Nyíregyháza hírei

2015.04.23. 19:47

Eső előtt kell a köpönyeg

Nyíregyháza - Surmann Árpád szerint a gazdák nem rendelkeznek elegendő információval.

Nyíregyháza - Surmann Árpád szerint a gazdák nem rendelkeznek elegendő információval.

Itt a tavasz, nyakunkon a nyár, a megyei gazdák lassan „learathatják a babérokat”, azaz a vetés után hamarosan elkezdődik az aratás. Azért, hogy a gazdálkodók örömébe még véletlenül se vegyüljön üröm is, érdemes mihamarabb növénybiztosítást kötni.

A hiteles tájékoztatás és a tisztánlátás jegyében alakult meg a közelmúltban egy növénybiztosítási portál, mely magyar ötlet és fejlesztés, hazai agrárbiztosítási szakértők keze munkáját dicséri.

Meglepő, de nem mulatságos

– Meglepő, és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztők 57 százaléka tart valamilyen növénykár bekövetkezésétől, 51 százalékuk mégsem tesz semmit a kárveszély csökkentése érdekében. Ennek oka – azon túl, hogy általában a biztosítási díjakat magasnak találják – , hogy nem rendelkeznek elegendő információval a biztosítások megkötéséhez szükséges tennivalókról és a lehetőségeikről – tájékoztatta lapunkat Surmann Árpád agrárbiztosítási szakértő.

Az internetes oldal tulajdonosa szerint az agrisk.hu forradalmasíthatja a piacot, hisz a weblap segítségével a gazdálkodók összehasonlíthatják a biztosítói kártérítések lehetséges szintjeit, színvonalát, és megtalálhatják a legjobb ár-érték arányú növénybiztosítást.

– A mezőgazdaságban is igény van arra, hogy a biztosítások felhasználóbarát módon összehasonlíthatók legyenek, ahogy azt a kötelező gépjármű-biztosítások, vagyon- vagy életbiztosítások esetében megszoktuk – közölte Surmann Árpád, aki még egy fontos dolgot kiemelt: a biztosítási portál használata ingyenes a gazdák számára, a portál a biztosítóktól kapott jutalékokból működik majd.

KM-TG

Ötvenegy százalék semmit sem tesz

A szélsőséges hazai időjárás következtében évről évre nehéz helyzetbe kerül a növénytermesztők egy része. Egyik évben az aszály miatt a kukorica-, máskor a jég miatt a gyümölcstermesztők.

Ilyenkor aztán általában kiderül, hogy az érintettek közül sokan végzetes károkat szenvednek. Ugyanis ma Magyarországon a mezőgazdasági területeknek körülbelül 40%-a biztosított, és a gazdák kevesebb mint fele köt biztosítást. Egy most befejeződött reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy a növényter­mesztők 57%-a tart valamilyen káreseménytől, és mindenki biztos volt abban, hogy belátható időn belül valamilyen kár éri a terményét, termését.

Az észlelt veszély ellenére azonban a válaszadók 51 százaléka semmit sem tesz a kárveszély csökkentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!