Ukrán válság

2024.01.16. 06:18

Zelenszkij: Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel

692. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Volodimir Zelenszkij a Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2024. január 16-án

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice Coffrini

Putyin: hamarosan megkérdőjeleződik az ukrán államiság, ha így folytatódik a konfliktus

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása kudarcot vallott, és ha ez így folytatódik tovább, akkor Ukrajna államisága hamarosan megkérdőjeleződik - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök kedden Moszkvában orosz városvezetők előtt.

Putyin szerint ha az ukrán fél nem vetette volna el a béketárgyalásokat, amivel ismételten bebizonyította függőségét, akkor már vége lenne mindennek. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök békejavaslata lehetetlen követelményeket támaszt a tárgyalásoknak, ugyanis lehetetlen, hogy Oroszország feladja azt, amit az elmúlt másfél évben elért 

- mondta. Egyúttal lehetetlennek nevezte az orosz nép legyőzését.

"Ha folytatódik az, ami most történik, ami most zajlik, akkor most már teljesen nyilvánvaló, hogy nemcsak az ellentámadásuk bukott meg, hanem hogy a kezdeményezés az orosz fegyveres erők kezében van. Ha ez folytatódik, akkor helyrehozhatatlan, nagyon súlyos csapás érheti az ukrán államiságot" - vélekedett az orosz államfő. 

Elutasították a tárgyalást, hiszen ők voltak azok, akik végül elutasították ..., pedig már mindenben megegyeztünk... Egy nappal később az összes megállapodást a szemétbe dobták 

- mondta.

Még az ukrán tárgyalóküldöttség vezetője is elismerte, hogy Kijev készen állt a megállapodásra, de Boris Johnson akkori brit miniszterelnök lebeszélte erről

 - tette hozzá.

"Őrültek, nem? Ha nem utasították volna el, akkor már régen, másfél évvel ezelőtt vége lett volna mindennek" - jelentette ki az orosz vezető.

Emlékeztetett arra, hogy az ukrán függetlenségi nyilatkozat semleges államként határozta meg Ukrajnát, de mint mondta, a nacionalista elemek "agresszívabbnak bizonyultak", és elkezdték a saját programjukat erőltetni. "Ez vezetett el a mai helyzethez" - szögezte le.

Két Leopard-2 tank megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Négy ukrán harckocsit semmisített meg az elmúlt nap folyamán az orosz hadsereg, köztük két Leopard-2 típusút a Kupjanszk körzetében vívott harcokban - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint az orosz haderő három frontszakaszon tizenöt rohamot vert vissza, közülük hat olyat, amelyet Kupjanszk felől indítottak az ukránok. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az ukrán fél vesztesége a fronton csaknem ezer katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 280-an Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett öt páncélozott harcjárművet, négy gyalogsági harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin önjáró löveget, négy amerikai M777-es vontatott tarackot, valamint tizenhárom HIMARS-rakétát és 69 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást. Voronyezs nyolc társasházának összesen 35 lakásában kárt okoztak tüzérségi lövedékek, viszont nyolc drónt lelőtt, illetve elfogott az orosz légvédelem. A városban a károk helyreállítására hivatkozva rendkívüli állapotot vezettek be.

 "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte Szerhij Mihajlenkót, az Azov alakulat volt géppuskását, aki 2022. március 19-én Mariupolban tüzet nyitott egy civileket szállító autóra, amelyben két férfi, egy nő és egy hároméves gyerek életét vesztette. Az elítélt elismerte bűnösségét.

Zelenszkij: Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon kedden elmondott beszédében kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "olyan ragadozó", aki nem elégszik meg azzal, hogy "befagyasszák" a konfliktust Ukrajnában.

2014 óta több kísérlet is volt arra, hogy befagyasszák a háborút a (kelet-ukrajnai) Donyec-medencében. Befolyásos kezesek álltak a kezdeményezés mellé (Angela Merkel volt) német kancellár és (Francois Hollande egykori) francia elnök személyében. De Putyin olyan ragadozó, aki nem éri be fagyasztott termékekkel

 - mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök azzal vádolta az orosz államfőt, hogy az "megpróbálja normálisnak beállítani a tömeges deportálásokat, a letarolt városokat és falvakat és azt a rémületes érzést, hogy ez a háború esetleg soha nem ér véget".

"Valójában Putyin testesíti meg ezt a háborút, és ő nem fog megváltozni" - tette hozzá.

Zelenszkij ismételten felszólította a nyugati országokat, hogy támogassák még több fegyverrel Ukrajnát. Szavai szerint "egyre nyilvánvalóbb jelei vannak annak, hogy Oroszország esetlegesen újabb agresszióra készülhet Ukrajnán túl is". 

Kiemelte, hogy Ukrajna szövetségeseinek elsősorban harci repülőgépeket kellene biztosítaniuk Kijev számára annak érdekében, hogy az ukrán erők "légi fölénybe" kerüljenek Oroszországgal szemben. Megjegyezte, hogy az orosz fekete-tengeri flottával szemben már tudtak sikereket elérni, és hangsúlyozta, Ukrajna azt is "bebizonyította, hogy képes megsemmisíteni olyan orosz harci repülőgépeket, amelyeket korábban soha senki nem lőtt még ki".

Az ukrán elnök arra ösztökélte a nemzetközi partnereket, hogy fektessenek be az ukrán gazdaság fejlesztésébe, mert Kijev ilyen módon lesz képes megerősíteni a Nyugat biztonságát. "Erősítsék meg a gazdaságunkat, és mi megerősítjük az önök biztonságát" - fogalmazott.

Volodimir Zelenszkij a  Világgazdasági Fórum találkozóján Davosban 2024. január 16-án 
Fotó: Fabrice Coffrini / Forrás: AFP

A fórum résztvevőihez fordulva Zelenszkij azt kérdezte, hogy ma melyik európai ország tudna az ukránhoz hasonló ütőképes hadsereget kiállítani, amely képes lenne megállítani az orosz agressziót? "Az önök országai hány férfit és nőt lennének hajlandók küldeni egy másik állam, egy másik nemzet védelmére? Annak alternatívájaként, hogy a következő években együtt kelljen harcolnunk Putyin ellen, nem jobb-e, ha most vetünk véget neki és katonai stratégiájának, hiszen bátor ukrán férfiak és nők már ezt teszik?" - tette fel a kérdést Zelenszkij.

Elégedetlenségét fejezte ki továbbá a nyugati szankciókkal kapcsolatban arra hivatkozva, hogy 

azok még az orosz rakétagyártást sem akadályozzák.

 Természetesen hálás vagyok minden egyes szankciócsomagért. A Nyugat nyilvánvaló gyengéje ugyanakkor, hogy az orosz atomipar továbbra sincs globális szankciók alatt, pedig Putyin az egyetlen terrorista a világon, aki túszul ejtett egy atomerőművet

 - fogalmazott.

Az ukrán külügyminiszter az új finanszírozási megállapodás elfogadására kérte az amerikai kongresszust

Fogy az idő arra, hogy az Egyesült Államok kongresszusa elfogadja az új finanszírozási megállapodást az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növelésére - jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ABC News amerikai hírtévének adott keddi interjújában, hozzátéve, hogy ha elfogynak a fegyverek, az ukránok "lapátokkal harcolnak tovább". Ezért arra kérte az amerikai törvényhozást, hogy hagyja jóvá a két ország közötti finanszírozási megállapodást.

Az ukrán diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy az országának nyújtott nagyobb pénzügyi támogatás potenciálisan segít elkerülni a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontációt, így azt, hogy amerikai csapatoknak kelljen harcolniuk. 

Bármibe kerül is Ukrajna támogatása, ha Ukrajna veszít, sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek a világban keletkező konfliktusok megoldásának költségei. Ha a Nyugat nem tudja megállítani Oroszország területfoglalását Ukrajnában, akkor ki mást tud megállítani a világ más részein? Ha kifogyunk a fegyverekből, lapáttal fogunk harcolni, mert most az ukrán nemzetnek a léte forog kockán

- mondta Kuleba.

A tárcavezető kizárta annak lehetőségét, hogy Kijev tárgyalásokat kezdjen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mindaddig, amíg Ukrajna nem lesz sokkal erősebb a csatatéren. 

Utalva arra, hogy a Donyeck megyei Avgyijivka körül az orosz hadsereg nemrég elfoglalt egy kisebb területet, elismerte, hogy az oroszok "megtanulták a leckét", és most "sokkal felkészültebbek a háborúra". "Több vereséget" jósolt viszont Oroszországnak az idei évre. Kijelentette, hogy ezek a "minimális" orosz nyereségek "rendkívül nagy költségekkel" jártak, és elvetette azt az álláspontot, hogy Oroszország fölényben volna a csatatéren.

Joint briefing of Ukrainian and Dutch FMs in Kyiv
Dmitro Kuleba
Fotó: Kirill Chubotin  / Forrás: NurPhoto / AFP

Az ukrán parlament kedden megszavazta a katonai szolgálatra kötelezettek egységes elektronikus nyilvántartásának létrehozásáról és a harci cselekmények résztvevői számára igazolvány automatikus kiadásáról szóló törvénytervezetet. Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő tájékoztatása szerint az előterjesztést 249 képviselő támogatta a 450 tagú törvényhozásban.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte: a régióban megnövelték azt a területet, amelyből a gyerekes családoknak kötelező távozniuk. "Figyelembe véve a biztonsági helyzetet, bevezetjük a lakosság kötelező evakuálását a kupjanzski járásbeli kindrasivkai és kurilivkai kistérségekbe, ahol jelenleg 3043-an vannak, köztük 279 gyerek" - írta a kormányzó. Kiemelte, hogy minden evakuált családnak lakhatást és anyagi támogatást biztosítanak nemzetközi humanitárius szervezetek segítségével.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők csapást mértek kedden a régió két falvára, és ezekben három helyi lakos megsérült.

Az Oroszországgal határos Szumi megye katonai közigazgatása arról számolt be a Telegramon, hogy a régiót az elmúlt egy nap alatt az orosz erők 23 alkalommal lőtték, és 110 robbanást lehetett hallani. Személyi sérülésről nem számoltak be.

Az ukrán vezérkar keddi helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz erők az utóbbi egy napban a teljes frontvonalon intenzíven támadták az ukrán hadállásokat. Az ukrán csapatok a Donyeck megyei Liman, Bahmut, Avgyijivka és Marjinka térségében verték vissza a legtöbb ellenséges támadást. Mindössze 24 óra alatt több mint 90 összecsapás volt a szemben álló erők között. A vezérkar összesítése alapján az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége több mint 372 ezer. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett két orosz repülőgépet, 24 harckocsit, harminc tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 12 drónt.

Belga külügyminiszter: Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás

Ukrajna katonai támogatása abszolút prioritás, a nem szűnő orosz támadások intenzitásának erősödése miatt az uniós szolidaritás fokozása szükséges – jelentette ki Hadja Lahbib belga külügyminiszter Strasbourgban kedden.

Hadja Lahbib, az Európai Parlament plenáris ülésének az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtásra vonatkozó uniós kötelezettségvállalás betartásáról szóló vitán azt mondta, az ukránok napról napra megmutatják, milyen példátlanul bátrak és képesek felvenni a harcot az orosz agresszióval.

Megmutatják, hogy Ukrajna része az európai családnak

– mondta.

LAHBIB, Hadja
Hadja Lahbib belga külügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő Külügyi Tanács brüsszeli ülésére 2023. január 23-án
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Rendelkezésünkre áll minden forrás, hogy Ukrajnát hosszú távon támogassuk. Ez Európa érdeke is, hiszen az orosz agresszió a mi értékeinket és önállóságunkat is veszélyezteti

– fogalmazott.

A belga külügyminiszter fontosnak nevezte az ukrajnai pénzügyi és katonai segítségnyújtás fenntartását, és azt mondta: aki ennek ellenkezője mellett érvel, az Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán áll.

Kijelentette: 

Oroszországgal szemben az EU-nak egységesnek kell maradnia, és fenn kell tartania a Moszkva elszigetelését célzó nemzetközi szintű politikáját. A szankciók fenntartása révén csökkentenie kell, hogy Oroszország finanszírozni tudja ukrajnai háborúját. 

Ezzel összefüggésben megjegyezte: az orosz gazdaság meggyengült, az orosz fizetőeszköz, a rubel értéke jelentősen csökkent a nemzetközi pénzpiacokon.

Közölte továbbá, az Európai Unió Tanácsának január elején kezdődött féléves belga elnöksége meg kívánja tárgyalni annak lehetőségét, hogy az Európában befagyasztott orosz vagyont el lehessen kobozni és Ukrajna újjáépítésére lehessen felhasználni.

Fent kell tartanunk a béke érdekében folytatott erőfeszítéseinket, amelyet nem akar más senki jobban, mint maga Ukrajna

– tette hozzá beszédében a belga külügyminiszter.

Bóka János: az uniónak a saját ukrán stratégiáját kellene finanszíroznia

Magyarország álláspontja, hogy az Európai Uniónak nem Ukrajnát kellene finanszíroznia, hanem a saját ukrán stratégiáját, amely magában foglalhatja az Ukrajnának nyújtott pénzügyi és egyéb segítséget is – nyilatkozta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Corriere della Sera olasz napilapnak római látogatása során.

Bóka János a Facebook-oldalán kedden közzétett bejegyzésben az interjú főbb állításait idézve azt írta, Magyarország stratégiai megbeszélést javasolt az EU Ukrajna-politikájáról, mivel úgy véli, hogy 

a kezdeti stratégia, amely azon a feltételezésen alapult, hogy Ukrajna nyerni fog a hadszíntéren, és ez politikai változást fog hozni Oroszországban, nem működik. Alkalmazkodnunk kell ehhez.

A miniszter felidézte, hogy az Európai Bizottság javaslata négy évre kíván finanszírozást biztosítani, miközben Ukrajna fejleményeit és igényeit nem lehet négy évre előre megjósolni.

Magyarország szerint ezért konzervatívabb tervezés szükséges: rövidebb pénzügyi időszakokkal, és minden időszak végén felül kellene vizsgálni a kialakított rendszert, valamint létre kellene hozni egy speciális alapot az európai államok és a nemzetközi pénzügyi szereplők önkéntes részvételével

– ismertette Bóka János.

A miniszter kitért arra is: 

Magyarország stratégiai érdeke, hogy az Európai Unió és Oroszország, valamint Magyarország és Oroszország között „egy stabil entitás legyen, és hogy ez az entitás a lehető legnagyobb mértékben horgonyozzon le az európai struktúrák mellett”.

Bóka János úgy vélekedett, hogy az orosz-ukrán konfliktusnak nincs katonai megoldása, csak politikai. 

Ehhez pedig párbeszédre van szükség a felek között, ami viszont azonnali tűzszünetet igényel

– emelte ki.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány szerint teljesen különálló az Ukrajnának nyújtott európai segélyek és a jogállamisági kifogások miatt Magyarországtól elzárt források kérdése. 

Úgy gondoljuk, hogy teljes mértékben megfelelünk a szabályoknak, hogy a nekünk járó európai forrásokat megkaphassuk

– mutatott rá.

Bóka János az olasz napilapnak azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök az egyik legfontosabb konzervatív vonatkoztatási pont Európában, függetlenül attól, hogy a Fidesz melyik csoporthoz tartozik.

Az ukrán elnök a NATO-főtitkárral tárgyalt Kijev csatlakozási kérelméről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismételten megerősítette országa NATO-csatlakozási szándékát a szervezet főtitkárával, Jens Stoltenberggel folytatott megbeszélésén Davosban kedden – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Az ukrán elnök a Világgazdasági Fórum (WEF) éves ülésének keretein belül Stoltenberggel tartott megbeszélésén reményét fejezte ki, hogy a NATO még az idén olyan döntéseket hoz, amelyek közelebb viszik országát a csatlakozáshoz.

Zelenszkij tájékoztatta Stoltenberget a fronton kialakult helyzetről is, és megköszönte a NATO folyamatos támogatását is – derül ki az elnöki hivatal közleményéből.

Zelenszkij hangsúlyozta az ukrán légvédelmi rendszer megerősítésének fontosságát is.

Okos trükkel védik az ukránok a tüzérségüket (videó)

Érdekes videót mutattak be az ukránok az X-en. A felvételen az látszik, hogy egy ukrán 2SZ1 Gvozgyika önjáró tarack kitolat egy földbe ásott, fedett „bunkerből” majd lead néhány lövést az orosz csapatokra – szúrta ki a Portfolio.

A fedezéknek két fontos célja van. Elsősorban védelmet nyújt a tüzérség számára rendkívül veszélyes kamikaze drónokkal szemben,valamint megnehezíti az önjáró löveg kiszúrását az orosz felderítő drónok számára – írja a Mandiner.

A videó itt tekinthető meg:

Az oroszok lebombázták a Donyecki területen található New Yorkot

Vagyim Filaskin,  a donyecki területi katonai közigazgatás vezetője arról ír Telegram-oldalán, hogy január 15-én az orosz hadsereg rakétával eltalálta a Donyecki területen található New Yorkot. Hozzátette: egy háromemeletes ház egy része megsemmisült, a romok alatt emberek is lehetnek – adta hírül a Mandiner.

New York település elnevezésével kapcsolatban több variáció ismert: kutatások szerint a név vagy egy Egyesült Államokból érkezett vállalkozótól származik, vagy a németországi Jork városa ihlette, ahonnan telepesek érkezhettek korábban Kelet-Ukrajnába.

Svájc adhat otthont az orosz–ukrán háború lezárását célzó békecsúcsnak

Svájc elfogadta hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkérését, melynek értelmében a svájci ország adhat otthont a kijevi kezdeményezésű, az orosz–ukrán háború lezárását célzó következő békecsúcsnak – számolt be a Reuters hírügynökség.

Az ukrán elnök kérésére Svájc beleegyezett, hogy csúcstalálkozót rendez a békeformuláról. A további részletek kidolgozása folyamatban van

– közölte a svájci kormány.

Sajtóértesülések szerint kedden kezdődnek meg az első egyeztetések a békecsúcs helyszínét és időpontját illetően. Hogy a találkozóra kiket hívnak meg, egyelőre még nem világos, Zelenszkij azonban Viola Amherd svájci elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, nyitottak minden olyan ország részvételére, „amelyek tiszteletben tartják szuverenitásunkat és területi integritásunkat a békecsúcson”. 

Az ukrán államfő hozzátette: számít a globális dél részvételére is, mely szerinte azt igazolná, hogy az egész világ ellenzi Oroszország agresszióját – adta hírül a Magyar Nemzet.

A távirányítású, mindent látó, halálos drónok az ukrán háború csodafegyverei (videó)

A harcokban az oroszok és az ukránok is tömegesen alkalmaznak öngyilkos drónokat. A katonák felismerték, hogy az egyszerű, akár boltban megvásárolható kis méretű drónokra robbanóeszközök köthetők, amelyekkel készületlenül lehet érni az ellenséget. Az olcsónak mondható, szinte házi fegyverek harckocsikat, földön álló vadászgépeket is el tudnak pusztítani, amelyek értéke – a kioltott emberéletet nem számolva – a befektetett összeg több tízezerszerese.

Bárhonnan (fentről, oldalról vagy hátulról) támadhatnak. Az ellenség így nem tudja pontosan kiszámítani, honnan érkezik a csapás. Sötétben is látnak, így nehéz elbújni előlük. Az eddig bevált fedezékek hamis biztonságérzetet adnak a katonáknak: sem a lövészárok, sem az ötventonnás harckocsik, sem az épületek nem védik meg már az embert.

A drónokra általában RPG páncéltörő gránátokat, aknavető lőszereket, gyalogsági gránátokat erősítenek fel csőkötegelővel – annak függvényében, hogy mit akarnak elpusztítani. A jobban védett célokhoz, így a harckocsikhoz más szükséges, mint a teherautókhoz vagy az ellenséges katonákhoz. Az élőerő ellen az ukrán katonák házilag készítettek speciális repeszromboló gránátot, amelyen a robbanóeszköz köré fémköpenyt szerelnek, hogy a robbanáskor a szétszálló repeszek minél szélesebb körben pusztítsanak.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Svájc 1,5 milliárd frankot szán Ukrajnának

Az ukrán és a svájci elnök berni találkozója után Viola Amherd bejelentette: az államszövetség 1,5 milliárd svájci frankot szán Ukrajna támogatására a 2025-2028 közötti időszakban. Kulcselemnek nevezte az aknamentesítést, hogy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek visszatérhessenek otthonaikba és megművelhessék a mezőgazdasági területeket.

"Ha egy olyan nagy exportáló ország, mint Ukrajna kevesebbet takarít be, annak globális negatív következményei lesznek" – hangsúlyozta a svájci elnök.

Több mint 7700-an érkeztek Ukrajnából hétfőn

Magyarország területére 2024. január 15-én az ukrán-magyar határszakaszon 3823 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3926 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 29 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

A hétfői eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában