Járvány

2021.04.13. 20:09

Migránsok miatt robbant be újra a járvány Lampedusa szigetén

Több száz illegális bevándorló kötött ki az Olaszországhoz tartozó szigeten az elmúlt hetekben. A túlterheltség miatt nem tudtak mindenkit letesztelni.

Fotós: AFP

Ismét nő Lampedusa szigetén a koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 55 új esetet jelentettek a hatóságoknak. De volt 4 olyan beteg is, akiket az elmúlt két napban elővigyázatosságból helikopteres mentéssel átszállítottak a palermói kórházba. Toto Martello polgármester ezért úgy döntött, hogy bezáratja a helyi piacot, és megtiltja az ételek és italok szabadtéri és utcán történő fogyasztását is. A tilalmat igyekeznek betartatni a sziget teljes területén, így a kereskedelmi létesítmények közvetlen közelében és a menekülttáboroknál is – számolt be róla a V4NA hírügynökség.

Lampedusa polgármestere elmondta, hogy aggódik a Líbiából érkezők egyre növekvő száma miatt. Az elmúlt hétvégén több mint 400 ember szállt partra az olasz szigeten.

„Aggódunk. A líbiai embercsempészek egyre aktívabbak, és nem tudom, mi fog történni, ha a tengeri viszonyok még kedvezőbbek lesznek az áthajózáshoz Afrikából”

- mondta Toto Martello.

A polgármester szerint

„jelenleg a sziget leterheltségét a belügyminisztérium által biztosított karanténhajók enyhítik, de nem eléggé, mert a hajók és a hotspotok is megteltek a hétvégén”.

Ha valaki nem lép fel a migráció ellen, akkor továbbra is egyik vészhelyzetből a másikba kerülünk – figyelmeztetett Martello.

Felszólította továbbá Mario Draghi miniszterelnököt, hogy „fordítson maximális figyelmet a migrációval kapcsolatos szempontokra”.

„A helyzet súlyos, az elfogadott intézkedések előnyei hamarosan láthatók lesznek, de a következő napokban a számok további növekedése várható. Mindenesetre vannak olyanok, akik még mindig nem fordítanak kellő figyelmet a kialakult helyzetre, ezért kénytelenek voltunk további korlátozásokat elfogadni” – magyarázta a polgármester.

Borítókép: illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa szigetére, archív felvétel 2020 augusztusából

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában