példás helytállás

2019.06.20. 18:00

Kitüntették a Hableány mentésében résztvevőket

A magyar társadalom egy emberként fogott össze a tragédia után – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter.

Budapest, 2019. június 20. Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító szakembereknek, hatósági és civil személyeknek belügyminiszteri elismerések átadásán a Belügyminisztériumban 2019. június 20-án. A Hableány turistahajó annak következtében süllyedt el a Margit hídnál, hogy összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azóta 18 holttestet találtak. A még hiányzó három embert a Duna teljes déli szakaszán, az összes bevethetõ hajóval, valamint parti egységekkel keresik. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Elismeréseket adott át a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító szakembereknek, hatósági és civil személyeknek csütörtökön Budapesten a belügyminiszter.

A belügyminiszter Bártorságért érdemrenddel tüntetett ki hat civil búvárt és négy hatósági személyt. A rendkívüli helytállásért érdemrend arany fokozatában részesült Hajdu János, a TEK főigazgatója, a szervezet vezetőségének több tagja, valamint számos rendőr és katasztrófavédelmi beosztott mellett Gyenei Gyula, a Clark Ádám úszódaru kapitánya, az ütközés utáni mentést a környező hajókról végző hét civil és egy szabadnapos rendőr.

Pintér Sándor a kitüntetetteket méltatva hangsúlyozta: el kívánják ismerni a Magyarország története legnagyobb polgári hajókatasztrófájának mentésében résztvevők áldozatos munkáját, az életmentést, az önkéntes segítséget és az elhunytak kutatását.

A balesetről felidézte: 22 nappal ezelőtt a Viking Sigyn 7-8 másodperc alatt maga alá gyűrte a Hableány személyhajót és a Duna medrének mélyére szorította. A hajón utazóknak a menekülésre csekély esélyük volt

- tette hozzá.

A baleset utáni riasztást követően a mentésben ezer rendőr, 274 szolgálati jármű, helikopterek, drónok, a Terrorelhárítási Központ (TEK), a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai, vízimentők, polgárőrök és önkéntes segítők vettek részt – idézte fel a belügyminiszter.

Emlékeztetett rá: a katasztrófában 25 ember életét vesztette, három áldozatot továbbra is keresnek, mindössze hét ember életét sikerült megmenteni. Pintér Sándor ezért a további feladatok között említett az eltűntek nemzetközi együttműködés keretében történő felkutatását.

A koreai érintettekre utalva kijelentette: Magyarország számára fájó, hogy az áldozatok közül 33-an vendégként, turistaként tartózkodtak az országban, egyúttal részvétét fejezte ki magyar kormány nevében a hozzátartozóknak és az ázsiai ország vezetőinek.

Pintér Sándor beszédében kiemelte:

a kitüntetettek példaértékű kockázatvállalással, bátorságot, helytállást tanúsítva, másokat elrettentő természeti körülmények között, fáradtságot, félelmet nem ismerve dolgoztak.

Köszönetet mondott a koreai külügyminisztériumnak, az ország budapesti nagykövetségének, katonai attaséjának, valamint a hajó kiemelésében és az áldozatok felszínre hozásában részt vevő búvároknak. „Fegyelmezettségükkel, szakmai tudásukkal hozzájárultak a gyors és eredményes munkához” – méltatta őket Pintér Sándor.

A belügyminiszter szintén köszönetét fejezte ki a mentésben résztvevő osztrák, cseh, norvég és szlovák szakembereknek, valamint a magyar tudományos élet szereplőinek, valamint a mentésben résztvevő civileknek. A magyar társadalom egy emberként fogott össze, amit az a sodronykötél szimbolizál, amellyel sikerült kiemelni a sérült hajót – hangoztatta.

Pintér Sándor leszögezte: a baleset miatt indult büntetőeljárást le kell folytatni, a katasztrófához vezető minden egyes részletet fel kell deríteni.

Az eseményen lejátszották az ütközést követő első, a rendőrség ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett állampolgári bejelentés felvételét és a roncs kiemelésének folyamatáról készült mozgóképeket. Az áldozatok emléke előtt egy perces néma felállással emlékeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában