elégedetlenség

2019.11.10. 07:35

Elfoglalták két állami médium épületét a tüntetők Bolíviában

A választások megismétlését és új választási bizottság felállítását jelentette be vasárnap Evo Morales államfő nem sokkal az után, hogy kormányellenes tüntetők elfoglalták két állami médium épületét Bolíviában.

A döntést Morales az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) szintén vasárnap közzétett közleményével indokolta, amely szerint az október 20-i elnökválasztáson „nyilvánvaló szabálytalanságok” történtek.

Kormányellenes tüntetők elfoglalták szombaton két állami médium épületét Bolíviában, és munkahelyük elhagyására kényszerítették az alkalmazottakat – közölte az egyik médium igazgatója az AFP hírügynökséggel telefonon.

Három hete tüntetések és összecsapások vannak a dél-amerikai országban amiatt, hogy ellenzéki csoportok szerint Evo Morales államfő csalással nyerte meg az október 20-i elnökválasztást, és ezért követelik lemondását.

A Morales-ellenes tüntetők a Bolivia TV és a Radio Patria Nueva közös épületét szállták meg.

„Megfenyegettek, majd erőszakosan kizavartak bennünket az épület elé” – mondta Ivan Maldonado, a Patria Nueva rádió igazgatója. Az AFP szerint a tüntetők mintegy 300-an voltak, az épületből kiűzött alkalmazottak pedig néhány tucatnyian. Mindkét médium csak zenét játszik azóta.

Morales elnök elítélte a rádió- és tévészékház megszállóit.

„Azt mondják, a demokráciát védik, de úgy viselkednek, mint egy diktatúrában”

- jelentette ki a Twitteren. Megismételte előző napi vádját, miszerint politikai ellenfelei erőszakos hatalomátvételi kísérletet hajtanak végre.

Később ellenzéki tüntetők megszállták a La Paz-i CSUTCB rádió székházát is. A rádió a földműves-szakszervezeté.

Egy új veszély Morales hatalmára nézve a rendőrség megosztottsága. Sok rendőr az ellenzékiekkel szimpatizál.

Követelik munkakörülményeik javítását, a rendőrfőkapitány lemondását, és azt, hogy a kormány ne használja őket fel politikai célokra. Már pénteken fellázadtak készenléti rendőrök három városban. Szombaton az elnöki palotánál posztoló rendőrök szabotálták a szolgálatot, elhagyták őrhelyüket. Csak a hadsereg elnöki gárdája maradt az épületben.

Morales este sajtóértekezletet tartott egy katonai repülőtéren, és arra kérte a négy legnagyobb politikai pártot, hogy kötetlenül tárgyaljanak az ország megbékítéséről. A tárgyalásokra meghívta Ferenc pápát és több nemzetközi jogvédő szervezetet is.

Carlos Mesa, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője azonban visszautasította a meghívást.

„Nincs miről tárgyalnunk Evo Moralesszel, mert elvesztette minden realitásérzékét” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában