Egymillió forintot kell fizetnie

2023.06.12. 15:32

Testi sértés és szeméremsértés miatt ítélték el Donáth Lászlót

A volt evangélikus lelkészre egymillió forintos pénzbírságot szabott ki a megismételt első fokú eljárásban a bíróság, amelynek döntésében nagy szerepet játszott a sértett szavahihetősége – írja a Mandiner.

MW

Két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében találták bűnösnek Donáth Lászlót

Forrás: Mandiner

Fotó: Ficsor Márton

Másodszor is ítéletet hirdetett az első fokon eljáró Budapest II. és III. Kerületi Bíróság a volt evangélikus lelkész, Donáth László ügyében. A momentumos EP-képviselő Donáth Anna édesapját a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben.

Donáth László a bíróság előtt egy korábbi tárgyalási napon
Fotó: Ficsor Márton / Forrás: Mandiner

A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkész korábban több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki. Egy esetben pedig egy konfliktus kapcsán fojtogatta.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő ellen az ügyészség 2021 februárjában emelt vádat aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatt. 

A bíróság először tárgyalás megtartása nélkül büntetővégzésében bűnösnek mondta ki a bűnösségét tagadó volt politikust, és két és fél év felfüggesztett börtönre ítélte.

A bűnösségét tagadó Donáth azonban nem fogadta el az ítéletet és tárgyalás megtartását kérte. A lelkész csak azt ismerte el vallomásában, hogy ingerülten szólt rá a sértettre. Az eljárás végén a bíróság jelentősen enyhítette a volt lelkész büntetését, akit csak becsületsértésben találták bűnösnek, 

amiért hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélték.

A szeméremsértés miatti eljárást azonban megszüntették. 

Az ügyészség fellebbezett a döntés ellen és indítványozta az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését. A vádhatóság szerint a bíróság a szeméremsértés vétsége miatti eljárásrészben egyáltalán nem állapított meg tényállást, amely az eljárás megszüntetése esetén is törvényi kötelezettsége. Emiatt az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban nem lehetne orvosolni – érvelt az ügyészség. 

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészségi indítványnak, hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatására kötelezte a II.-III. kerületi bíróságot. 

A megismételt eljárás márciusban kezdődött és az ügy érzékenysége miatt zárt ajtók mögött tartották. A Mandiner információi szerint a tárgyaláson meghallgatott négy tanú mindegyike, így maga a sértett is fenntartotta korábbi vallomását.

A hétfői tárgyaláson az ügyész perbeszédében elmondta, hogy a vádhatóság álláspontja nem változott a bűnösség tekintetében, ezért indítványozták, hogy a vádlottat mondják ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétségében, és ítéljék felfüggesztett börtönbüntetésre.

Az ügyész felhívta a figyelmet, hogy a sértett szavahihetőségével kapcsolatban semmilyen kétség nem merült fel, következetesen, változtatás nélkül  adta elő a bíróság előtt a történteket.

A Donáth László képviseletét ellátó Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy a bíróság a becsületsértés megállapítása mellett alkalmazzon joghátrányt, hiszen ezt Donáth elismerte. A másik vádpontban azonban az eljárás megszüntetését kérte.

A bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében bűnösnek mondta ki Donáth Lászlót két rendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében,

emiatt pedig egymillió forintos pénzbírságra ítélte az egykori politikust.

A bíróság bizonyítottnak találta a vádat, így azt, hogy Donáth László szexuálisan közeledett a sértetthez, ajánlatokat tett neki, sőt fogdosta. 

Ugyanígy az is bizonyítást nyert, hogy a konkrét konfliktus kapcsán a volt politikus valóban fojtogatta a sértettet.

A bíró is kitért a sértett szavahihetőségére, amelyet a tanúvallomások is alátámasztottak. Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a védelem fellebbezett az ítélet ellen.

A Mandiner cikkét IDE KATTINTVA találja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában