Guruló dollárok

2023.09.28. 07:38

Így avatkozik bele az Egyesült Államok a magyar belpolitikai életbe (videó)

A Magyar Nemzet cikksorozatot indított, melynek első részében bemutatják a 2022-es választási kampányban tapasztalt külföldi befolyásolási kísérlet eddig nem ismertetett részleteit.

MW

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési frakcióvezetője, Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, frakcióvezetője, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke és Lukácsi Katalin Mária, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke (b-j) az ellenzéki összefogás hat pártjának vezetői és a tömörülés miniszterelnök-jelöltje által tartott, "Putyin ellen, Ukrajna mellett" tüntetésen Oroszország budapesti nagykövetsége előtt 2022. február 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Számos információ és elemzés látott már napvilágot arról a külföldi befolyásolási kísérletről, amelynek célja a 2022-es országgyűlési választásokon az Orbán-kormány leváltása és a baloldal hatalomba emelése volt. Eddig azonban szinte csak a tavalyi választásokra és az azt megelőző kampányidőszakra összpontosítottak a beszámolók, amikor is több mint négymilliárd forintnak megfelelő dollár érkezett a hazai baloldalhoz, döntő részben az Amerikában Korányi Dávid – Bajnai Gordon egykori miniszterelnök bizalmasa – által létrehozott Action for Democracy (A4D) nevű szervezeten, illetve egy svájci alapítványon keresztül. Ugyanakkor az amerikai befolyási kísérlet ennél jóval összetettebb és korábban kezdődött.

Az utóbbi hetekben több olyan nyilatkozat is elhangzott a tengerentúlon, amely megdöbbentő őszinteséggel tárta fel, hogy az Egyesült Államok nyíltan beavatkozik más országok belügyeibe, így hazánk politikai életébe is.

Larry C. Johnson egykori CIA-elemző a napokban egyenesen azt állította, az Egyesült Államok külügyminisztériuma leplezetlenül beavatkozott a 2022-es magyar országgyűlési kampányba. 

Arra a kérdésre, hogy a beavatkozás célja Orbán Viktor megállítása volt-e, Larry C. Johnson úgy reagált: igen, azért, hogy vereséget szenvedjen, amit Amerika egyebek mellett Orbán ellenfeleinek a pénzelésével igyekezett elérni. Azon felvetésre pedig, hogy ezek szerint a CIA képes érdemben befolyásolni külföldi országok választásainak az eredményét, közölte: ráadásul nem is a titkosszolgálat avatkozott be, hanem az amerikai külügyminisztérium.

Még csak nem is igyekeztünk leplezni a szembenállásunkat

– hangsúlyozta a volt CIA-elemző.

Johnson szavainak tükrében áll össze igazán a kép azzal kapcsolatban, amit Márki-Zay Péter, a baloldal volt miniszterelnök-jelöltje mondott tavaly december 2-án az Átlátszó podcastbeszélgetésében az A4D adománygyűjtéséről és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetőjeként tett amerikai látogatásáról. Az utazást Kész Zoltán – az MMM elnökségi tagja – szervezte Korányi Dávid segítségével 2019 májusában, azzal a céllal, hogy támogatást gyűjtsenek az Egyesült Államokban.

Itt került képbe az A4D alelnöke, Chris Maroshegyi, aki Korányihoz hasonlóan a globális baloldali hálózat embere, korábban dolgozott Soros György érdekeltségébe tartozó alapítványnak és az amerikai külügyhöz közel álló cégnek is.

De nézzük, mit is mondott Márki-Zay Péter az amerikai útjukon melléjük szegődő Maroshegyi szerepéről!

– Az Amerikában élő, magyar származású lobbista segített nekünk különböző szenátorok és képviselők irodájába eljutni, a German Marshall Fundhoz elmenni. Chris Maroshegyi a kormányzati kapcsolatokban segített nekünk. Az Egyesült Államok külügyminisztériumában jártunk mindkét nap, amikor ott voltunk – fogalmazott Márki-Zay. Azt is megjegyezte, hogy Maroshegyi „Albright asszony cégénél dogozott akkor, de hangsúlyozta, hogy nem az egykori amerikai külügyminiszter vállalatának nevében lobbizik nekik, ez csupán egyfajta önkéntes munka Magyarország érdekében”.

Márki-Zay beszámolójának kiegészítéseként fontos rögzíteni, hogy Madeleine Albright néhai amerikai külügyminiszter cége, az Albright Stonebridge Group szoros kapcsolatban van az Action for Democracy nevű szervezettel, hiszen Chris Maroshegyi 2014 és 2020 között az amerikai külügyhöz közel álló tanácsadó cégnél dolgozott.

Mindez a volt CIA-elemző nyilatkozatával összevetve nem sok kétséget hagy azzal kapcsolatban, hogy az amerikai külügyminisztérium évek óta készült a 2022-es magyarországi választások befolyásolására.

Az A4D vezetésében és kapcsolati hálójában további ismert globalistákat – köztük amerikai magyarokat is – találunk, mint Kati Marton újságíró, aki szoros kapcsolatban áll a spekuláns Soros Györggyel és fiával, Alex Sorossal. Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában beszélt róla tavaly augusztus 26-án, amikor elmondta, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. „Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok is, nyilván nem csak a magyarok körében, hogy sikeres lehessen ez a kampány” – fogalmazott Márki-Zay. 

A baloldal kampányfinanszírozását szervező A4D amerikai irányítását bizonyítja az a tény is, hogy a szervezet tanácsadó testületében kulcsszereplő Wesley Clark nyugalmazott tábornok, akivel Márki-Zay – elmondása szerint – a választási kampány finisében „konzultált”. Wesley Clark egyébként egyik fő felelőse volt az 1999-es jugoszláviai NATO-bombázásoknak. Márki-Zay Péter a Clarkkal való konzultáció után beszélt arról, hogy akár magyar katonai támogatást is nyújtana Ukrajnának az oroszokkal vívott háborúban, ha a NATO ilyen döntést hozna.

Augusztus végén pedig egy felvétel került nyilvánosságra, amelyen ifjabb Robert F. Kennedy amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns a The Epoch Times nevű hírportálnak arról beszélt, hogy a CIA mára az újságírás egyik legnagyobb támogatója világszerte, és a források döntő hányadát a USAID-en keresztül juttatják el.

– Az Egyesült Államok a világ szinte minden országában pénzeli az újságírást. Birtokában vannak médiumok, és több ezer újságírónak állja a fizetését. Ezt nem tehetik meg az Egyesült Államokban, de 2016-ban Obama elnök úgy módosította a törvényt, hogy az legális legyen a CIA számára, hogy propagálják az amerikaiakat – fogalmazott Kennedy. Az egykori demokrata párti amerikai elnök unokaöccsének kijelentése újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy az Egyesült Államok, illetve elsősorban a CIA a kiválasztott médián – amelyet Robert F. Kennedy Jr. szerint ők maguk birtokolnak – keresztül beavatkozik a külföldi országok politikájába.

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában