Válságkezelés

2023.08.11. 10:02

Magyarország sikeresen nézett szembe az elmúlt 13 év kihívásaival

Orosz–ukrán háború, koronavírus-járvány, gazdasági nehézségek, migráció – a Magyar Nemzet összegezte azokat a globális és lokális problémákat, amelyekkel hazánknak 2010 óta szembe kellett néznie. Köszönhetően a kormány és a szakemberek felkészültségének, Magyarország sikerrel vette ezeket az akadályokat.

MW

A horvát-magyar zöldhatáron érkezett migránsok rendőri felügyelettel vonatra szállnak a gyékényesi vasútállomáson, Zákányban 2015. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Globális és lokális szinten is több rendkívüli helyzetet kellett kezelnie hazánknak az utóbbi években. Ezek közül az egyik az árvízhelyzet, amely az utóbbi napok dunai vízállása miatt vált ismét aktuálissá. – A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – fogalmazott Orbán Viktor, miután a súlyos esőzések ­miatt kialakult árvízről egyeztetett hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet. A miniszterelnök meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helytállnak, és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől – írja a Magyar Nemzet.

A cikk emlékezetet, hogy hasonlóképpen kihívás elé állította a kormányt a 2013-as dunai árvíz, valamint a 2010-es vörös­iszap-katasztrófa is.

Az immár 534. napja tartó orosz–ukrán háború szintén új kihívásokat hozott: a fizikai biztonság mellett a gazdasági stabilitás, az eddig elért eredmények megőrzése is szükségessé vált, miután az elhibázott brüsszeli szankciók háborús inflációt, valamint energia-veszélyhelyzetet teremtettek szerte a kontinensen.

 Mi, magyarok fekete öves válságkezelők vagyunk, bármekkora is körülöttünk a zűrzavar, nálunk a fejekben rend, a karokban erő, a szívekben lojalitás uralkodik

– idézi  Orbán Viktor miniszterelnök 2020 nyarán – még a koronavírus-járvány első hulláma idején – elhangzott, a hazai válságkezelés lényegét summázó szavait a cikk.

 

Az időben meghozott járványügyi korlátozásoknak köszönhetően hazánk sikerrel vészelte át a járványt, továbbá ahogy rendelkezésre álltak a vakcinák, a kormány a sokrétű oltóanyag-beszerzéseknek köszönhetően rövid idő alatt magyarok millióinak tette elérhetővé a betegség ellen védettséget jelentő készítményeket.

A 2015-ben kirobbant migrációs válság szintén egy tőlünk független folyamat volt, amely veszélybe sodorta Magyarországot. A magyar kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt már 2015 júniusában úgy döntött, hogy a Szerbiából beáramló illegális migránsok okozta problémát műszaki határzár létesítésével, valamint egyéb, például az államhatár védelmét szolgáló jogi eszközökkel kezeli. Az intézkedéseknek köszönhetően pedig lezárult a magyar határ az illegális bevándorlók előtt.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában