Nyíregyháza hírei

2015.04.20. 11:14

Kajmánok és kolibrik között

Nyíregyháza - A 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban megújul a pályázati rendszer.

Nyíregyháza - A 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban megújul a pályázati rendszer.

– A 2014–2020-as ciklusban hazánk több mint 34 milliárd euró uniós forrásból gazdálkodhat. Ezzel az új költségvetési időszak legnagyobb nyertesei vagyunk, s a második helyet értük el Európában az egy főre jutó uniós pénzek tekintetében – jelentette ki Zsigmondné dr. Vitályos Eszter uniós fejlesztésekért felelős államtitkár szombaton a Nyíregyházi Állatparkban. – Az előző hét évben ez minden egyes magyar állampolgár esetében 660 ezer forint uniós támogatást jelentett, a következő hét esztendőben pedig 712 ezer forint jut majd fejenként. Ami a teljes hazahozott támogatási összeget jelenti, eddig a tagállamok között a hetedikek voltunk, a következő uniós ciklusban pedig a harmadik legtöbb forrást Magyarország kapja – tette hozzá.

Kevesebb adminisztráció

– A következő években a fejlesztéspolitika a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre koncentrál elsősorban. Előbbi kiemelt célja, hogy az ország régióit felzárkóztassuk egymáshoz, s csökkentsük például az infrastruktúra hiányából fakadó hátrányokat. A 2014–2020-as időszakban megújul a pályázati rendszer, megkönnyítve a pályázók dolgát azzal, hogy többek között az adminisztráció is leegyszerűsödik, ami már az előző ciklus záróprojektjeit is érinti.

Magyarország a jelenlegi időszakra tíz operatív programot nyújtott be az Európai Bizottságnak, ebből hetet már el is fogadtak. A tervek szerint az idén közel 2700 milliárd forint értékben 133 pályázati felhívást adnak közre. A kormány stratégiai partnerként tekint a kis- és középvállalkozásokra (kkv), így az őket kedvezményezettként érintő pályázatok jelennek meg az elsők között a következő hetekben. Ennek keretösszege 2383 milliárd forint – fogalmazott Zsigmondné dr. Vitályos Eszter.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 20-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!