Segítség

2023.07.28. 11:13

Hornung Ágnes: támogatjuk a fiatalokat felsőfokú tanulmányaik alatt is

Az egyetemi tanulmányaik alatt gyereket vállaló fiatalok kiemelten számíthatnak a családtámogatásokra – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Facebook-oldalán.

MW

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Nemzeti Áldozatsegítési Koordináló Mechanizmus létrehozásáról szóló megállapodás sajtónyilvános aláírásán az Igazságügyi Minisztériumban 2023. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Hornung Ágnes azt írta: 

a felsőoktatásban töltött éveik alatt családot alapítók számára elérhető a diplomás gyed, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-mentessége, az első házasok kedvezménye, a babaváró támogatás, a családi adókedvezmény, továbbá jelentős kedvezményt kaphatnak a diákhitelből, sőt akár el is engedhetik nekik.

A diplomás gyed a gyermek születésétől 2 éves koráig jár, összege pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével évről évre nő: 2023-ban alapképzés esetén már 162.400 forint, mesterképzés esetén pedig 207.480 forint.

Fontos tudni, hogy a diplomás gyed-ből érvényesíthető a 25 év alatti fiatalok, valamint a 30 év alatti édesanyák szja-kedvezménye is, így a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást.

Ha pedig a diplomás gyed-ben részesülőknek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, a kisebb gyermek után is jogosulttá válhatnak az ellátásra – ismertette az államtitkár.

Hornung Ágnes emlékeztetett arra is, hogy a 30 év alatti nőknek január 1. óta az első gyermek után elengedik a fennálló diákhitel-tartozás teljes összegét, ha felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül vállalnak gyermeket.

Azok a diák- vagy képzési hitellel rendelkező nők pedig, akik később vállalnak gyereket, első gyerekük születésekor vagy örökbefogadásakor kérhetik diákhitelük törlesztésének felfüggesztését, a második gyermeknél elengedik nekik a fennálló tartozás felét, míg a harmadik gyermek érkezése esetén mentesülnek a teljes fennmaradó hitel megfizetése alól – hívta fel a figyelmet az államtitkár.
Kitért arra is, hogy

 a 25 éven aluli munkát vállaló fiatalok az átlagbér összegéig mentesülnek a szja megfizetése alól, január 1-től pedig a 30 év alatt gyereket vállaló nőknek sem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30. életévük betöltéséig.

A fiatalok házasságkötés esetén élhetnek az első házasok adókedvezményével, valamint a jövőre 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedő babaváró támogatás lehetőségével is – tette hozzá az államtitkár.

Hornung Ágnes végül írt arról is, hogy a gyerek számára az állam életkezdési támogatást helyez el életkezdési letéti számlán, a Babakötvényre pedig akár családtagok, ismerősök is utalhatnak pénzt, így segítve a gyermek majdani életkezdését 18 éves kora után. A Babakötvény kiemelt kamatozású: február 1-jétől immáron 17,5 százalékra emelkedett az éves kamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában