Ortodox egyház

2023.08.19. 18:08

Magyarországra érkezett II. Tavadrosz kopt pápa

A magyar kormány meghívására négynapos látogatásra érkezett hazánkba az egyházfő.

MW

A Miniszterelnökség által közreadott képen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadja II. Tavadrosz kopt pápát a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2023. augusztus 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

A kopt ortodox egyház vezetőjét Semjén Zsolt egyházakért is felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. Az egyházfő érkezésekor jelen volt Udvardy György veszprémi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese, Anba Gabriel, a kopt ortodox egyház bécsi püspöke, Ava Giovanni közép-európai kopt ortodox püspök, Mohamed Ibrahim Abdel-Halek esz-Szinavi, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete.

II. TAVADROSZ
II. Tavadrosz kopt pápa beül az autóba a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2023. augusztus 19-én
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

II. Tavadrosz vasárnap, a Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros meghívására részt vesz az ünnepi szentmisén.

II. Tavadrosz 2012 óta áll a kopt ortodox egyház élén, annak 118.  vezetője. A kopt ortodox egyház Egyiptom legnagyobb keresztény egyháza, a kereszténység legősibb szervezete. A hagyomány szerint Szent Márk evangelista alapította az észak-egyiptomi Alexandriában az I. század elején, ő volt a város első püspöke. Becslések szerint a 93 milliós lélekszámú, többségében muszlim egyiptomi lakosság mintegy 10 százalékát teszik ki a koptok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában