtt megkezdett munkát.

– Az akkoriban előkerült sírok elhelyezkedéséből arra következtettünk, hogy a temető folytatódik, ezért nemcsak a fellegvár lokalizálása, hanem a temető kiterjedésének meghatározása is a célunk volt – közölte Pintye Gábor régész.

– Most már biztos, hogy a sírmező északi, déli és keleti irányokban is folytatódik, bár déli irányban a zsidó temető, a többi égtáj felé pedig a lakóházak alapozásai feltehetően nagyrészt elpusztították az Árpád-kori sírokat. Az egyetemektől, a régészekkel bíró múzeumoktól viszonylag távoli Szatmárban az 1990-es évek végéig csak nagyon kevés régészeti kutatómunka folyt, ezért minden egyes ásatás, terepbejárás fontos információkkal szolgál a térségről.

– Bár a leletanyagot még nem restauráltuk, az most is látszik, hogy egyes darabok méreteikkel és készítési technológiájukkal is újdonságként hatnak a korszak leletei között. Koporsó nyomát egyetlen esetben sem tudtuk dokumentálni, így feltételezzük, hogy valamilyen szerves anyagból készített lepelbe tekerve temették el az elhunytakat. Több esetben feltételezzük, hogy a fej alá valamilyen vánkost tettek, amikor a sírba helyezték a holtakat. A vár helyén előkerült temetkezési helyen hat csontvázat találtak, a férfi, női és gyereksírokból pedig bronz karperecek kerültek elő. A sírokban több, korához képest jó állapotban lévő csontváz mellett további ezüst és bronz hajkarikákra, pántgyűrűkre, kerámiatörmelékre, valamint 11. századi ezüstdénárra bukkantak.

Szondázó ásatások

– A telektulajdonosok rendkívül segítőkészek voltak, a sírok híre gyorsan elterjedt a városban, több iskolás csoport jött el megnézni, és a helyiek is érdeklődtek a leletek iránt. A fellegvár kutatása nem ért véget: a munka további részében a légi felvételek elemzése következik, és a helyi lakosok szóbeli információi alapján a közeljövőben újabb szondázó ásatást tervezünk.

Tudta, mit rejt a földje

– Miután megkérdezték, hozzájárulnék-e, hogy régészeti munkát végezzenek a telkemen, azonnal igent mondtam – reagált Papp Balázs, aki a szerencse kegyeltje, hiszen a mindennapjait fogadási környezetben tölti.

– Régóta szerettem volna ebbe az utcába bejutni. Egy régi építésű vályogház van ott, amit mindenféleképpen lebontottunk volna. Mivel lokálpatrióta vagyok, tisztában voltam azzal, hogy mit rejthet a föld. Bevallom, nem lepődtem meg, hogy miket találtak a kertünkben. Kíváncsi vagyok a folytatásra is. Miután betemették a sírok helyét, szeretnénk építkezni a telken.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!