Interjú

2024.02.10. 10:05

Várhelyi Olivér: az EU reformtervet kér Kijevtől

Az Ukrajnának nyújtott támogatásokért Brüsszel reformtervet vár Kijevtől, amelynek része a kisebbségek ügye is – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa.

MW

Várhelyi Olivér, a bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja az EU és Törökország közötti kapcsolatokról szóló jelentés ismertetőjén a bizottság heti rendes ülését követően Brüsszelben 2023. november 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa a Magyar Nemzetnek adott interjúban az Ukrajnának adott támogatással kapcsolatosan kifejtette, hogy  

amikor az Európai Unió támogatást nyújt Ukrajnának, akkor elvár ezért bizonyos reformokat. Ezzel is támogatjuk Ukrajnát mint tagjelölt országot abban, hogy minél gyorsabban átvegye az uniós szabályokat.

Mint mondta, ez a gyakorlatban három pilléren alapszik.

Az első arról szól, hogy hogyan folyik az újjáépítés, illetve a reformfolyamat. A második pillére ennek a támogatásnak arról szól, hogy hogyan tudnánk mobilizálni a magánszférát is, hogy fektessen be Ukrajnába, így segítve az újjáépítést. A harmadik pedig arról szól, hogy hogyan segítünk a programozásban és hogy hogyan tudjuk ellenőrizni az összegek felhasználását. Nagyon fontos kiemelni, hogy ez az új pénzügyi eszköz abból a szempontból is egyedülálló, hogy nagyon világos és egyértelmű feltételrendszer szerepel benne. Kifejezetten megköveteli Ukrajnától egy olyan nemzeti reformtervnek az összeállítását, ahol tételesen le van bontva és el van magyarázva, hogy hogyan és miként teljesíti egyrészt az uniós tagjelöltségéből származó feltételeket, illetve, hogy amikor újjáépíti önmagát az ország, akkor hogyan lesz „európai”. Azaz, hogy hogyan alakítja át úgy a társadalmi és gazdasági berendezkedését, hogy az mindenben megfeleljen az uniós követelményeknek

– fogalmazott Várhelyi Olivér. 

Arra a kérdésre, hogy a társadalmi újraszervezés és a jogi környezet tekintetében kitétel-e a nemzeti kisebbségek jogainak rendezése is, igennel válaszolt. 

Így van. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy Ukrajnának most le kell tennie az asztalra – nagyon hason­lóan, mint ami az európai uniós tagállamok esetében a Next Generation EU volt – egy nemzeti reformtervet. Ebben a nemzeti reformtervben minden területet azonosítania kell, ahol az Európai Unió úgy állapította meg, hogy elmaradásban van. A bővítési jelentés elég világos ebből a szempontból.

Ott szerepel a kisebbségi ügy is, de szerepel például a korrupció elleni küzdelem, a szervezett bűnözés felszámolása és számtalan más terület is, ahol jelentős további feladatok vannak.

Ezek alapján egy éves szintre lebontott konkrét feladattervet kell meghatároznia Ukrajnának. Ezt benyújtják a bizottságnak, amelynek ezt jóvá kell hagynia, majd be kell mutassuk a tanácsban a tagállamoknak is. A tagállamok fogják negyedévente engedélyezni a kifizetéseket Ukrajnának. Az általános feljogosító feltételek között teljesen világosan és egyértelműen szerepel a kisebbségek jogainak biztosítása. Ez a finanszírozás feltétele is, tehát az Európai Tanács döntésének értelmében elég szigorú feltételesség van mindvégig

 – mondta az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa.

A Várhelyi Olivérrel készült teljes interjút ITT tudja elolvasni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában