zászlókat égettek

2019.06.28. 06:00

Tüntetők hatoltak be Irakban a bahreini követség udvarába

Mintegy kétszáz tüntető hatolt be csütörtök este az iraki fővárosban, Bagdadban a bahreini követség udvarába, tiltakozásul azért, mert a szigetországban az Egyesült Államok szervezésében tanácskozást tartottak az izraeli-palesztin válság rendezéséről.

A rendőrség éles lövedékekkel kísérletet tett a tömeg oszlatására, egyelőre senki nem sebesült meg. A hatóságok hangszórókon keresztül felszólították a tüntetőket a diplomáciai képviselet területének elhagyására. Egyes tiltakozók letépték a képviseleten lévő bahreini zászlót. Mások elégették egy izraeli zászlót. A helyszínre érkezett az iraki belügyminiszter.

A Sky News Arabíjja híradása szerint a hatóságok 54 tüntetőt őrizetbe vettek.

Bahrein a történtek miatt konzultációra hazarendelte nagykövetét Irakból. A szigetország külügyminisztériuma az interneten éles szavakkal ítélte el a képviselet elleni támadást.

A bahreini fővárosban, Manámában június 25-26-án tartottak nemzetközi tanácskozást annak érdekében, hogy feltárják a washingtoni kormányzat által „a század ügyleteként” beharangozott palesztin-izraeli rendezés gazdasági kilátásait. A Trump-kormányzat 50 milliárd dolláros gazdasági támogatást szándékozik előterjeszteni a palesztinoknak egy később ismertetendő közel-keleti rendezési terv keretében.

A palesztin kormány rögtön elutasította a részvételt a fórumon, amelynek több meghívottja is azt mondta, hogy kudarcra van ítélve az elképzelés. Többen úgy vélekedtek, csak azután lehet rendezésről szó, ha előbb Izrael felhagy a palesztin területek megszállásával, a kérdésben pedig olyan politikai döntés születik, amely elvezet a független és szuverén palesztin állam megteremtéséhez. Csak ezt követően lehet beszélni a terület gazdasági felvirágoztatásáról, és nem fordítva – állították.

Számos arab ország nem küldte el képviselőit a fórumra Manámába, akárcsak Irak és Libanon. Izrael sem képviseltette magát hivatalosan a rendezvényen.bJelen voltak ugyanakkor Egyiptom, Jordánia, Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Szaúd-Arábia küldöttei.

Irakban számos Irán-barát fegyveres csoport van. A követségnél történt incidens egy olyan időszakban történt, amikor rendkívüli feszültség alakult ki az Egyesült Államok és Irán között a Közel-Keleten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában