Monstrancia

2023.12.23. 09:22

Magyarország szakrális borát kapta ajándékba a katolikus egyházfő

I. Bertalan konstantinápolyi pátriárka és Ferenc pápa is ugyanazzal a magyar borral, a béke és a párbeszéd borával misézhet karácsonykor – árulta el Kiss Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Mária Országa Imaközösség alapítója Magyarország szakrális borát feleségével december 13-án Rómában adta át a katolikus egyházfőnek.

MW

Kiss Antal átadja Ferenc pápának Magyarország szakrális borát

Forrás: Vatican Media

– Hogyan született meg az elképzelés, hogy legyen Magyarországnak szakrális bora?

– Az egyik ilyen imádságon a tokaji görögkatolikus parókus Gorcsa György volt a vendégünk.  Tokaj Európa mértani középpontja, kelet és nyugat határa, az ortodoxia és a katolikus világ határa. Felmerült a kérdés, hogy van-e olyan borral foglalkozó közösség, ott Tokaj környékén, aki megalkotna egy gyönyörű bort, a Monstranciát, Magyarország szakrális borát, amelynek lehetne a központiságból eredően valamilyen szent küldetése. Ezzel méltóképpen szimbolizálnánk ezt a krisztusi egységet, nemcsak Krisztus testében, hanem a borban is. Gyuri atya ajánlására a Hangavári Pincészetet választottuk, akik szintén azt a gondolkodásmódot közvetítik, amit én is, nevezetesen mindennek van természete, méltósága és szentsége. A mai felgyorsult világunk teljes mértékben tönkretette a dolgok szentségét és méltóságát, de mára már a természetét is. Húst és bort is lehet előállítani kémiai alapon. Mi azonban azt mondjuk, hogy vissza kell emelni a bort a szentségi fokra, és ezt Tokajban, az epicentrumban kell elkezdenünk a Monstrancia névvel. Így alakult ki Magyarország szakrális bora, a Monstrancia, az Úrmutató. Ugyancsak egy imádság után, amikor ukrán görögkatolikus vendégeink voltak, megfogalmazódott bennem, hogy miért ne lehetne ez a bor a párbeszéd és a béke bora. Arra gondoltam, hogy teszek egy kezdeményezést, hogy a szentmisén és a szent liturgián idén karácsonykor és Ferenc pápa Rómában és I. Bertalan ökumenikus pátriárka Konstantinápolyban ezzel misézzen. A sugallatot később tett követte, felkerestem Bécsben a bécsi görögkeleti metropolitát azzal a kéréssel, hogy vigye el a bort elöljárójához. Rómába indulásunk előtt azt az üzenetet küldte vissza, hogy I. Bertalan pátriárka elfogadta kérésünket, és ezzel a borral fogja a Szent Liturgiát bemutatni karácsonykor. Azt szeretnénk, hogy Ferenc pápa is kövesse ezt a szép gesztust, és a Monstranciát használja az eucharisztia bemutatásakor.

– Szent Lucia napján, december 13-án az általános kihallgatás keretében átadták feleségével együtt Ferenc pápának Magyarország szakrális borát. Hogyan sikerült megvalósítani?

– Habsburg Eduárd szentszéki nagykövet is fontosnak látta és támogatta a dolgot. Ezért lehettünk ott a kéréstől számított néhány héten belül, december 13-án, szent Luca napján az általános pápai kihallgatáson, és személyesen mondhattuk el mindezt Ferenc pápának és adhattuk át neki Magyarország szakrális borát. Ferenc pápa áldását adta, és reménykedünk benne, hogy a diplomaták is sikerrel járnak, és megvalósulhat ez az apró kis öltés a nagy egyetemes egyház kettészakadt palástján.

IDE KATTINTVA tudja elolvasni a teljes interjút, amelyben Kiss Antal imaközösségük alapításáról és céljairól, a szentatyával való találkozásukról és az ima erejéről is beszélt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában