Lisszabon

2023.08.03. 13:46

Az egyenlőtlenség elleni harcba hívja a fiatalokat a pápa

Ferenc pápa portugáliai látogatásának második napján, csütörtökön a Portugál Katolikus Egyetemen tartott beszédében a globális felmelegedés és a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemre szólította fel a hallgatókat, arra biztatva őket, hogy kiváltságaikkal élve, tegyék igazságosabbá és befogadóbbá a világot.

MW

A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fővárosban tartózkodó Ferenc pápa (k) köszönti a Portugál Katolikus Egyetem diákjait 2023. augusztus 3-án

Forrás: MTI/EPA/Pool/LUSA

Fotó: Tiago Petinga

 Az Universidade Católica Portuguesa katolikus egyetem, Portugália egyik legnevesebb felsőoktatási intézményének diákjai a Lisszabon központjában elterülő kampuszon egyházi dalokat énekelve fogadták az egyházfőt. 

A kampuszon tartott beszédében a pápa arra buzdította a diákokat, hogy 

merjenek kockázatot vállalni, ne engedjenek a status quo kísértésének és ne álljanak saját helyzetük védelmében az "elitizmus és egyenlőtlenség jelenlegi globális rendszere" szolgálatába. 

"Az egyetemi diplomát nem szabad pusztán a személyes jólét elérésére kiadott jogosítványnak tekinteni, hanem megbízólevélnek arra, hogy egy igazságosabb és befogadóbb - azaz valóban progresszív - társadalomért dolgozzunk" - mondta. 

Ferenc pápa arra buzdította a diákokat, hogy a tanulmányaikból eredő kiváltságokat a közjó szolgálatára fordítsák, különösen a környezet, a szegények és az elesettek gondozására. 

Szavai szerint a globális felmelegedés megfékezésére tett jelenlegi ígéretek csupán "félmegoldások, és csak késleltetik az elkerülhetetlen katasztrófát". 

"A ti nemzedéketek lehet az a nemzedék, amely már meg tud felelni ennek a kihívásnak. Ti rendelkeztek a legfejlettebb tudományos és technológiai eszközökkel, de kérem, ne essetek rövidlátó módon a részletek csapdájába" - intette hallgatóságát az egyházfő. 

"Össze kell hangolnunk az elsivatagosodás tragédiáját a menekültekével, a növekvő migráció problémáját a csökkenő születési aránnyal, az élet anyagi dimenzióját pedig a spirituális dimenzió nagyobb összefüggésében kell tudnunk vizsgálni" - fogalmazott Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy a polarizált megközelítések helyett "egységes vízióra van szükségünk, olyan vízióra, amely képes áttekinteni a teljes egészet". 

A találkozót követően Ferenc pápa a tengerparti Cascais városába utazott meglátogatni a különböző hátterű és nemzetiségű fiatalok összehozására általa évekkel ezelőtt létrehozott Scholas Occurrentes alapítvány helyi szervezetét. 

Ferenc pápa a héten Lisszabonban tartózkodik, és részt vesz a II. János Pál által a fiatalok hitéletének támogatására a nyolcvanas években kezdeményezett Ifjúsági Világtalálkozó idei rendezvényén. Az egyházfő látogatásával a fiatalokat kívánja a legfontosabb társadalmi igazságossági, gazdasági és környezetvédelmi prioritások támogatására ösztönözni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában