Ukrán válság

2023.09.14. 06:04

Fellázadtak az ukrán katonák a saját feletteseik ellen

Élő közvetítésünk a háború 568. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Drónnal gyakorlatozó katonák Ukrajnában

Forrás: Anadolu Agency via AFP

Fotó: Andre Alves

A 3. rohamdandárnak lett elege, fellázadtak feletteseik ellen

Az ukrán 3. rohamdandár hivatalos Telegram-csatornáján arról számoltak be, hogy még egyáltalán nem szabadult fel Andrijivka. Ez azért is különösen érdekes, mivel korábban Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes jelentette be hivatalosan, hogy Andrijivkát felszabadították az ukrán erők az orosz megszállás alól.

Az Andrijivka elfoglalásáról szóló nyilatkozat hamis és elhamarkodott. Kliscsijivka és Andrijivka térségében jelenleg komoly és súlyos harcok folynak

 – írták.

Az ilyen nyilatkozatok károsak, veszélyeztetik a személyzet életét és aláássák a harci feladatok végrehajtását

 – írta az ukrán 3. rohamdandár a hivatalos Telegram-csatornáján.

Zelenszkij főtanácsadója elmondta, mi a céljuk a Krím-félszigettel

Zelenszkij elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak csütörtökön pontokba szedte, mi Ukrajna három fő feladata, amelyet teljesítenie kell, hogy visszafoglalja a Krím-félszigetet. 

Úgy véli, először is „meg kell tisztítani az eget”, vagyis megsemmisíteni a rakétaelhárító és légvédelmi rendszereket, köztük a Triumfot is. Ezután meg kell akadályozni a félsziget katonai ellátását. Végül pedig el kell üldözni orosz Fekete-tengeri Flotta maradékát a Krím körüli vizekről.

 Ez szerinte úgy valósítható meg, ha megsemmisítik az orosz hadihajókat, és az azokat karbantartó infrastruktúrát – számol be Podoljak tervéről a CNN alapján a Mandiner.

Az orosz katonai szóvivő 14 támadás visszaveréséről számolt be

Tizennégy visszavert ukrán támadásról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve. 

Mint mondta, az ezek során elszenvedett ukrán veszteség mintegy 840 fő volt. Közülük a tábornok szerint mintegy 350 katona a Donyeck környékén vívott harcokban esett el vagy sebesült meg. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek között két vezetési pontot, három lőszerraktárt, két harckocsit és egy Mi-8-as helikoptert.    

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a Fekete-tengeren az orosz Szamum légpárnás rakétahordozó fedélzeti fegyvereivel megsemmisített egy őt támadó ukrán személyzet nélküli motorcsónakot.
Gyenyisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” megbízott vezetője csütörtökön a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint az ukrán erők elfoglalták Andrijivka községet Artyomovszk (Bahmut) közelében. 

Azt mondta, hogy kemény harcok folynak Andrijivka és Kliscsijivka környékén, és éppen az orosz erőknek sikerült kedvezőbb állásokat elfoglalniuk.

Jan Gagin, Pusilin tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hírszerzési és egyéb forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az ukrán fegyveres erőknek a háború kezdete óta elszenvedett vesztesége elérte a félmilliót. 

Azt mondta, hogy egy hete az MTSZ Ukrajina mobilszolgáltató egy olyan videót osztott meg az interneten, amely szerint 400 ezer behívott már sohasem veszi fel a telefont.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. A Kurszk megyei Tyotkinóban és a Luhanszk megyei Kerminnában egy-egy civil életét vesztette, Donyeckben pedig további kettő megsebesült csütörtökön ukrán tüzérségi tűz következtében.  

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Telegram-csatornáján közölte, hogy 59 napi munkálatok után csütörtökön megnyitották a gépkocsiforgalom előtt a Krími hídnak a júliusi támadásban megsérült baloldali szakaszát. 

A jobboldali szakaszt november 1-jére tervezik helyreállítani.

Súlyos összetűzésbe keveredett az orosz légierő a Wagnerrel

Az orosz védelmi minisztérium állítólag átmenetileg megszakította a Wagner-csoport szíriai erőinek rotációját – közölte az Institute for the Study of War (ISW) szerdai jelentése.

A jelentés többek között arról számolt be, hogy egy prominens, a Kremlhez kötődő orosz katonai blogger tegnap azt közölte, hogy az orosz védelmi minisztérium megakadályozta, hogy a Wagner-erők a szíriai Latakiában található légibázison keresztül fogadjanak Afrikában szolgálatot teljesítő zsoldosokat.

Ennek az lett a következménye, hogy a zsoldosseregnek a szíriai védelmi minisztériummal kellett tárgyalniuk, hogy egy Homsz tartományban található légibázison keresztül hajtsák végre a rotálást. A katonai blogger azzal folytatta az érvelését, hogy

az orosz védelmi minisztérium járművei meg akarták akadályozni, hogy leszálljon a Wagner repülője,

sőt ezt követően a reguláris erők harci helikoptereket is bevetettek, amelyek azzal fenyegettek, hogy lelövik a repülőt.

Virágok a légiszerencsétlenségben elhunyt Jevgenyij Prigozsin orosz üzletembernek, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának bekeretezett fotója mellett a moszkvai kormányzati negyed, a Kreml közelében létesített rögtönzött emlékhelyen 2023. augusztus 28-án 
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Az ISW ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy

a Wagner néhány eleme még mindig összetartó vezetéssel rendelkezik,

és emiatt az orosz védelmi minisztériumnak komoly aggodalmai vannak a szíriai Wagner-erők részben független működésével kapcsolatban.

Kijev törvényellenesnek minősíti az ukrán gabonaexport uniós blokádját

Törvényellenesnek és destabilizáló hatásúnak minősíti Kijev az Európai Unió bármely olyan döntését, amely meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokat szeptember 15. után - közölte csütörtökön az ukrán külügyminisztérium.

Meggyőződésünk, hogy bármely összeurópai, vagy nemzeti döntés, amely tovább korlátozza az ukrán mezőgazdasági exportot, nemcsak hogy nélkülözni fog minden alapot és törvényellenes lesz, de ártani fog Ukrajna, az uniós tagállamok és összességében az EU általános gazdasági érdekeinek, valamint destabilizáló hatással lesz a globális élelmiszerpiacra is

 - olvasható a közleményben.

Emellett az ukrán külügyi tárca az európai normák megsértését is felrótta az Európai Unió országainak.

"Szeptember 15-én lejár az Európai Bizottság tilalma az ukrán gabonafélék uniós tagállamokba irányuló importjára. Ukrajna arra számít, hogy ezután az európai fél feloldja az ukrán mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó összes korlátozást. Ezzel a lépéssel véget lehet vetni az EU-Ukrajna társulási szerződés rendelkezései, valamint az egységes európai piac elvei és szabályai megsértésének" - húzta alá a tárca.

Korábban Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia közösen fordult az EU-hoz azzal a kéréssel, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden a Polsat lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak elmondta: Varsó hajlandó egyoldalú tilalmat bevezetni az ukrán gabona behozatalára, ha az EU nem hosszabbítaná meg az uniós tilalom hatályát szeptember 15-én túl. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök viszont azzal fenyegetett, hogy a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) fordul ebben az esetben.

Sikerrel elvégezték az alapkiképzést Svédországban a Gripeneken az ukrán pilóták

Sikerrel elvégezték az ukrán pilóták a svéd védelmi tárca által biztosított alapkiképzést a Gripen vadászrepülőgépeken - jelentette be a tárca csütörtökön Stockholmban.

 

Svédország még nem döntött arról, hogy szállít-e vadászgépeket Ukrajnának, de nem zárta ki ezt a lehetőséget.

 

"A kiképzés első szakasza véget ért, és a hadseregtől kapott jelentés szerint jól sikerült" - közölte az AFP francia hírügynökséggel Pal Jonson svéd védelmi miniszter.

A svéd kormány májusban jelentette be Kijevben, hogy ukrán katonai pilótákat és más személyzetet hív meg a Saab svéd vállalat által gyártott Gripen vadászgépek használatára történő kiképzésre.

A tanfolyamon szerepelnek gyakorló repülések és szimulátoros gyakorlatok, valamint információk átadása a szárazföldi személyzet számára

 - írta a miniszter emailjében.

Illusztráció: JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépek 
Fotó: Ujvári Sándor / Forrás:  MTI

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt kérte a nyugati szövetségesektől, hogy szállítsanak neki modern vadászgépeket az Ukrajnát támadó Oroszország legyőzéséhez.

Augusztus végén Dánia és Hollandia, majd Norvégia bejelentette, hogy amerikai gyártmányú, F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, de a gépeket akkor küldik, ha már a pilóták megkapták a szükséges kiképzést.

Az Egyesült Államok szintén képez ki ukrán pilótákat az amerikai vadászgépek kezelésére.

Irodát nyitott Kijevben a Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) megnyitotta kijevi irodáját, amely a legnagyobb a hágai után - jelentette be csütörtökön Andrij Kosztyin ukrán főügyész az X mikroblog portálon.

A főügyész hangoztatta, hogy "ez döntő szakasza az igazság helyreállítására irányuló törekvésünknek". Kijevben márciusban jelentették be, hogy az ICC rövidesen irodát nyit Kijevben "hogy alaposabban vizsgálhassák az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűncselekményeket".

Ukrajna különbíróságot szeretne felállítani a 2022. február 24-én indított orosz támadás miatt, hogy vádemelés történjen az orosz vezetők ellen.

"A bűnöző orosz rendszerrel szemben Ukrajnának nincs mit rejtegetnie" - jelentette ki Andrij Kosztyin. Megígérte, hogy országa lehetővé teszi az ICC szakértői számára a bűncselekmények színhelyéhez, a bizonyítékokhoz és a tanúvallomásokhoz való hozzáférést".

Megteszünk minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy biztosítsuk: az ICC szakértői saját szemükkel láthassák az agresszor bűntetteinek következményeit, és független következtetéseket vonhassanak le

 - szögezte le Kosztyin, hozzátéve: 

céljuk annak elérése, hogy az agresszort felelősségre vonják az elkövetett bűncselekményekért.

Július elején egy másik nemzetközi iroda nyílt meg Hágában, ami Kijev szerint a különbíróság létrehozásához vezető első "történelmi lépés". Az Ukrajna ellen Elkövetett Agressziós Bűntettet vizsgáló Nemzetközi Központnak (ICPA) ukrán, európai uniós, egyesült államokbeli és a Nemzetközi Büntetőbíróságnál dolgozó ügyészek a tagjai.

A hágai székhelyű ICC márciusban elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen "ukrán gyermekek deportálása" miatt.

Bulgária feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat

Lengyelországgal ellentétben Bulgária úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát szeptember 15. után - jelentette be a bolgár kormány csütörtökön.

 

Szófia "nem támogatja" a korlátozások kiterjesztését - áll a kormány által kezdeményezett, a parlament által többséggel elfogadott határozatban, amelyet a 197 jelenlévő képviselő közül 124 támogatott.

 

A határozat szolidaritásáról biztosítja Ukrajnát és kiemeli a világméretű élelmiszerbiztonság szavatolásának szükségességét.

Ukrán főügyészség: az orosz tüzérségi támadásban életét vesztette egy gyermek Herszon megyében

Egy hatéves kisfiú életét vesztette és négy további ember megsérült a Herszon megyei Novodmitrivka falut ért orosz tüzérségi támadásban - közölte csütörtökön az ukrán főügyészség a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson.

A közlemény szerint az orosz tüzérség lövései lakóházakba csapódtak be, ennek következtében halt meg a kisfiú, és a sérültek között van a gyermek 13 éves bátyja is.

Az ukrán légierő csütörtökön arról számolt be, hogy az éjszakai órákban egészen hajnali fél háromig három irányból támadtak az ország déli és északi térségében Sahed-136/131 típusú drónokkal az orosz erők.

A közlés szerint az ukrán légierő a 22 orosz drónból 17-et megsemmisített.

Három drón a dnyipropetrovszki régiót támadta, és Szerhij Liszak kormányzó szerint számos épületben kárt tettek. A kormányzó hozzátette, hogy éjszaka az orosz tüzérség is lőtte a régiót.

Tengeri és légi drónok megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

A Fekete-tenger térségében végrehajtott ukrán tengeri és légi dróntámadás elhárításáról számolt be csütörtök reggel az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az ukrán fegyveres erők hajnalban öt személyzet nélküli motorcsónakkal kísérelték meg megtámadni a Fekete-tengeren az orosz haditengerészet Szergej Kotov járőrhajóját. A legénység az összes tengeri drónt megsemmisítette a fedélzeti fegyverekkel.

A minisztérium szerint a 2014-ben elcsatolt Krím területe fölött csütörtök hajnalban az orosz légvédelem 11 repülőgép típusú ukrán drónt lőtt le. A félszigetet az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át összekötő Krími hídon felfüggesztették a forgalmat.

A moszkvai katonai tárca arról is beszámolt, hogy éjfél után egy órán belül három repülőgép típusú drónt semmissítettek meg az Ukrajnával határos Brjanszk megye légterében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető meghívását

Vlagyimir Putyin orosz elnök elfogadta Kim Dzsong Un meghívását, hogy "egy alkalmas időpontban" látogasson el Észak-Koreába - jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Az oroszországi látogatáson tartózkodó Kim Dzsong Un szerdán találkozott Putyinnal a Vosztocsnij űrközpontban. A KCNA tájékoztatása szerint megállapodtak a két ország stratégiai és taktikai együttműködésének további erősítésében "a katonai fenyegetésekkel, provokációkkal és az imperialisták zsarnokságával" szemben.

Kim Dzsong Un az orosz elnök által az üdvözlésére rendezett fogadás végén észak-koreai látogatásra hívta meg Putyint az orosz elnök számára "alkalmas időpontban". Putyin a KCNA közlése szerint "örömmel elfogadta" a meghívást.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban szerdán a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint azt közölte, hogy egyelőre nincs tervben Putyin phenjani látogatása.

Az orosz elnök szerdán a Rosszija 1 televízióban elmondta, hogy az észak-koreai vezetőnek Vlagyivosztokban bemutatják az orosz Csendes-óceáni Flotta képességeit, majd ellátogat a Távol-keleti Szövetségi Egyetemre és az Orosz Tudományos Akadémia létesítményeibe, a továbbiakban pedig Komszomolszk-na-Amurében polgári és katonai repülőgépgyárakat keres fel.

Több mint 12 ezren érkeztek szerdán Magyarországra

Magyarország területére 2023. szeptember 13-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6021 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6224 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Újabb csapások az ukrán kikötők ellen

Az orosz támadások miatt havonta közel 0,5 millió tonnával csökkent a dunai ukrán kikötők exportpotenciálja - közölte Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter. Szerinte ez élelmiszerhiánnyal fenyeget az ukrán mezőgazdasági termékektől függő országokban.

Ukrán tisztviselők szerint Oroszország szerdán ismét megtámadta Izmail és Reni kikötőit, károkat okozva a gabona-infrastruktúrában.

Bombamenedéket építenek Romániában

A román hadsereg katonái bombamenedéket építenek Plauru faluban, a Duna-deltában, 300 km-re keletre Bukaresttől. A román védelmi minisztérium bejelentette, hogy megkezdte a lakosok számára légiriadó óvóhelyek felállítását az ukrán határhoz közeli Plauru térségében, ahol a hétvégén dróndarabokat találtak. Szeptember 10-én a NATO-tag Románia közölte, hogy "az orosz hadsereg által használtakhoz hasonló" drón részeit fedezte fel, és beidézte az orosz nagykövetség ügyvivőjét.

Jövőre több pénzt kap az ukrán védelmi ipar

"Jövőre jelentős költségvetési forrásokat fogunk hozzáadni a védelmi iparhoz - az ukrajnai fegyvergyártáshoz. És a drónokhoz. Mind a külföldön szükséges beszerzéshez, mind az ukrán gyártáshoz. Emellett csaknem 100 milliárd hrivnyát különítünk el a Stratégiai Ipari Minisztérium által felügyelt fegyvergyártásra, valamint az impozáns eredményeket felmutató ukrán drónhadsereg számára" - jelentette be éjszakai videójában az ukrán elnök.

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában