Nem adják fel

2022.12.02. 22:50

Állandósult a migrációs nyomás a szerb–magyar határon

Állandósult migrációs nyomásról számolt be a Migrációkutató Intézet két munkatársa, akik a szerb–magyar határ szerb oldalán készítettek interjúkat illegális migránsokkal.

Migránsok a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

A szerb-magyar határ szerb oldalán a nyár végi, illegális táborfelszámolásokat követően újak épültek ki, az illegális migránsok száma pedig nőtt , állapították meg a Migrációkutató Intézet munkatársai. A migrációkutatók tapasztalatait alátámasztják az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai, ami szerint idén, az első 10 hónapban a nyugat-balkáni útvonalon 168 százalékkal többször próbálkoztak beszökni a schengeni határon, mint a tavalyi azonos időszakban.

Dobó Géza és Tárik Meszár migrációkutatók a nyugat-balkáni útvonal északi végein, az ad hoc szerveződő, engedély nélküli táborhelyeken, illetve a Szerbiai Menekültügyi Komisszariátus által üzemeltetett szabadkai befogadóállomás előtt és a bevándorlók tipikus tartózkodási helyeikként ismert közterületeken készítettek interjúkat.

A nyári, Szabadka északi, magyar országhatár közeli területén történt, halálos áldozattal is járó lövöldözést követően a szerb hatóságok felszámolták a Horgos–2 közúti határátkelőhely két oldalán felállított táborokat. Oda azóta sem engedték visszatérni őket, helyettük két új illegális tábor is létrejött.

Egyiket a közeli autópálya északi oldalán építették ki, a másikat a Szabadka–Szeged vasúti pálya déli oldalához közel, Horgos külterületén, elhagyatott, romos épületek mellett. Ott irakiak, tunéziaiak és líbiaiak várakoznak az alkalomra, hogy a legnépszerűbb illegális határátkeléses módszerrel, alumíniumlétrák segítségével átmásszanak a műszaki határzáron.

A marokkóiak Olaszországba és Franciaországba, az iraki és szíriai bevándorló pedig Németországba szeretne eljutni. A marokkóiak a vízummentes belépést kihasználva repülővel utaztak Törökországig, majd gyalog érkeztek a török-görög-észak-macedón-szerb útvonalon.

Az arab bevándorlók megerősítették, hogy az afgánoktól tartanak, elmondásaik szerint gyakran lopnak, rabolnak, sokan közülük fegyvert hordanak.

A szabadkai befogadóközpontba legtöbben Afganisztánból, Szíriából és Marokkóból érkeztek. A marokkóiak elmondták: Törökországig repülővel utaztak, majd Bulgárián keresztül jutottak el Szerbiáig, céljuk Olaszország. Azért választották a szárazföldi, nyugat-balkánit a tengeri útvonal helyett, mert utóbbit túl veszélyesnek tartják. Létrával kísérlik majd meg az átjutást a magyar műszaki határzáron. 

A teljes cikket itt olvashatja el

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában