Kampányfinanszírozás

2023.12.07. 16:13

A baloldal további büntetéseket is kaphat

A vizsgálatok java még hátra van, így nem zárható ki hogy további büntetéseket is kaphatnak az ellenzéki összefogás pártjai tiltott kampányfinanszírozás miatt – mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Mekkora összeget jelenthet mindez pártonként? Hogyan történik a büntetés befizetése? Arányosan érinti mindez az összefogás pártjait? A Századvég jogi tanácsadója szerint Gyurcsányék nem fognak átvállalni más pártok büntetéséből egyetlen forintot sem.

MW

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint további büntetésekre számíthat a baloldal a kampányfinanszírozási botránya miatt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elmúlt évtizedek gyakorlata alapján nem zárható ki, hogy további büntetéseket kapnak a baloldali pártok. Egyrészt, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) további vizsgálatai, másrészt, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eljárásai végett. 

Az ÁSZ csupán egy 260 millió forintos támogatást vizsgált, így a jövőben újabb büntetéseket kaphatnak a baloldali pártok, hiszen az ÁSZ tovább ellenőrzi a kapott támogatásokat, a külföldi megrendelésekre is kiterjesztve a vizsgálatot

– mondta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi tanácsadója.

 A baloldal arányosan fizethet

Mint korábban írtunk róla: lapunk arról értesült, hogy a tavalyi választási összefogás baloldali pártjaival szemben ötszázmillió forintos büntetést szabott ki az ÁSZ. A Magyar Nemzet információi szerint a szankció összefüggésben áll a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányával. 

Úgy tudjuk, a büntetés összegét egyenlő arányban osztják el az összefogás pártjai, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Momentum és a Jobbik között.

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta: a teljes vizsgált finanszírozási összeg 1,6 milliárd forint, amelyből az ÁSZ eddig az említett 260 millió forintos összeget vizsgálta. Az ÁSZ júniusban arról tájékoztatta az érintett hat pártot, hogy 

az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

A további több mint 1,4 milliárd forint részéről ugyanakkor – az ÁSZ jelzése alapján – a NAV részéről hatósági eljárások vannak folyamatban.  

Ez olyan szolgáltatásokra vonatkozik, amelyekre 1,4 milliárd forintért szerződtek le egy osztrák céggel – a kérdés, hogy kampányfinanszírozásra költötték-e a külföldi forrásokat, vagy sem. Amennyiben kiderül, hogy az ellenzék érintettjei az osztrák cégen keresztül csak megszerezték a dollártámogatásokat, és végül nem a kampányra költötték, akkor viszont nem történt illegális kampányfinanszírozás

− ismertette a szakértő.

A cikk folytatását a Magyar Nemzet oldalán olvashatják!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában