Valóságtagadás

2023.06.13. 14:16

A dollárbaloldal továbbra is azt szajkózza: nincs migránskvóta

Jelentéktelennek próbálta és próbálja beállítani az illegális migrációt és a bevándorlóknak a tagállamok közötti kötelező elosztásáról szóló brüsszeli terveket a dollárbaloldal. Gyurcsányék szisztematikusan tagadják a valóságot és azt állítják: nincs és nem is lesz migránskvóta.

MW

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Évek óta szembemegy a valósággal a hazai baloldal, amely szisztematikusan tagadja, hogy az Európai Unió vezetői a 2015-ben indult migrációs hullámban a kontinensre beözönlő több millió illegális bevándorló tagállamok közötti szétosztását tervezi. Az úgynevezett migránskvóta már 2015-ben napirenden volt Brüsszelben, de az államfők, miniszterelnökök tanácsa nyáron az önkéntes befogadásról döntött, majd a mostanihoz hasonló cselhez folyamodtak: megkerülve a legfelsőbb döntéshozatali fórumot, szeptember 22-én alsóbb szinten, a belügyminiszterek tanácsában döntöttek 120 ezer migráns kötelező elosztásáról kvóták alapján. A múlt héten csütörtökön szintén az uniós belügyminiszterek határoztak a bevándorlók kötelező elosztásáról, mivel ezen a fórumon – szemben az állam- és kormányfők tanácsával – nincs szükség konszenzusra, azaz minősített többséggel is el lehet fogadni bármilyen döntést – írja a Magyar Nemzet.

A javaslatot Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pedig azt mondta, hogy hazánk és Lengyelországgal mindvégig ellenezte a javaslatot. 

A valóság ellenére Gyurcsány Ferenc és pártja most is tagadja, hogy a brüsszeli vezetés szétosztaná a bevándorlókat a tagállamok között, véleményük szerint a jövőben sem lesz szó betelepítési kvótáról. 

A cikk idézi a DK európai uniós képviselőjét, Rónai Sándort, aki közleményben jelentette ki, hogy a miniszterelnök nem mond igazat, a kötelező betelepítési kvóta pedig nincs és nem is lesz, hiába riogat ezzel a Fidesz.” 

Értelmetlennek ítélték népszavazást is

A Magyar Nemzet cikke felidézi azt is, hogy Gyurcsány pártja  2016 márciusában közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy „okafogyottá vált a kvótaügyi népszavazás, nem létező dolgokról nem lehet népszavazást tartani”. 

A kötelező betelepítés elutasításáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazás előtt, 2016 szeptemberében a DK-s Niedermüller Péter akkor még EP-képviselőként az ATV-ben azt mondta: „Szó nincs kötelező kényszerbetelepítésről. A szintén DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba hasonlóképpen próbált érvelni a referendum ellen. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt a Hír TV-ben jelentette ki, hogy nincs napirenden a kötelező menekültkvóta.  

A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc maga is bagatellizálni  próbálta azt a veszélyt, amit a migráció és a vele együtt járó terrorizmus jelent. A 2015-ös párizsi terrortámadás után cinikusan úgy fogalmazott: jobban kell félni a kutyapiszoktól, mint a terroristáktól. A bukott miniszterelnök felesége pedig 2019-ben mondta azt, hogy a migrációtól egyáltalán nem kell tartani, mert az nem is létezik. 

A migránsok kötelező elosztásáról szóló terveket az MSZP is harsányan tagadta az elmúlt években.

A népszavazás előtt, 2016 szeptemberében a párt közleményben kelt ki a referendum ellen, Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője pedig 2016 szeptemberében egy Facebook-videóban tagadta a kötelező betelepítés tervét – írja a Magyar Nemzet. 

A teljes cikket ITT tudja elolvasni.

Önkormányzati petíciót kezdeményeznek a kötelező kvóta ellen
A kezdeményezést ma jelentette be a sátoraljaújhelyi polgármester, Szamosvölgyi Péter. Az elöljáró szerint az unió által erőltetett migránsbefogadás valós teherviselői az önkormányzatok lennének – adta hírül Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye hírportálja. 

A sátoraljaújhelyi polgármester arról tájékoztatta a portált, hogy csütörtökön a város önkormányzata – várhatóan név szerinti – szavazással dönt a tervezetről, majd azt szétküldik az ország összes önkormányzatának. A sikeres eléréshez az olyan különböző önkormányzati szervezetek segítségét is kérik, mint a Megyei Jogú Városok Szövetsége, vagy a vármegyei önkormányzatok. De például a budapesti kerületi képviselő-testületeket ugyanúgy megkeresik, mint a főpolgármesteri hivatalt. Szamosvölgyi Péter kiemelte: politikai hovatartozás nélkül kérik az önkormányzatok támogatását. Aláhúzta: mint ahogyan Magyarország nem szeretne bevándorlóországgá válni, úgy Sátoraljaújhely sem bevándorlóvárossá – olvasható a cikkben, amelyet IDE kattintva lehet elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában