Újabb lebukás

2019.12.18. 08:16

Pár millióért kapott luxuslakást Botkáéktól a Szeviép-ügy másik bírója

Nem csak a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagja, Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződései miatt, hanem a tanácsvezető bíró, Kovalcsik Éva Katalin érintettsége is felmerül.

Kovalcsik Éva Katalin, mellette Nóvé Ágnes ítélkeznek

Forrás: pestisracok.hu

Szeged város vagyonkezelőjének honlapján talált a Pesti Srácok egy 2015-ös adásvételre, amely azt bizonyítja, hogy Kovalcsik Éva 12,4 millió forintért vehetett meg egy 100 négyzetméteres polgári luxuslakást Szeged központjában, a sétálóutca műemlék palotaépületében. Néhány nap múlva már el is adta.

Nagy értékű megbízás a tárgyalás előtt

A Pesti Srácok a társadalmat mélyen felháborító másodfokú, felmentő Szeviép-ítélet után kezdett kutakodni, és egészen elképesztő összefüggéseket, kapcsolatokat talált a Szegedi Törvényszék eljáró bírói körül, amelyek minimum összeférhetetlenséget jelentenek.

Ahogy korábban portálunk is beszámolt róla, a háromtagú bírói tanács egyik tagjáról, Nóvé Ágnesről kiderült, hogy férjével közösen egy építőipari vállalkozást birtokolnak, amely korábban csak kisebb munkákat végzett, adózás utáni éves eredménye legfeljebb 18 millió forint volt, ám

a Szeviép-ügy másodfokú eljárása előtt három önkormányzati munkát is kaptak, a legnagyobbat, egy 750 milliós kivitelezést egy másik céggel konzorciumban.

A három megbízásból az ÉPTÁRKER Kft. több bevételhez jutott néhány hetes munkával, mint máskor egy egész év alatt. Mint ismert, az alvállalkozókat, bedolgozókat legalább hatmilliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezérek Botka László baloldali polgármester fő kedvezményezetti köréhez tartoztak, és ezer szálon kötődnek a helyi, illetve országos MSZP-hez és általában Gyurcsány Ferenc köreihez.

Belső vizsgálatot indított a törvényszék

Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak fele részben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. Egyszóval

egy jogi kiskaput használhattak ki arra, hogy meggazdagodjanak, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait.

A Szegedi Törvényszék a Pesti Srácoknak azt írta, hogy a Szeviép-ügyben eljáró bírói tanács egyik tagja sem jelentett összeférhetetlenséget. Ezt azóta már vizsgálják. Az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György Barna jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét. A törvényszék közölte, hogy elindították a belső vizsgálatot.

A Pesti Srácok most a tanács másik bírójánál – sőt, a tanács elnökénél – is összeférhetetlenséget találhatott.

Luxuslakás pár millióért

A szegedi IKV Zrt. saját közérdekű adatai szerint 2015. november 26-án egy 100 négyzetméteres luxuslakást adott el Kovalcsik Éva Katalin bírónőnek, mindössze 12 millió 406 ezer 800 forintért a Kölcsey utcában.

A Kölcsey utca Szeged központjában van, a belváros legfrekventáltabb részén. 2010 óta ez a város új korzója. Az egész utca díszburkolatot, új padokat, fákat kapott, de a közműveket is kicserélték.

Szeged szecessziós gyöngyszeme, a Wagner-palota
Fotó: delmagyar.hu

A lakás impozáns műemlék épületben, a Wagner-palotában van. Az 1905-ben épült híres lakóházról történelmi portálok is megemlékeznek, ugyanis a város egyik legszebb szecessziós épülete. Régi polgári ház hatalmas belmagassággal, intarziás ablakokkal. Szeged belvárosának dísze, amely lakóházként funkcionál luxuskivitelben.

Ráadásul nemcsak a Kölcsey utca mint korzó lett teljesen felújítva, hanem maga a Wagner-palota is. A Délmagyar egy 2008-as cikke szerint „a város és az adófizetők többéves erőfeszítésének köszönhetően a sétálóutca régi épületeit, külső jegyeiket meghagyva, felújították”.

Tízmilliókat kereshetett

A tulajdoni lapról kiderült, hogy a bírónő mindösszesen nyolc napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább is adta Szeged egyik ismert vállalkozójának. Hogy mennyiért, az már nem közérdekű adat, így nem tudni, mennyit keresett a város vagyonán.

Az ingatlanhirdetésekből viszont az látszik, hogy 15 millió alatt legfeljebb egy kisebb panelt lehet venni a város peremén.

A nagyobb belvárosi lakások 30 milliónál kezdődnek.

A Kölcsey utcában, sőt az egész belvárosban 60-70 négyzetméteres lakásokat kínálnak 30 millió forint körüli áron. 83 négyzetméteres társasházi lakás bérleti jogát hirdetik 10 millió forintért, alig kevesebbért, mint amennyiért a bírónő a felújított palotában 100 négyzetmétert és tulajdonjogot szerzett.

A házban lakók azt mondták a Pesti Srácoknak, hogy Kovalcsik Évát nem is látták ott soha. Évek óta albérlők lakják a hatalmas polgári lakást.

Újabb kérdések a törvényszéknek

A Pesti Srácok megkereste a szegedi önkormányzat jegyzőjét, és megkérdezte, mi indokolta, hogy a piaci ár töredékéért adják el a város vagyonát képező ingatlant egy, a városhoz köthető kényes ügyekben ítélkező, magas rangú bírónak, illetve hogy hány lakást adtak el a felújított belvárosi palotaházakban – ez ügyben közérdekű adatigénylést is beadtak. Azt a kérdést is feltették, hogy hirdették-e a lakást, illetve hogy milyen úton került a szegedi bíró tulajdonába.

Újabb megkeresést küldtek a Szegedi Törvényszéknek is. Tőlük azt kérdezte a Pesti Srácok, hogy bírójuk milyen úton jutott hozzá a piaci ár töredékéért egy szegedi belvárosi önkormányzati lakáshoz, illetve hogy egy ilyen kimagaslóan jó vétel után a bírónő meglátásuk szerint nem tekinthető-e összeférhetetlennek olyan ügyekben, amelyekben a szegedi önkormányzat és annak beszállítói ülnek a vádlottak padján.

Kovalcsik Éva Katalin bírónő egyébként éppen a közelmúltban kapta meg a nyugdíjkorhatár elérése miatti felmentését, így már csak néhány hónapot bíráskodhat.

Borítóképünkön Kovalcsik Éva Katalin ítélkezik, mellette Nóvé Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában