Nyíregyháza hírei

2015.04.13. 18:41

Az előrelépésnek lehetnek még motorjai

Nyíregyháza - Biztató, hogy Kelet- és Közép-Európa nincs eladósodva.

Nyíregyháza - Biztató, hogy Kelet- és Közép-Európa nincs eladósodva.

A Concorde Zrt. vezető stratégiájáról, az „Európai tavasz”-ról mutatott be monetáris objektívvel készült pillanatfelvételt a cég vezető stratégája, Móró Tamás.

– Sok a javulásra utaló jel az Európai Unió fejlett országaiban – indította előadását a pénzügyi szakember.

Szerinte, ami az inflációs ráta csökkenést illeti, már elértük a mélypontot, a trend észlelhető megfordulása pedig serkenti a fogyasztást. Az óvatos németeknél már el is kezdődött ez a „ha a bankban nem kapok semmit a pénzemért, akkor vásárolok” gondolkodás ihlette folyamat.

Az USA-ban némi lassulás észlelhető, s a fejlődő országok sem állnak túlságosan jól. Kínát például megfogta az acél-, és az olajár világpiaci csökkenése.

Árnyalt kép

Míg az USA-ban közel teljes a foglalkoztatottság, az emelkedő bérek inflációt hajtó hatását az erős dollár ellensúlyozza, addig Európában „csak” csökken a deflációs veszély és gyengül az euró, mivel az európai monetáris politika bizonyos mértékben torzítja az EUR/USD keresztárfolyamot – árnyalta az inflációs képet Móró Tamás.

A részvénypiacokról szólva a szakember elmondta: romlanak a profitvárakozások, alacsony az európai hozamkörnyezet is.

A legfrissebb tőzsdei hírek szerint az európai részvénypiacok csúcson zártak, pozitív a nemzetközi hangulat, áramlik be a tőke Kelet-Európába. Jótékonyan hat a piacokra, hogy a gyenge ipari rendelési adatok után a minap jó számokat közöltek Németországban, az ipari termelés és az export alakulásáról.

Jót tesz ugyanakkor az európai értéktőzsdéknek az euró gyengülése is. A közép-kelet európai piacokon a növekedésnek azért van néhány olyan motorja, amely a következő néhány évben még segíthet a trend fenntartásában.

Az egyik, hogy olyan növekedés zajlik a régióban, amely nem jár a külföldi eladósodás romlásával: a 3 százalékos GDP növekedési ütemmel még nem romlik a fizetési mérleghiány jelentősen, ugyanis sokkal jobb egy ilyen növekedés külföldi eladósodás nélkül, mint egy egy 6 százalékra feltuningolt jelentős fizetési mérleg deficittel.

– Az is biztató egyelőre, hogy Kelet- és Közép Európa nincsen eladósodva. Az Európai Unió egészét tekintve mind a növekedés, mind az infláció a vártnál gyorsabb lehet – közölte a Móró Tamás.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!