Rendkívüli hőhullám

2019.07.28. 12:12

Még Svédország északi részén is 30 fokokat mérnek

A skandináv országokat vette célba az Európán végigvonuló melegfront: még Svédország északi részén is harminc fok fölötti hőmérsékleteket mértek – számolt be a svéd meteorológiai intézet szombaton.

A Svédország északi részén található Markusvinsában pénteken rekordértéket, 34,8 fokot mértek. Idén eddig ez volt a legmagasabb hőmérséklet a skandináv országban.

Jon Jorpeland meteorológus elmondta, hogy

1945 óta nem volt ilyen meleg a térségben, és ez volt a harmadik legnagyobb érték azóta, hogy lejegyzik a hőmérsékleti adatokat.

A hét eleje óta Svédország több körzetében fordultak elő úgynevezett trópusi éjszakák, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet éjjel sem csökkent 20 fok alá.

Jorpeland rámutatott: az ország déli részén nem számít szélsőségesnek a 30 fok feletti hőmérséklet nyáron, de a jelenlegi értékek az átlag fölött vannak.

A svéd meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy

augusztusban az ország 21 megyéjéből 15-ben vízhiányra lehet számítani.

Norvégiában is hasonló hőségről számoltak be: az ország déli részén 20 körzetben jegyeztek fel trópusi éjszakákat. Svédországban, Norvégiában és Finnországban is hőségriadót adtak ki.

A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése alapján a meleg levegő Grönland felé vonul, ami felgyorsítja a szigetet borító jégtakaró olvadását. A dán meteorológiai intézet szerint a jégolvadás idei mértéke elérheti a 2012-es rekordot. Akkor csaknem teljesen eltűnt a Grönlandot borító jég.

Borítóképünkön a hőség elől enyhülést kereső strandolók a svéd fővárosban

Ezek is érdekelhetik