Értékelés

2022.04.09. 12:21

Gyurcsány: mi előre megyünk, nem hátra!

Márki-Zay a kezdetektől fogva alkalmatlan volt, Dobrevvel nyertünk volna – értékelte a választási eredményeket a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc értékelte a választási eredményeket – írja a Mandiner.

 

„Aki fél az igazságtól, azt a hazugság fogja legyőzni. Drámai vereség után súlyos mondatok követelnek maguknak helyet. Aztán majd értő, határozott cselekvés. Ez a munka kezdődik most el” – írta közösségi oldalán, beszéde megkezdése előtt a DK elnöke.

 

„Az elmúlt harminc év legsúlyosabb vereségét szenvedte ez az oldal. A vereség megrendítő” – kezdte beszédét, majd hozzátette:

vereséget nemcsak a pártok szenvedtek, hanem a mozgalmak által vallott értékek is: a szabadság és az európai, polgári Magyarország.

A DK elnöke szerint bezárult a Fidesz ellenzéket érő ostromgyűrűje Orbán Viktor kormányzásának tizenkét éve alatt, de ez nem jelenti azt, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát.

 

Kijelentette: hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat.

 

„Ha leég a kisvárosi zeneiskola, nem fontos, hogy a mi kislányunk volt a legjobb zongorista a zeneiskolában. Ez így természetes. Nem fontos, hogy a legerősebb párt lett a DK. Nem tapsoltatok, érthető, ez így van rendjén. Van egy lokális siker, elsősorban osztozunk azokkal, ami a mi oldalunkkal történt. Először a mi fejünk lesz tiszta, mi fogunk tisztán látni” – mondta Gyurcsány, majd Márki-Zay korábbi kijelentésére utalva hozzátette „Demoralizálja a sereget, ha valaki utólag azt mondja, hogy az ellenzék nem is igazán akart győzni.”

Aki azt állítja, hogy ha jobb lett volna szétmenni, az semmit nem ért a magyar választási rendszerből

– jelentette ki a DK elnöke, aki szerint továbbra is együtt kell maradnia az ellenzéknek, és egy sokkal szélesebb politikai egységet kel létrehozni az együttműködő pártok között. „Már közös volt a ház, de még nem volt közös az álom” – mondta, majd hozzátette: „Az orbáni önkény alternatívája a hazafias demokratikus berendezkedés, amibe a jobbközéptől a szabadelvűekig mindenki beletartozik.”

 

Gyurcsány szerint az a vád, miszerint a Jobbik együttműködése többet vitt, mint hozott, megalapozatlan és igaztalan, s kitért arra is, hogy vérlázítónak tartja azokat a vádakat, hogy nem akart győzni az ellenzék. Karácsony Gergellyel példálózott, aki, mint fogalmazott: „ment és csinálta.”

 

„Mit kapott Jakab Péter? Milyen jelzőket aggattak rá? Ők talán nem akartak győzni?” – tette fel a kérdést védelmébe véve a Jobbik elnökét.

 

Igaz-e, hogy a legjobb jelölteket hozta ki győztesnek az előválasztás?

 

Gyurcsány úgy véli, az egyéni jelöltek esetében ez rendben van, hiszen azok szavaztak rájuk, akiknek a jelölt felelősséggel tartozik, ám a miniszterelnök-jelölt esetében már nehezebb a helyzet.

 

„Van itt egy félreértés: Mi nem köztársasági elnökjelöltet jelöltünk. A kormányfő nem a választóknak tartozik, hanem a parlamentnek. Az előválasztási kormányfőjelölt-választás kiveszi a jelölés jogát abból a világból, amelynek a feladata lesz a megválasztás.”

Tizenhat éve sebeznek, vágnak, meg akarnak ölni, és most azt mondják, kövessek el én öngyilkosságot. Megfontolom! Megfontoltam! Nem!

– szögezte le a pártelnök. „Legalább egy évtizede visszatérő toposz, hogy a DK a Fidesz kottájából játszik. De legyen világos a gyurcsányozás a Fidesz narratívája.

 

Legyetek Gyurcsányok!

Ne védekezzetek, akarjatok Gyurcsányok lenni. Akarjatok küzdeni, nem feladni, velük szembe menni, kitartani, pártot építeni, nem hátrálni: legyetek Gyurcsányok!

– tette hozzá. „Már Gyurcsányok vagytok. Mert nem én vagyok Gyurcsány!”

 

A DK elnöke kitért arra is, hogy nem magyarázkodni kell, nem bűnbakot keresni, hanem szembe nézni, küzdeni, kompromisszumok nélkül, becsületesen. Megígérte, hogy a DK ezt fogja tenni, és nem kér engedélyt se kormánytól, se mástól, hogy azt tegye, amiben hisz.

Mi előre megyünk és nem hátra

– szögezte le.

 

„Ami biztos, hogy zavaros hetek jönnek. Jönni fog a bunkós bot. Egyik oldalról a kínos csend. A másikról hibáztatás. Amit gondolunk, az vita tárgya lesz” – tette hozzá.

 

Gyurcsány szerint pár hónap múlva lecsendesednek az indulatok, utána  majd jöhet az építkezés az ellenzéki oldalon. Ennek azonban előfeltétele, hogy el kell végre dönteni, hogy mi az ellenzék alapviszonya a kormányhoz.

 

„Merjetek baloldaliak, zöldek, jobbközép demokraták lenni, mert, ha engeditek, hogy más legyen az helyettetek, akkor elvesztek!" – zárta beszédét Gyurcsány.

 

 

Borítóképünkön Gyurcsány Ferenc. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában