Ukrán válság

2022.04.07. 22:40

Az „óvatos duhaj” politikáját követi Bukarest a háború ügyében

Románia nem tervez bevezetni szankciókat az orosz gázimportra vonatkozóan, a kormány bízik a diplomáciai megoldásokban.

Bár Románia kedden úgy döntött, hogy csatlakozik azokhoz az európai uniós tagállamokhoz, amelyek orosz diplomaták ellen lépnek fel, így kiutasítja Oroszország tíz Bukarestben szolgáló diplomatáját, a román vezetés összességében az „óvatos duhaj” politikáját követi – írja a Magyar Nemzet

Nicolae Ciuca miniszterelnök a napokban leszögezte: nincs szó arról, hogy Románia leállítaná az Oroszországból érkező földgáz importját. A kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszország teljes elszigetelésére, az üzleti kapcsolatok megszakítására vonatkozó kérésére válaszolt.

Románia gázszükséglete mintegy húsz százalékát jelenleg orosz importból fedezi.

Ugyanakkor 2022 folyamán megindul a partközeli kitermelés a Fekete-tengeren. A Midia Gas Development amerikai projekt éves termelési kapacitása egymilliárd köbméter lesz, ami az országos fogyasztás mintegy nyolc százalékának felel meg. 

A másik, jóval nagyobb lelőhely, a Neptun Deep kitermelése ügyében a Romgaz román állami gázvállalat átveszi az amerikai Exxontól a kitermelési jogot. Optimista előrejelzések szerint ez a gáztartalék 2026-ban állhat Románia rendelkezésére. A kikötők orosz hajók előtti lezárására vonatkozó felvetéssel kapcsolatban Nicolae Ciuca azt mondta,

Románia is döntött szankciókról, oroszországi cégeket, Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozó személyeket szankciókkal sújtottak, de az esetleges további büntetésekről a partnerországokkal egyeztetve döntenek.

Vasile Dinca román védelmi miniszter egy szerdai nemzetközi tanácskozáson azt hangsúlyozta, hogy Románia álláspontja szerint a diplomáciai lehetőségeknek még esélyt lehet adni az ukrajnai konfliktus megoldásában. Hétfőn egyébként az ukrán elnök a bukaresti parlamenthez intézett beszédet. Egyebek mellett azt is elmondta, hogy „amint a körülmények lehetővé teszik, párbeszédet szeretnék kezdeni Romániával az ukrajnai román és a romániai ukrán közösségek teljes védelméről”. 

Nicolae Ciuca miniszterelnök válaszként elhangzó felszólalásában szintén kitért a kisebbségek ügyére.

– Meggyőződésem, hogy ahogyan mi gondoskodunk az önök polgárairól, úgy önök is gondoskodni fognak a román nemzetiségű polgáraikról

– mondta a román kormányfő.

Ukrajnában – Csernovici régióban, a Kárpátalján, illetve Észak-Bukovinában – több mint négyszázezer románul beszélő ember él, egy részük románnak, de sokan közülük moldovainak vallják magukat.

Borítókép: Egy ukrán férfi megy egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án / MTI / AP / Efrem Lukackij

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában