Ferenc pápa alaptalannak tartja a II. János Pált támadó vádakat

Ferenc pápa vasárnap sértőnek és alaptalannak nevezte a Szent II. János Pált ért vádat, amely szerint több mint negyven évvel ezelőtt fiatal lányokat vittek a Vatikánba, hogy molesztálják őket, és a néhai pápa tudott erről.

Ferenc pápa

Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Fotó: Tiziana Fabi

Biztos vagyok benne, hogy a világ minden tájáról érkező hívek érzéseit tolmácsolom, amikor hálámat fejezem ki Szent II. János Pál emlékének, aki ezekben a napokban sértő és alaptalan célzások tárgya lett 

– mondta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren tartott beszédében, tudatta a Magyar Nemzet.

 

Az egyházfő arra a múlt heti televízióműsorra utalt, amelyben arról beszéltek, 

hogy – II. János Pál tudtával – azért vittek fiatal lányokat a Vatikánba, hogy molesztálják őket, Emanuela Orlandi eltűnése pedig összefügghet ezzel.

Emanuela Orlandi 1983-as eltűnése Olaszország egyik legrejtélyesebb ügye. A lány tizenöt éves volt, az anyja pedig akkoriban  a Vatikánban dolgozott jegyszedőként, a család a pápai államban lakott. A máig megoldatlan ügyről rengeteg találgatás látott már napvilágot – írja a Reuters.

Az említett műsorban Pietro Orlandi, a lány testvére egy olyan hangfelvételt játszott le, amely szerint Emanuela, miután zeneleckére ment, nem tért haza 1983. június 22-én, és többé nem is került elő. A hangfelvételen Orlandi szerint egy maffiatag szólal meg, akiről az olasz média évtizedek óta feltételezi, hogy része lehet a lány eltűnésében. A bűnöző szerint több mint negyven évvel ezelőtt lányokat vittek a Vatikánba, II. János Pál pápa pedig tudott erről.

Az elhangzottak óriási vihart kavartak, így Alessandro Diddi vatikáni főügyész szombatra beidézte Pietro Orlandi ügyvédjét, Laura Sgrót, hogy beszéljenek az ügyről. Az ügyvéd vasárnap arról nyilatkozott a Reutersnek, hogy II. János Pál neve nem merült fel a Diddivel folytatott beszélgetésen. Azt is leszögezte, hogy soha nem kérdőjelezte meg II. János Pál szentségét, az eltűnt lány testvére pedig helyeselte, hogy Ferenc pápa megvédte II. János Pált.

Pietro Orlandi megjegyezte, hogy a televíziós műsorban „olyan állításokat ismételt meg, amelyeket mások mondtak”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában