Nyíregyháza hírei

2015.04.24. 09:08

Nemet mondtak a Klik-esedésre

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és élőlánccal tiltakoznak a fenntartóváltás ellen az apáczaisok.

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és élőlánccal tiltakoznak a fenntartóváltás ellen az apáczaisok.

Derült égből villámcsapásként látott napvilágot a hír, mely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kilenc gyakorlóiskola fenntartását venné el az egyetemektől, főiskoláktól – köztük a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolát is „Klik-esíteni” szeretné a minisztérium.

Lapunk elsőként az intézményfenntartó főiskola rektorától, prof. dr. Jánosi Zoltántól és a felsőoktatási intézmény kancellárjától, dr. Kvancz Józseftől kért tájékoztatást arról, milyen következményekkel járna az államtitkárság által javasolt változtatás, és hajlandó-e harcolni a méltán elismert gyakorlóiskolájáért a Nyíregyházi Főiskola.

„Nem okozna komoly változást”

Az elmúlt hónapokban a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság valamennyi állami felsőoktatási intézmény fenntartásában működő köznevelési intézmény működését áttekintette. A tárca több gyakorlóiskola esetében is megállapította, hogy bizonyos intézményeknél nem oktat kellő számú szakmai gyakorlaton lévő pedagógushallgató. Márpedig a gyakorlóiskolák célja, hogy az adott egyetem, főiskola működését támogassák, és a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók minél nagyobb létszámban végezzenek szakmai gyakorlatot az adott köznevelési intézményben.

A vizsgálat eredményének figyelembe vételével a tárca javaslatot tett az érintett felsőoktatási intézményeknek arra, hogy a gyakorlóiskolák kerüljenek át a felsőoktatási intézmény fenntartásából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz. A lépés nem okozna komoly változást, mivel az állami fenntartás ugyanúgy megmaradna. Döntés május végén várható. Addig minden érintett felsőoktatási intézmény véleményezi az államtitkárság kezdeményezését, és a döntést ennek figyelembe vételével – az intézményekkel lefolytatott egyeztetés után – hozza majd meg a tárca” – áll a rektor és a kancellár közös nyilatkozatában.

Kérdésekkel „bombáztuk” a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságot is. Főképp arra voltunk kíváncsiak, hogy mi indokolta ezt a lépést, s miért gondolják, hogy az Apáczai-iskola „jobb helyen” lesz az államnál, mint a főiskolánál. Ha a minisztérium gondokat tapasztalt, azokat nem lehetne-e megoldani a jelenlegi struktúrában?

Szecskó Petra sajtóreferenstől az alábbi válasz érkezett: „Az érintett intézmény az egyik állami fenntartásból a másik állami fenntartásba kerül, tehát nem lesz rosszabb vagy jobb helyen. Gyakorlóiskolaként azonban nem szükséges a felsőoktatási intézmény tevékenysége számára, így oda érdemes átadni a fenntartási jogokat, ahol köznevelési intézményként tovább működhet.”

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 24-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!