Példátlan

2022.08.09. 10:24

Az FBI váratlanul házkutatást tartott Donald Trump floridai otthonában

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.

 Az amerikai sajtó történelminek és példátlannak nevezte az intézkedést, ami hivatalban lévő, vagy volt elnök esetében még nem fordult elő. Az FBI nyomozói hétfő este tartottak házkutatást Mar-a-Lago ingatlanban, a volt elnök téli rezidenciáján. Hivatalos közleményt a nyomozóiroda egyelőre nem adott ki.

Donald Trump politikailag motivált intézkedést említett a közösségi médiában megjelent közleményében.

A volt elnök példátlannak nevezte a bejelentés nélküli házkutatást, ami egyetlen korábbi elnökkel sem történt meg. A hatóság fellépése nem volt "sem szükséges, sem helyénvaló", ügyészségi túlkapás történt, és az igazságügyi rendszer fegyverként való felhasználása - írta a volt elnök, aki azt is kifogásolta, hogy irodájának egyik széfjét is felnyitották.

Hétfő éjszaka Donald Trump videót is közzétett, amelyben ismét utalást tett arra, hogy elindulna 2024-es elnökválasztáson.

A The New York Times című napilap összeállítása szerint az elnöki hivatal tanácsadói szerint a Fehér Ház meglepődve, és csak a közösségi médiából értesült az eseményekről.    A CNN hírtelevízió összeállítása szerint az a tény, hogy a szövetségi ügynökök bírói végzés alapján jártak el arra mutat, hogy vélhetően megalapozott a gyanú arra, hogy bűncselekmény történt.  

Donald Trump volt amerikai elnök floridai villája
Forrás: Mandel Ngan / AFP

Az ügyet jól ismerő személyekre hivatkozó sajtójelentések szerint a házkutatás azokkal az iratokkal összefüggésben indult, amelyeket a volt elnök Fehér Házból való távozása után vitt magával, köztük minősített dokumentumokat.

A hatóság 15 doboznyi irattal távozott a Trump-rezidenciáról, amelyeket - a The New York Times összeállítása szerint - Donald Trump nem jutatott el a levéltárba a felszólítások ellenére sem.

A hatósági intézkedés idején Donald Trump nem tartózkodott a floridai épületegyüttesben, Mar-o-Lagóban. A hírtelevíziók tudósításai szerint a házkutatásról szóló hírek kiszivárgása után a floridai ház közelében Trump-párti tüntetők jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában