Népegészségügyi központ

2024.01.18. 12:13

Koronavírus: csökken az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

Csökken a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön a honlapján.

MW

Török Péter bicskei háziorvos egyik páciensével konzultál, mielõtt beoltja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának elsõ adagjával Kossuth téri rendelõjében 2021. március 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Azt írták, hogy az év 2. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban csökkenő tendenciát mutatott. 

Hozzátették: 

a mintavételi helyek többségénél csökkenés mérhető, stagnáló értéket rögzítettek Eger, Kecskemét, Pécs és Szekszárd esetében, és emelkedés egyik vizsgált településen sem volt megállapítható. 

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja minden vizsgált helyszínen az "emelkedett" tartományba esik. 

Közölték azt is, hogy a 2. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban csökkenő tendenciát mutatott a szennyvizekben, a héten három mintában haladta meg a koncentráció a kimutatási határt.

NNGYK: huszonnégyezer felett volt az influenzás betegek száma január második hetében

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján az idei év 2. hetében - január 8. és 14. között - 24 800-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön az MTI-vel. 

 

Heti jelentésükben hozzátették:

 légúti fertőzés tüneteivel 176 400-an fordultak orvoshoz. 

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 22,9 százaléka gyerek, 35,4 százaléka a 15-34 éves korosztályhoz, 28,4 százalékuk a 35-59 évesek, míg 13,3 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

Az 2. héten 221 betegtől érkezett légúti minta az NNGYK laboratóriumába, az influenzapozitivitási arány 11,9 százalék, a SARS-CoV-2-pozitivitási arány 13,0 százalék volt. 

Közölték azt is, hogy január 8. és 14. között akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből. Ebben az időszakban kórházba 166 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 19-en szorultak intenzív ellátásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában