Ukrán válság

2024.03.14. 05:34

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett az ukrán elnöki hivatal vezetőjével

750. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Illusztráció: Rendőrök lezárják a moszkvai Vörös tér bejáratát 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Makszim Sipenkov

Macron: ha Oroszország győz, Európa hitelessége nullára csökken

Emmanuel Macron francia államfő szerint ha Oroszország megnyeri a háborút Ukrajna ellen, akkor Európa hitelessége nullára csökken. Az ukrajnai háború „egzisztenciális (kérdés) Európa és Franciaország számára” – mondta csütörtök este a köztársasági elnök a France2 francia köztelevíziónak és a TF1 francia kereskedelmi televíziónak adott élő interjúban, kiemelve, hogy ugyanakkor Franciaország „soha nem fog támadni, soha nem fogja átvenni a kezdeményezést", mert „Franciaország a béke ereje”.

Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön

– fogalmazott a francia elnök. 

Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának orosz győzelem esetén Ukrajnában?

 - tette hozzá Emmanuel Macron, és kijelentette: 

ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken.

Lengyel elnök: a szövetségesek támogatásával Ukrajna "meg tudja állítani az agresszort"

A NATO-ba tömörült szövetségesek Ukrajnának nyújtott támogatásával és az élvonalbeli katonai felszerelések biztosításával Ukrajna jelentős ellenállást fog tudni tanúsítani az orosz támadásokkal szemben, és "meg tudja állítani az agresszort" - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök a NATO brüsszeli székházában csütörtökön.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a lengyel elnök elismerését fejezte azon tagállamoknak, melyek lőszerekkel látják el a megtámadott országot, és reményét fejezte ki, hogy a szükséges eszközök mihamarabbi biztosítása segíteni fogja Ukrajna védelmi felkészültségét, elrettentve ezzel Oroszországot a további támadási kísérletektől.

"Mivel tudjuk, milyen orosz megszállás alatt élni, a kezdetektől abban reménykedünk, hogy az orosz imperializmust meg lehet állítani. Abban, hogy Oroszország nem akar többé elvenni földeket másik országoktól, megfosztani más országokat a szabadságuktól, vagy erőt alkalmazni velük szemben, hogy rabszolga módjára szolgálják" - fogalmazott.

Lengyelország, ahogy NATO-tagságának elmúlt huszonöt évében, továbbra is hozzájárul a szövetség céljainak megvalósításához, illetve nem csak számít a szövetségesek védelmére, hanem mindent meg is ad a többi tagország békéjének és biztonságának szavatolásához - tette hozzá a lengyel elnök.

Arra emlékezve, hogy Lengyelország 25 évvel ezelőtt csatlakozott a szövetséghez, Jens Stoltenberg azt mondta: az ország jelentősen hozzájárul a transzatlanti térség békéjéhez és biztonságához, valamint a szabadság és a demokrácia eszményének megerősítéséhez.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt mondta: a súlyos veszteségek ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök nem módosította háborús céljait. A helyzet nehéz, Ukrajnának azonnali lőszerutánpótlásra van szüksége - emelte ki a NATO-főtitkár, majd hozzátette: az amerikai kongresszus döntésének késlekedése látható hatással van a harctereken. Ukrajna azonban megmutatta, hogy bátorsággal és kreativitással az orosz hadsereg legyőzhető. Oroszország nagyon magas árat fizet jelentéktelen eredményekért - mondta.

A NATO-főtitkár végezetül közölte, válaszul az Oroszország indította háborúra a szövetség megerősítette jelenlétét a teljes keleti szárnyán. A NATO folytatja tagországainak megerősítését, mindent megtesz, hogy közelebb hozza Ukrajnát a NATO-hoz, és elmélyítse együttműködését a hasonló gondolkodású partnerekkel - tette hozzá Jens Stoltenberg.

Ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást az orosz hadsereg

A belgorodi régió határövezetében megkísérelt ukrán betörési kísérlet meghiúsításáról adott ki tájékoztatást csütörtökön az orosz védelmi minisztérium, amely szerint egyébként az orosz hadsereg az elmúlt nap folyamán három frontszakaszon foglalt el kedvezőbb állásokat Ukrajnában.

A moszkvai katonai tárca tájékoztatása értelmében az orosz erők megelőző akcióval hiúsították meg az újabb ukrán betörési kísérletet az orosz határterületre a Belgorod megyei Szpodarjusino falu közelében. A jelentés értelmében az orosz légicsapások és a tüzérségi tűz következtében mintegy 195 katona esett el, továbbá megsemmisült öt harckocsi, négy páncélozott harcjármű, három UR-77-es önjáró aknamentesítő rakétavető és három műszaki aknamentesítő jármű.

A szárazföldi akciót a belgorodi régióra mért ukrán drón- és sorozatvető-csapások kísérték, amelyek következtében Vjacseszlav Gladkov kormányzó szerint két civil életét vesztette, négy pedig megsebesült. A városban az üzletközpontok működését felfüggesztették.

A határ ukrán oldaláról elindított támadás megállításáról számolt be Roman Sztarovojt, a kurszki régió kormányzója is, aki a Telegram-csatornáján azt írta, hogy diverzáns- és felderítő csoportok Tyotkino község közelében kíséreltek meg támadást az éjszaka folyamán.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint a határ ukrán oldaláról március 10. óta több alkalommal próbáltak meg behatolni fegyveres alakulatok Belgorod és Kurszk megye területére. Az eddigi legintenzívebb kísérlet kedden történt, amelynek során az orosz katonai tárca összesítése értelmében az ukrán fél 234 halottat, hét harckocsit, három Bradley gyalogsági harcjárművet és két páncélozott szállító járművet veszített.

A Moszkvában kiadott csütörtöki hadijelentés szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán kedvezőbb állásokat foglaltak el a kupjanszki, Donyeck környéki és a herszoni fontszakaszon, miközben meghiúsítottak 11 támadási és ellentámadási kísérletet. Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél nyolc ellenrohammal próbálkozott Avgyijivka környékén. Az ukrán fél a harci érintkezési vonalon több mint ezer katonát veszített, közülük a legtöbben, mintegy 410-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Golyóálló mellények árának elsikkasztásával gyanúsítottakat vettek őrizetbe az ukrán és a finn hatóságok

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP) munkatársai Finnországban a helyi rendőrséggel együttműködve őrizetbe vettek három személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy golyóálló mellények megvásárlására elkülönített pénzt sikkasztottak el - hozta nyilvánosságra csütörtökön a NABU honlapján.

A közlemény szerint a gyanúsítottakat március 11-én vették őrizetbe Finnországban. Közöttük van egy közelebbről meg nem nevezett magáncég képviselője, akinek a vállalata nem szállította le az 5,7 millió euró (2,26 milliárd forint) értékben megvásárolt, és teljes mértékben kifizetett golyóálló mellények felét a védelmi minisztériumnak. A nyomozás szerint az ukrán fegyveres erőknek szánt ötezer golyóálló mellényre kapott pénz egy részét luxusautók és ingatlanok vásárlására költötték.

A hatóságok lefoglalták az egyik gyanúsított - egy finn állampolgár - ingatlanját - derült ki a NABU közleményéből.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével

Telefonon egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével, és megerősítették arra vonatkozó szándékukat, hogy folytassák az egyeztetéseket a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása érdekében.

Szijjártó Péter közösségi oldalán azt írta: mivel a lengyel-ukrán határon kialakult feszültségek miatt egyre nő a forgalom a magyar-ukrán határon, jó hír, hogy sikerült megállapodniuk Nagyhódos és Nagypalád között egy új határátkelőhely megnyitásáról, valamint lehetővé teszik a kamionforgalmat a beregsurányi átkelőn.

Az erről szóló egyezmény szövegét véglegesítették, így hamarosan aláírják azt - közölte a miniszter.

Újabb titokzatos haláleset Oroszországban: holtan találták a Lukoil alelnökét

Holtan találták az 54 éves Vitalij Robertuszt, a Lukoil orosz olaj- és gázipari vállalat alelnökét. Ő a negyedik Lukoil-topmenedzser, aki az ukrán-orosz háború kezdete óta meghalt – adta hírül a Mandiner a Pravdára hivatkozva.

Mély szomorúsággal jelentjük be, hogy Vitalij Vlagyimirovics Robertusz, a vállalat alelnöke 54 éves korában hirtelen elhunyt

– olvasható a vállalat sajtóközleményében. A portál szerint Robertusz halála a negyedik a Lukoil felsővezetői közül az elmúlt két évben.

Brit védelmi miniszter: A NATO megállíthatja Oroszországot

A NATO tagállamai elegendő katonai és gazdasági erővel rendelkeznek ahhoz, hogy megállítsák Oroszország előrenyomulását a Nyugat felé – jelentette ki Grant Shapps brit védelmi miniszter.

Utalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozatára, miszerint meg kell állítani Oroszország előrenyomulását nyugati irányban. Hangsúlyozta egyúttal, hogy a NATO védelmi szövetség.

Zelenszkij: Ukrajna képes megvédeni magát

Napi videójában az ukrán elnök egyebek mellett arról beszélt, hogy Ukrajna képes megvédeni magát az orosz agressziótól, a kellő támogatást kap nyugati partnereitől.

Miután megvédtük magunkat, biztosíthatjuk, hogy senkinek se jusson eszébe újabb agresszió. A győzelem Ukrajnában a demokratikus rendszerek tőlélésének képességét mutatja majd

– fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda

Több mint nyolcezren érkeztek Ukrajnából szerdán

Magyarország területére 2024. március 13-án az ukrán-magyar határszakaszon 4309 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4296 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.
A szerdai eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában