Ostrom alatt áll Európa

2020.03.05. 17:39

Benkő: Európa biztonsága érdekében fokozottabb védelmi együttműködés kell

Főleg az olyan új típusú kihívások tekintetében, mint az illegális migráció vagy a hibrid hadviselés.

Kecskemét, 2020. február 27. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter kezében egy Bren 2-es gépkarabéllyal a kezében az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázisán 2020. február 27-én. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A globális hatalmi versengésre és Európa biztonságára figyelemmel, minden eddiginél fontosabb, hogy elmélyítsük az európai védelmi együttműködést és globális szereplővé tegyük az Európai Uniót a biztonság és védelem terén – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az EU védelmi minisztereinek informális tanácskozásán csütörtökön, Zágrábban.

Benkő Tibor hozzátette: különösen fontos az együttműködés az olyan új típusú kihívások tekintetében, mint az illegális migráció vagy a hibrid hadviselés.

A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta: Benkő Tibor a találkozón elmondta, egyre inkább előtérbe kerülnek az új típusú kihívások. Ezeket napirendre kell tűzni és azonosítani a védelemre gyakorolt hatásukat, csakúgy, mint a tágabb európai uniós politikákkal való összefüggéseiket.

A honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország támogatja az EU önálló cselekvőképességét, illetve a partnereivel való együttműködést.

„Tudnunk kell kezelni a szomszédságunkban jelentkező kihívásokat és válságokat” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: elkötelezettek egy olyan „stratégiai iránytű” megalkotásában, amely segíti a biztonsági kihívások közös, európai értelmezését és a közös válaszok kidolgozását.

Kiemelte továbbá az Európát körülvevő, instabil régiókra fordított figyelem és segítségnyújtás fontosságát, konkrétan említve a Nyugat-Balkánt és az afrikai kontinenst.

A védelmi miniszterek tárgyaltak a Görögország határain, az illegális migrációs hullám hatására kialakult helyzetről. Benkő Tibor a szolidaritásáról biztosította a kialakult helyzetben leginkább súlyosan érintett Görögországot, továbbá Bulgáriát és Ciprust.

A találkozó első munkaülésén Josep Borrell Fontelles az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ismertette az európai biztonság és védelempolitikai együttműködés prioritásait.

Ezt követően a közös katonai műveletekről, közös képességfejlesztésről, és a partnerségi kapcsolatok kérdéseiről egyeztettek a miniszterek, továbbá aláírták a Közép-Európai Hadosztály Parancsnokság létrehozásáról szóló egyetértési megállapodást is – olvasható a HM közleményében.

Borítókép: illusztráció/ Benkő Tibor honvédelmi miniszter kezében egy Bren 2-es gépkarabéllyal a kezében az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kihelyezett ülésén Kecskeméten, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában