Nagy a baj

2023.12.19. 21:07

Illegális bevándorlókkal csökkentené a munkaerőhiányt Görögország

A görög parlament kedden jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely hároméves tartózkodási és munkavállalási engedélyt biztosítana mintegy 30 ezer illegális bevándorlónak az országot sújtó krónikus munkaerőhiány csökkentés érdekében.

MW

Az illegális bevándorlókat szállító halászhajó katasztrófájának túlélői várakoznak menekülttáborokba induló buszokra a görögországi Kalamata kikötőjében 2023. június 16-án.

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Jánisz Koleszidisz

A törvényjavaslatot 295 képviselő jelenlétében 262 igen szavazattal fogadta el a 300 tagú görög parlament - jelentette az AMNA görög állami hírügynökség. A törvényjavaslatot az ellenzék is támogatta.

Azon kritikákra válaszul, miszerint a törvényjavaslat rossz üzenet a migrációt illetően, a kormány hangsúlyozta, hogy az intézkedés egyszeri, és csak korlátozott számban biztosít lehetőséget a munkaerőhiánnyal küzdő szektorok megsegítésére.

A hároméves engedélyre azok a személyek pályázhatnak, akik illegálisan érkeztek Görögországba, 2023. november 30-át megelőzően legalább három évig éltek és dolgoztak bejelentés nélkül az országban, és állásajánlattal rendelkeznek egy görögországi munkáltatótól.

A kormány becslései szerint a törvényi előírásnak a Görögországban tartózkodó 300 ezer bevándorlóból mintegy 30 ezer felel meg. A Görögországban maradt migránsok többségét a mezőgazdaságban és idegenforgalomban alkalmazzák feketén. Szakértői becslés szerint mintegy 80 ezer dolgozó hiányzik mindkét ágazatból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában