Ukrán válság

2023.09.06. 06:03

Civilek haltak meg az orosz támadásban, köztük egy gyermek

Élő közvetítésünk a háború 560. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Legalább tizenhatan meghaltak a piacot ért orosz támadásban

Forrás: Volodimir Zelenszkij / twitter

Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi végzettséggel rendelkező nőket 

Ukrajnában október elsejétől katonai nyilvántartásba veszik az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket – jelentette be szerdán az ukrán parlament (Verhovna Rada) biztonsági, védelmi és hírszerzési kérdésekkel foglalkozó bizottságának egyik tagja, megerősítve az erre vonatkozó sajtóértesüléseket.

A kabinet határozatot, a védelmi minisztérium pedig rendeletet készített elő, amelyek értelmében kötelező jelleggel katonai nyilvántartásba kell venni az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőket október elsejétől. Ez a megközelítésmód nem számít újdonságnak, hiszen az egykori Szovjetunióban és a nyugati világ országaiban is rendszerint az egészségügyi végzettséggel rendelkező nők hadkötelesnek számítanak, és szerepelnek az ennek megfelelő nyilvántartásokban

– tette hozzá Fegyir Veniszlavszkij ukrán képviselő a Verhovna Rada honlapján közzétett állásfoglalásában.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban rendeletet írt alá a nők önkéntes katonai szolgálatáról. 

A jogszabály értelmében azok a nők, akiknek a foglalkozása, életkora és egészsége a katonai feltételeknek megfelel, önkéntes alapon kérhetik katonai nyilvántartásba vételüket.

Az egészségügyi vagy gyógyszerész végzettséggel rendelkező nőkre október elsejétől kiterjesztik az eddig csak 18 és 60 év közötti férfiakra vonatkozó kiutazási tilalmat is.

„Keményebbnek kell lennünk az oroszokkal” – jelentette ki a lengyel vezérkari főnök

Rajmund Andrzejczak agresszívebb fellépésre szólította fel a NATO-t Oroszországgal szemben. 

Vlagyimir Putyin »gengszter-szerű« nukleáris fenyegetései megkövetelik, hogy a NATO sokkal agresszívebb választ adjon, beleértve több nukleáris fegyverrel felszerelt repülőgép bevetését is

– jelentette ki kedden a lengyel fegyveres erők vezérkari főnöke. Rajmund Andrzejczak tábornok azt is hozzátette, nem hiszi, hogy

Észak-Korea Kína beleegyezése nélkül fegyvereket készülne eladni Oroszországnak.

Andrzejczak azt is megjósolta, hogy Oroszország megpróbál majd válságot előidézni a jövő hónapban esedékes lengyel választásokon, de a nyilvánosság előtt nem közölt részleteket. A vezérkari főnök arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország állandó háborús készültségben van, és

nagyon aktív Lengyelországban, keresi a rést a rendszerben, megpróbál beavatkozni a médiába.

Andrzejczak a Karpaczban tartott gazdasági fórumon azt hangoztatta,

mindenki a parkban szivarozgat, miközben gengszterek vannak a asztalnál, mi pedig csak ücsörgünk a virágos ingjeinkben és azt mondjuk, hogy igen, nekünk is van fegyverünk, de otthon hagytunk, mert a feleségünk nem szereti ezt a szót. A NATO egy nukleáris szerződéses szervezet; sokkal proaktívabbnak és erősebbnek kellene lennie az oroszokkal szemben

Itt vannak az ukrán bosszúállók, akik szorgalmasan likvidálják a kijevi rezsim ellenfeleit

Az Economist cikke szerint az ukránok Oroszországban és Ukrajnában is gyakorolják a „sötét bosszú” művészetét. Azonban vannak, akik aggódnak: nincs egyértelmű stratégiájuk. 

A lap bepillantást ad a háború egy kevésbé ismert oldalába: miként számol le Ukrajna azokkal, akiket árulónak vagy kiemelt ellenségeknek tekint a kijevi rezsim.

Yevhen Yunakovot, egy harkivi kisváros polgármesterét is egy ilyen akció során likvidáltak az ukránok. A polgármestert kollaboránsként azonosították, majd ráállítottak egy osztagot. A csapatot egy „Kaukázus” kódnevű parancsnok vezette. Az osztag napokon át figyelte mit csinál Yunakov. Távirányítású bomba segítségével robbantották fel a célpontot. A holttest soha nem került elő. A cikk szerint

több tucat hasonló akcióra került sor az elmúlt 18 hónapban.

A célpontok közül volt, akiket lelőttek, másokat felrobbantottak, megint másokat felakasztottak, de még mérgezett brandy is szerepel a gyilkos „fegyverek” között. 
A folytatás a Mandiner oldalán érhető el.

Az amerikai külügyminiszter az ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta Kijevben

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az orosz hadsereg elleni ukrán ellenoffenzíva sikereit méltatta szerdán Kijevben tett látogatása során.

Jó előrelépéseket láttunk az ellenoffenzíva során

 – jelentette ki Blinken ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott megbeszélésén.
Mint mondta, utazásának célja biztosítani azt, hogy Kijev minden szükséges eszközzel rendelkezzen a folyó műveleteihez, hosszú távon pedig a cél Ukrajna elrettentési és védelmi képességeinek erősítése. Hozzátette: 

ezzel akarják elejét venni annak, hogy Oroszország később újabb háborút indítson.

Kuleba a kijevi vezetés fő szövetségesének számító Egyesült Államokkal fenntartott jó kapcsolatot méltatta. A két miniszter közösen rótta le tiszteletét az elesett ukrán katonák emléke előtt a Kijev határában lévő egyik katonatemetőben.

Amerikai értesülések szerint Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozik, és bejelent egy újabb, több mint egymilliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot.

Az amerikai külügyminiszter Mette Frederiksen dán kormányfővel is találkozott Kijevben. 

Blinken köszönetet mondott Frederiksennek, amiért Dánia felajánlott F-16-os harci repülőgépeket Ukrajnának, és vezeti az ukrán pilóták átképzését segítő államok csoportját

 – közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője.

Zaporizzsjában visszavert támadásokról számolt be az orosz katonai szóvivő

Négy ukrán támadást vert vissza az orosz hadsereg Verbove és Rabotine környékén, Zaporizzsja megyében az orosz erők taktikai helyzete változatlan maradt

 – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye Moszkva által megbízott kormányzója nem sokkal korábban a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Rabotinét az orosz erők „taktikailag elhagyták”, és a település már csak a térképen létezik, ezért nem érdemes tovább védeni. 

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz volt igazgatója, a Cári Farkasok haditechnikai központ vezetője a Telegram-csatornán csak annyit jegyzett meg, hogy Robotine a „szürke zóna”.

A Kommerszant című lap rámutatott, hogy hetek óta ostromlott Rabotine az Orehovétól Tokmakon át Melitopolig, az ukrán támadás meghirdetett célpontjához vezető úton található. Az ukrán védelmi tárca már augusztus elején bejelentette, hogy elfoglalta a települést, Moszkva ezzel szemben azt közölte, hogy a község az egyik fél által sem ellenőrzött „szürke zónához tartozik”.

Konasenkov tábornok szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán összesen 17 ukrán rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 660 katona esett el. A legnagyobb veszteséget, mintegy 285 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el. A szóvivő a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között nevezett meg hét harckocsit. Ezek közül öt tank a donyecki régió déli részén vált működésképtelenné.

Az orosz ellenőrzés alá került és az Ukrajnával szomszédos területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. Donyeck várost a közlések szerint kazettás lőszerrel is lőtték. 

A donyecki régióban lévő Volnovaha településen hat civil megsebesült.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai kijevi látogatását kommentálva azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok a pénzt nem sajnálva továbbra is „az utolsó ukránig” kívánja folytatni a háborút.

Ukrán kormányfő: többen meghaltak a Kosztantyinivka piacára mért orosz csapásban

Legkevesebb tizenhat halálos áldozatot követelt szerdán a kelet-ukrajnai Kosztantyinivka piacára mért orosz csapás - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Telegram-oldalán. 

Mint mondta, egy gyerek is van a halottak között.

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint a sebesültek száma a harmincat is meghaladja. Nem sokkal később Volodimir Zelenszkij is megerősítette a támadás tényét, illetve az áldozatok számát a Donyeck megyei településen. 

Egy általános piac. Üzletek. Egy gyógyszertár. Emberek, akik semmi rosszat nem követtek el

– írta részvétnyilvánító bejegyzésében az ukrán elnök. Hozzátette, hogy a halottak száma még tovább emelkedhet. Zelenszkij „a gonosz szégyentelenségéről” írt üzenetében.

Az ukrán elnök közzétett egy videófelvételt is a robbanás bekövetkeztéről a forgalmas városrészben. Emellett felvételeket is megosztott a megrongált házhomlokzatokról, vértócsákról és a lángok elfojtásán dolgozó tűzoltókról.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen típusú lőszer csapódott be a településen. A helyi sajtó szerint talán egy Sz-300-as típusú légvédelmi rakéta lehetett.

Kosztantyinivka alig 20 kilométerre délnyugatra fekszik Bahmut városától, amelyet orosz erők foglaltak el néhány hónapja. Kosztantyinivkát azóta több támadás is érte.

Az ukrán parlament jóváhagyta Rusztem Umerov kinevezését védelmi miniszterré

Az Oroszországgal vívott teljes körű háború alatt óriási felelősség a védelmi intézmény vezetése 

– mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Umerov kinevezése kapcsán, s hozzátette, arra számítanak, hogy az új miniszter gyorsan hozzálát feladataihoz, és folytatja a védelmi rendszer reformját.

Umerov Olekszij Reznyikovot váltja az Oroszország indította háború miatt kiemelten fontos pozícióban, Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára.

 Kinevezését a törvényhozás védelmi bizottsága már kedden megszavazta.
Zelenszkij vasárnap jelentette be Reznyikov felmentését, helyére azonnal Umerovot ajánlva. A 41 éves Umerov 2022 szeptembere óta az ukrajnai Állami Vagyonalapot vezette, és jelentős szerepet játszott kényes háborús tárgyalásokon is, mint például az ENSZ és Törökország közvetítésével megkötött fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás.

Új, az eddigieknél is fontosabb kihívások várnak ránk. A lehető leghatékonyabban kell működnünk, mert minden órányi késlekedés védelmezőink életébe kerül

– írta a Facebookra feltöltött bejegyzésében, amelyben köszönetét fejezte ki támogatóinak.

Kreml: óvatosságra int az örmény-amerikai hadgyakorlat

Óvatosságra intenek az ilyen hírek, különösen a jelenlegi helyzetben. Alaposan elemezni fogjuk az erre vonatkozó híreket

 – mondta a Kreml szóvivője arra reagálva, hogy örmény-amerikai közös hadgyakorlat van készülőben.
Dmitrij Peszkov kedden egyet nem értésének adott hangot Nikol Pasinján örmény miniszterelnöknek azzal az állításával kapcsolatban, miszerint Oroszország visszavonult volna az örmény-azeri konfliktus rendezéséből, sőt önként ki kíván vonulni a transzkaukázusi térségből.

Az örmény védelmi minisztérium szerdán közölte, hogy hétfőtől szeptember 20-ig örmény-amerikai közös hadgyakorlatot tartanak Örményország területén, az örmény Zar békefenntartó dandár kiképzőközpontjában, Eagle Partner 2023 néven, a NATO békepartnerségi programjának keretében.

A tárca szerint a gyakorlat során konfliktusban álló felek közötti stabilizációs műveleteket és békefenntartó feladatokat látnak el.
Pasinján kormányfő januárban kijelentette: 

Örményország nem tartja célszerűnek, hogy 2023-ban a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) keretében hadgyakorlatot tartsanak az ország területén.

 Az ODKB katonai szövetség meghatározó tagja Oroszország.

Kijevbe érkezett az amerikai külügyminiszter

Kijevbe érkezett előzetesen be nem jelentett látogatásra szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Kétnapos látogatásán, amelynek során az orosz támadás tavaly februári kezdete óta először száll meg éjszakára Ukrajnában, Blinken valószínűleg be fog jelenteni egy újabb, több mint 1 milliárd dollár értékű amerikai segélycsomagot

 – mondta az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője újságíróknak.

A washingtoni diplomácia vezetője várhatóan találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel, valamint más magas rangú tisztviselőkkel és a civil társadalom szereplőivel

 – tette hozzá a nyilatkozó.

Blinken már negyedszer jár az ukrán fővárosban tavaly február óta.

Oroszország Kijevet és Odesszát támadta

Oroszország Kijev és Odessza megye ellen indított rakéta- és dróntámadást szerda reggel, a csapásokban egy civil életét vesztette, és több épület kigyulladt – közölte az ukrán hadsereg. Oleh Kiper odesszai kormányzó elmondta: 

az orosz támadás közel három órán át tartott, és számos mezőgazdasági, valamint kikötői létesítményt megrongált Izmailban. A támadásban súlyosan megsérült és kórházba szállítása után meghalt egy mezőgazdasági vállalat dolgozója.

A dunai kikötőváros az ukrán mezőgazdasági termékek egyik fő kiviteli útvonalává vált, mióta Moszkva júliusban felmondta a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodást.

Az ukrán légierő tájékoztatása szerint a légvédelem 23 támadó eszközt semmisített meg a 33-ból. Oroszország 25 iráni gyártmányú Sahíd drónt, hét manőverező robotrepülőgépet és egy Iszkander ballisztikus rakétát lőtt ki a térségre.

Az orosz hadsereg Kijevre is lecsapott szerda reggel, de az ottani védelmi rendszer az összes támadó fegyvert megsemmisítette, közölte az ukrán főváros katonai vezetése.
Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerdán jelezte: 

továbbra is nehéz a helyzet a keleti fronton, és az ukrán csapatok fő feladata az, hogy biztosítsák a megfelelő védelmet, megelőzzék az erődítmények és állások elestét a Kupjanszk és Limanszk előtti térségben, illetve sikerüljön előrenyomulniuk Bahmut irányába, és megszerezzék a kijelölt területeket.

Szirszkij a Telegramon azt írta: 

az ellenség nem hagyott fel azzal a tervével, hogy elérje Donyeck és Luhanszk megye határait.

Orosz dróntörmelék zuhant Románia területére

Szerda reggel újabb dróntámadás érte a délnyugat-ukrajnai Izmajilt. 

Angel Tilvar, a román védelmi miniszter a támadás után megerősítette, hogy román területre zuhantak az orosz drón törmelékei

 – írta meg a Sky News.

A román Agerpres is arról számolt be, hogy a Duna-deltában találtak dróntörmeléket találtak, az eredetüket vizsgálják, a helyszínen van a honvédelmi miniszter is.

Kedden is támadások érték a régiót, akkor Klaus Johannis román elnök azt nyilatkozta, hogy nem esett drón vagy törmelék Románia területére, viszont 

voltak támadások, amelyeket a határunktól 800 méterre igazoltak. Tehát nagyon, nagyon közel.

Tényleg kilőtték az oroszok az első brit tankot

Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere szeptember 6-án a Sky News-nak megerősítette, hogy az ukrán hadseregben szolgálatot teljesítő brit gyártású Challenger 2 harckocsit megsemmisítette az orosz tüzérség.

Fontos beismerés előtt Putyin

Putyin közel jár ahhoz, hogy elismerje, Oroszország háborúban áll – írta az amerikai Institute for the Study of War. 2022. február 24-e óta Oroszország eufemisztikusan "különleges katonai műveletként" emlegeti teljes körű invázióját és a 19 hónapja tartó csatákat.

Az ISW szerint azonban Vlagyimir Putyin tegnapi beszédében közelebb került ahhoz, hogy a konfliktust háborúnak minősítse. Ezzel üzenetet küldött a hazai orosz közönségnek, hogy a művelet valóban háborús erőfeszítés. Putyin az ukrajnai csatákat a második világháború alatti szovjet győzelmekhez hasonlította, mint például Sztálingrádnál és Kurszknál – áll az elemzésben.

Amerikai szenátusi vezetők tovább támogatják Ukrajnát

Az Egyesült Államok Szenátusának demokrata és republikánus vezetői támogatásukat fejezték ki Ukrajna donációjának folytatása mellett. Joe Biden elnök a múlt hónapban arra kérte a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá mintegy 40 milliárd dolláros többletkiadást, beleértve 24 milliárd dollárt Ukrajnára és más nemzetközi szükségletekre, annak próbájaként, hogy az ország hajlandó-e továbbra is támogatni Ukrajnát az orosz megszállók elleni harcban.

Taktikai visszavonulás az oroszoktól

Úgy tűnik, Moszkva elismerte, hogy csapatai kivonultak a Zaporizzsja régióban található faluból, Robotyneból– írta a Sky News.

"Az orosz hadsereg taktikailag elhagyta ezt a települést, mert a felszínen maradni, amikor nincs mód a teljes beásásra, nincs értelme" - mondta Jevgenyij Balickij, a régió egyik legmagasabb rangú, Moszkva által kinevezett tisztviselője. "Ezért az orosz hadsereg a hegyek közé vonult" - idézte őt az RBC hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium még tegnap közölte, hogy két ukrán támadást is visszavertek Robotyne közelében.

Itt készülnek bosszúra az oroszok

Továbbra is nehéz a helyzet a keleti fronton, mivel az orosz erők igyekeznek visszavenni a kezdeményezést és "bosszút állni" az ukrán csapatokon – mondta ma Olekszandr Szirszkij ukrán tábornok.

Most Ukrajna délkeleti része áll a harcok középpontjában

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Ukrajna Zaporizzsja régiója a háborús harcok legújabb helyszíne.

A kijevi tisztviselők több állítást is megfogalmaztak a délkeleti régióban történt áttörésekről, az Egyesült Államok pedig azt mondta, hogy az elmúlt napokban "figyelemreméltó előrelépést" tapasztaltak az ukrán erőktől a térségben.

"Ukrajna tartalékdandárokat hívott Zaporizzsjába, amelyeket nyugati partnerek képeztek ki" – állította Sojgu.

Katonai elemzők szerint az ukrán "könnyűgyalogság" egy többrétegű orosz védelmi vonalon belüli pozíciókba lépett előre Zaporizzsjában.

Mit kérhet Kim Dzsongun?

A Sky Newsnak Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin állítólagos közelgő találkozójáról nyilatkozva John Everard, az Egyesült Királyság korábbi észak-koreai nagykövete azt mondta, hogy az orosz csapatok "sokkal gyorsabban használják el a lövedékeket, mint amennyit Oroszország elő tud állítani", ezért fordul Észak-Koreához.

Arra a kérdésre, hogy Észak-Korea mit nyer a találkozóval, Everard azt mondta, hogy vezetője valószínűleg sok orosz gabonát és olajat fog követelni.

Szerinte ennél még aggasztóbb, hogy az észak-koreaiak orosz terveket használnak fegyverprogramjaik előmozdítására, annak ellenére, hogy mindkét ország tagadta az együttműködést.

Az Egyesült Államok megfenyegette Észak-Koreát

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Észak-Korea "nagy árat fog fizetni", ha fegyvereket biztosít Oroszországnak Ukrajnában való használatra.

Sullivan azokat a híreket kommentálta, amelyek szerint Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin még ebben a hónapban találkozhat Oroszországban, hogy megvitassák a fegyverüzletet.

Az oroszországi fegyverszállításra irányuló lépés "nem lesz jó hatással Észak-Koreára, és ezért árat fognak fizetni a nemzetközi közösségben" - mondta.

A Kreml korábban közölte, hogy "nincs mondanivalója" az amerikai tisztviselők azon állításaival kapcsolatban, hogy Kim Oroszországba utazik.

Orosz rakétatámadás Kijev ellen

Oroszország rakétákat lőtt ki Kijevre szerdán kora reggel, az ország légvédelmi rendszerei azonban minden rakétát lelőttek, mielőtt azok célba értek volna - közölte a főváros katonai közigazgatása a Telegramon.

Menesztettek egy ukrán kormányzót

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a rendeletet Pavlo Kirilenko, a donyecki régió kormányzójának felmentéséről. Kirilenko 2019 júliusa óta töltötte be posztját.
Tarasz Melnyicsuk kormánypárti képviselő a Telegramon azt közölte, hogy a kabinet miniszterei jóváhagyták Kirilenko felmentését.

Oroszország autógumikkal védi a bombázóit

Úgy tűnik, Oroszország új megközelítést alkalmazott a harci repülőgépeinek védelmében. A dél-oroszországi Engels katonai légibázisról készült műholdfelvételeken két Tu-95-ös stratégiai bombázó látható, amelyek

törzsét és a szárnyakat autógumik takarják.

Az ukrán határtól több mint 800 kilométerre fekvő légitámaszpont decemberben két dróntámadás célpontja volt, az egyikben három orosz katona meghalt.

Nem világos, hogy pontosan miért helyezték el a gumikat a repülőgépen, de azt sugallják, hogy

ez egy alacsony költségvetésű módszer a repülőgépek védelmére.

Kilövése előtt már aknára futott a Challenger 2 tank

Az Ukrajnában megsemmisített brit Challenger 2 harckocsit egy akna megrongálta, mielőtt az oroszok célba vették volna – közölte egy nyugati védelmi forrás. Újságírók egy kis csoportjának elmondta, hogy a harckocsit először egy régi akna találta el, ami tüzet okozott a hátsó üzemanyagtartályban. A legénység kiürítette a harckocsit, és miután a szabadban ég alatt aludtak, a Challenger 2-t eltalálta egy célra irányított rakéta vagy egy kamikaze drón.

A megsérült tankról készült videó széles körben elterjedt az interneten, a jelentések szerint a Zaporizzsja régióban, a frontvonal közelében forgatták.

Kevesebb adományból gazdálkodhat a segélyszervezet

Az Ukrajnára irányuló nemzetközi figyelem elhalványul, és az országban a polgári infrastruktúra elleni támadások "normalizálódnak" – figyelmeztetett egy nagy segélyszervezet. A Nemzetközi Mentőbizottság (IRC) közölte, hogy kevesebb adományozásra készül ukrajnai műveleteihez. A jótékonysági szervezet tavaly 40 millió dollárt kapott ukrajnai műveletekre, de 2023-ban eddig ennek alig a felét. Ennek ellenére David Miliband, az IRC elnöke és vezérigazgatója azt mondja, hogy nem csökkent a segítség iránti igény.

"Tudjuk, hogy továbbra is magas a civil halálos áldozatok száma. A belső elvándorlások szintje továbbra is rekordot dönt, a menekültek száma valóban nagyon magas" - mondta.

Az ukránok kezdenek felébredni, belefásultak a háborúba

A Magyar Nemzet felidézi, hogy amikor Volodimir Zelenszkij 2019-ben 73 százalékos többséggel megnyerte az elnökválasztásokat, mindenki azt hitte, hogy azt kapja majd, amit a kampányban ígért a médiaszemélyiségből, illetve, ahogy Ukrajnában hívják, „bohócból” lett politikus. 

Ehelyett, előbb az ellenzéki, egytől-egyig békepárti televíziós csatornákat és a weboldalakat záratta be, majd pedig a hozzájuk köthető ellenzéki pártokat is betiltatta a fiatal vezető. 

Az előzetes várakozás tehát, amit Zelenszkij vállalt, vagyis a kelet-ukrajnai konfliktus befejezése, a korrupció felszámolása, a szabad nyelvhasználat és a sovinizmus elfojtása, nem következett be. 

Ukrajnában a háború kitörésekor, szinte azonnal bevezették az úgynevezett egységes televíziós műsorfolyamot, ami azt jelenti, hogy a vezető televíziók közös adást gyártanak, amivel kifejezik a nemzet egységét a háborús időkben is. Ezt a maratoni műsort a kis vidéki televíziók is átveszik és továbbsugározzák, a tartalomért pedig köztudottan az elnöki iroda felel. Az embereknek azonban kezd kinyílni a szeme, és már egyre kevesebben kapcsolnak az állami propagandaadóra, helyette inkább a Telegramot használják, ahol más forrásokból is tájékozódhatnak.

Itt ugyanis a valóság is megjelenik a felületeken.

Videók a borzalmas háborúról, a kegyetlen és rendkívül erőszakos mozgósításról, a hullahegyekről, az elégedetlen és ellátmányban hiányt szenvedő, éhes és kimerült katonákról, a nyugati humanitárius segélyek szétlopásában részt vevő csinovnyikokról és sorolhatnánk.

Az egyik ilyen tüntetésen, mely a 2014-es forradalomban híressé vált Majdan mellett, az elnöki iroda szomszédságában zajlott le, azt kiabálták hangosbemondóba a nők, hogy négy évvel ezelőtt mindent megtettek annak érdekében, hogy Zelenszkij győzzön és helyes irányba állítsa az ország politikáját, most pedig elkeseredetten állnak, mert senki nem hallja meg a szavukat. Hozzáteszik, hogy a gyermekeik önkéntesen, és nem kényszersorozás útján mentek harcolni, hogy megvédjék a hazájukat, azonban az állam semmiről nem gondoskodik.

Nincs fegyvere, nincs lőszere, nincs ruhája a katonáknak, a szülőknek és a családtagoknak kell mindent megvenniük, a saját 2800 hrivnyás (30 ezer forintos) nyugdíjukból, hogy Zelenszkij fenekét megvédjék

– teszik hozzá a tüntetők, akik arra is választ várnak, hogy miért nem hozzák haza a fronton sérülést szenvedett katonákat, miért nem keresik az eltűnteket, és miért nem hozatják haza a fogságban lévőket? 

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 5-én az ukrán-magyar határszakaszon 5933 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7496 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az oroszok megállították az ukrán szabotázscsoportot

Az oroszországi Brjanszk régió kormányzója azt mondta, hogy a határőrök és a biztonsági erők "meghiúsították" egy ukrán szabotázscsoport kísérletét, amely megpróbált átjutni Oroszországba.

Oroszország idén többször is jelentett már ukrán szabotázskísérleteket a határain, és májusban helikoptereket küldött, hogy megállítsák a határon átnyúló behatolást Belgorod térségében.

Az Egyesült Királyság terrorszervezetté minősítette a Wagner-csoportot

A Wagner zsoldoscsoportot hivatalosan is terrorista szervezetként ismerik el az Egyesült Királyságban, és időben elkészül a tiltó rendelet tervezete, amelyet a parlament elé terjesztenek. A határozat elfogadása után illegális lesz a Wagner-csoport tagjának lenni vagy annak támogatása.

Suella Braverman belügyminiszter azt mondta: "A Wagner részt vett fosztogatásokban, kínzásokban és barbár gyilkosságokban."

Zelenszkij több fegyvert ígért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök több utánpótlást és fegyvert ígért a fronton lévő csapatoknak, ahogy a tél közeledik.

"Nagyon fontos, hogy a fegyvereinkből új gyártás lesz, és a harcosokkal felvázoltunk több prioritást. Ez az, amit tenni kell. Megtesszük!" - mondta éjszakai videóüzenetében, miután visszatért Kijevbe a fronton tett látogatása után.

Újabb drónt szedett le az orosz légvédelem

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy hétfőn éjjel lelőtt egy ukrán drónt az Ukrajnával határos Brjanszk régióban, de azt nem közölték, hogy áldozatok vagy károk történtek-e.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában