Felzárkózó települések

2023.07.10. 18:10

Huszonöt faluban indított hibrid orvosi ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra, valamint digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst.

MW

A rendeléseken a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos - aki közben egy másik településen tartózkodik - online, valós idejű rendelésen látja el a beteget

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Huszonöt faluban indított eddig telemedicina szolgáltatáson alapuló hibrid orvosi ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyben hiányzó egészségügyi ellátás pótlására vagy kiegészítésére - közölte a civil szervezet hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó, kormányzati Felzárkózó települések program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indítottak és térségi központokat létesítettek.

Hozzátették: a kormányzati program részeként a szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjában már nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen.

Ezenfelül öt térségi központot is kialakítottak - Hiricsen, Zalakomárban, Litkén, Nyírkátán és Szalonnán -, melyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek - emelték ki.

A tájékoztatás szerint a márciusi indulás óta huszonöt településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és 

ezerkétszáz beteget láttak el, további kétezer embernek pedig tanácsot adtak vagy megszervezték a betegútját.

 

A rendeléseken a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos - aki közben egy másik településen tartózkodik - online, valós idejű rendelésen látja el a beteget.

A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív- vagy tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videokapcsolaton keresztül látja a beteget.

A mozgó rendelőkben lehetőség van fül- és torokvizsgálatra, egyszerűbb laborvizsgálatokra, valamint digitális EKG készítésére is, az orvos pedig felírhatja a gyógyszert, kiállíthatja a beutalót vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst.

Hangsúlyozták: az eddigi ellátások során több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak egyebek mellett kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, előrehaladott cukorbetegséget is.

A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma - jelezte a szeretetszolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában