Nyíregyháza hírei

2015.04.17. 17:35

Digitális képek az anyajegyről

Nyíregyháza - Országos melanoma nap figyelmeztet a bőrrák veszélyeire, s a májusi szűrővizsgálat fontosságára.

Nyíregyháza - Országos melanoma nap figyelmeztet a bőrrák veszélyeire, s a májusi szűrővizsgálat fontosságára.

Életmentő anyajegyvizsgálatra hívja fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat, mely először 2007-ben szorgalmazta az éves melanomavizsgálatok magyarországi kampányát. Az egyébként egyszerű és fájdalommentes bőrgyógyászati szűrővizsgálatok évről évre meghirdetett akcióját azok az elrettentő számok nyomatékosították, melyek a bőrrákot halálokként a daganatos betegségek 40 százalékában jegyezték. Bár ez a betegség időben felfedezve legtöbbször gyógyítható, elfajulását feltehetően az okozza, hogy nem vesszük komolyan a tüneteket.

Pedig a melanoma egy Davis nevű kutató szerint „saját tintájával írja a bőrre a diagnózist, csak el kell tudni olvasni” – így összegzi a lényeget a bőrgyógyász szakorvos, dr. Beleznay Gyöngyike nyíregyházi magánklinikája, a Derma-Art honlapján.

– A melanoma malignum a bőr pigmenttermelő sejtjeiből (melanocyták), gyakorta anyajegyből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat. A név a görög fekete szóból származik. Veszélyessége abban áll, hogy a tumorsejtek nagyon hamar áttéteket, úgynevezett metasztázisokat képeznek. A melanoma ma is a legrettegettebb és legagresszívabb daganat – magyarázza a ­bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos, lézerterapeuta magánorvos.

Digitális kép, pontos diagnózis

A betegség korai felismerésében nyújt segítséget a digitális dermatoszkópos vizsgálat. Bár Magyarországon egyelőre csak néhány helyen érhető el, ez a különleges berendezés – ami egy speciális fényképezőgép és számítógép együttese – lehetővé teszi a betegség korai felismerését, ugyanis a legpontosabban határozza meg a bőr pigmentjeinek állapotát. Nyíregyházán a Derma-Art Bőrgyógyászati Magánklinika rendelkezik ilyen készülékkel.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 17-i számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!