Nyíregyháza hírei

2015.04.07. 17:35

Nyíregyháziak a karban a Morricone-turnén

Nyíregyháza - Császár Zoltán tavaly is részes lehetett az örök élményeket adó európai sorozaton.

Nyíregyháza - Császár Zoltán tavaly is részes lehetett az örök élményeket adó európai sorozaton.

Volt egyszer egy vadnyugat, A Jó, a Rossz és a Csúf , Profi, Misszió, a Világjáró zongorista legendája… Megannyi remek film dallamos, fülbemászó zenével, filmslágerekkel.

Mindezek komponálója az olasz Ennio Morricone. Rossz­ra gondol az, aki azt hiszi, hogy a 87. éves, többek között Oscar-díjas (2007, életmű-díj) kétszeres Golden Globe-díjas ( a legjobb eredeti filmzenéért, 1987: A misszió, 2000: Az óceánjáró zongorista legendája) és Grammy-díjas (1988, az év legjobb filmzenei albuma, Aki legyőzte Al Caponét) Maestro, valahol egy tengerparti villában pihenget szerettei körében.

Nem így van, hiszen immár évtizedek óta karmesterként járja a világot alkotásainak válogatásával.

Az első idei január végén indult, és az egy hónapos európai turnéján tíz nagyvárosban adott koncertet. Amszterdam, Brüsszel, London, Dublin, Berlin, Krakkó, Prága, Zürich és Stuttgart után, Pozsonyban zárult a fantasztikus zenei túra, aminek aktív részese volt a nyíregyházi Császár Zoltán, a Prémvadászok együttes szólógitárosa és zenei vezetője.

Fárasztó és feledhetetlen

– Több mint tíz esztendeje vagyok tagja a debreceni Kodály Kórusnak, amelyet már tavaly is felkért Morricone menedzsmentje egy hasonló turnéra – kezdte élménybeszámolóját Császár Zoltán, a kórus egyik tenorja. – Akkor is volt szerencsém részt venni ezen az európai körúton, és szerencsére most is meg tudtam oldani azt, hogy egy hónapig távol legyek.

A kórus nyolcvantagú, a zenekarban százhúszan játszanak. Ennyi ember összehangolása hatalmas feladat, amit a Morricone-stáb tagjai profi módon megoldottak.

A turné azzal együtt, hogy valamennyi résztvevő számára feledhetetlen élményeket adott, meglehetősen fárasztó is volt. A közel háromórás, monstre fellépések előtt többórás próbák, hangbeállások voltak. Városnézésekre délelőttönként volt lehetősége a stáb tagjainak. A kórus és a zenekar tagjai buszokkal utaztak, a Maestro és az asszisztensei repülővel. A három-négy kamionnyi felszereléssel dolgozó technikusi stáb tagjai pedig úgynevezett alvóbuszokon (nightliner), hiszen a felszereléseket, a színpadot a koncert után azonnal le kellett bontani, és a következő távoli helyszínen már a próbára előkészíteni.

Hogy Császár Zoltánnak milyen élményeket adott a turné?

Az emlékezetes dublini…

– Egyrészt maga az feledhetetlen, hogy mind a tíz helyszínen telt ház volt, legalább tízezer nézővel – kezdte válaszát a felvetésre a kórus tenorja. – A létszámot mindig az adott csarnok befogadóképessége határozta meg. Londonban például több mint húszezren voltak kíváncsiak a koncertre. Mindenhol hatalmas volt a siker. Számomra a dublini fellépés volt a legemlékezetesebb. A hangulatra jellemző, hogy voltak, akik a koncert közben be-bekiabáltak, hogy mit szeretnének hallani. Az szerencsés volt, akinek éppen a kívánsága következett, mert természetesen előre meg volt a forgatókönyv, attól nem térhettünk el.

– Dublinban is mint mindenhol, mi is a művészbejárón át hagytuk el a csarnokot. A rendkívül impulzív közönség tagjai közül odakinn még több százan vártak arra, hogy hazainduljanak. Mikor észrevettek minket, mindenkit egyenként megtapsoltak, sőt amolyan alkalmi kórusként egy-egy számot el is énekeltek – így Császár Zoltán.

Az a tény, hogy Ennio Morricone nyolcvanhetedik esztendősen, még járja a világot, végigpróbálja és vezényli a fizikailag is megterhelő koncerteket, már önmagában csodaszámban megy.

– Ez valóban így van, hatalmas vitalitás jellemzi a Maestrot, aki egyébként közvetlen és mindig jó kedélyű – folytatta Császár Zoltán. – A turné alatt személyes találkozásunk is volt. Bámulatosan odafigyel a részletekre. Beszélgetés közben megkérdezte, hogy tenorista vagyok-e és váratlanul megjegyezte: ennél és ennél a résznél kicsit hangosabban énekeljünk.

Maradva még a Maestronál, az elmúlt esztendőben történt, hogy miközben a kórus és a zenekar Prágából Berlinbe tartott, Morricone megjárta Hollywoodot, ahol egy díjat vett át.

Most a berlini koncerten, az ottani filmfesztivál zsűrijétől életműdíjat vehetett át. A tavalyi koncertet egyébként George Clooney is megnézte, és a hírek szerint Whoopi Goldberg is ott dúdolta a nagy slágereket.

Ismét a Prémvadászokkal

Zoltán „zenei” idejének nagy része most ismét a Prémvadászoké, már nagyon várja április tizedikét, amikor a Chloe New Yorkban lépnek fel kedvelőik előtt, ám ha jövőre ismét érkezik felkérés, akkor újra nekivág a Morricone turnénak, hiszen az ilyet több ok miatt is kár lenne kihagyni.

Cantemus-tagok is voltak

Miként azt Császár Zoltán elmondta, már véget ért az idei második európai turné is. Ezúttal is voltak nyíregyháziak, hiszen a Centemus kórus hat énekese is felléphetett ezen a számukra ugyancsak emlékezetes túrán.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!