Ukrán válság

2024.03.08. 07:03

Térképen is látható az ukrán hadsereg előrehaladása

744. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy szomszéd az orosz bombázás után lerombolt házában Kosztjantyinivkában, Ukrajnában 2024. március 7-én

Forrás: AFP

Fotó: Diego Herrera Carcedo

Erdogan: Törökország kész orosz-ukrán béketárgyalások házigazdája lenni

Törökország kész Oroszország és Ukrajna csúcstalálkozójának házigazdája lenni a háború lezárása végett - közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt fogadta Isztambulban. 

Erdogan elmondta, hogy 

részletesen megvitatták az ukrajnai háború fejleményeit, valamint a fekete-tengeri hajózás biztonságát és a gabonaegyezmény újraélesztésének kilátásait. 

A török elnök azt mondta, országa kiáll Ukrajna területi épsége mellett, és nagyban hozzá fog járulni Ukrajna újjáépítéséhez a háborút követően. 

Zelenszkij arról beszélt, hogy Oroszországot nem fogják meghívni a Svájcban megrendezendő első békecsúcsra. Kijelentette, hogy a soron következő találkozóra meghívást kaphat egy orosz képviselő, miután megvitattak és kidolgoztak egy békéhez vezető útitervet Kijev szövetségeseivel. 

A török államfői hivatal beszámolója szerint 

az egyeztetések azt követően kezdődtek, hogy Zelenszkij látogatást tett egy Isztambul melletti hajógyárban, ahol az ukrán haditengerészet számára épül két korvett. 

Zelenszkij hivatala szerint Erdogannal folytatott megbeszélésén érintették az ukrán elnök úgynevezett békeformuláját, ukrán hadifoglyok szabadon engedését az orosz fogságból, valamint a kétoldalú hadiipari együttműködést is. 

Az ukrán elnök a megbeszélések előtt az X-en arról írt, hogy Ankarának és Kijevnek együtt kell dolgoznia az élelmiszerellátás, valamint a fekete-tengeri hajózás biztonsága fenntartásán. Hozzátette, Ukrajna szorosabb védelmi kapcsolatokat akar Törökországgal, amelynek segítségére szüksége van további ukrán hadifoglyok szabadon engedése végett is.

Harmincnégy csoportos csapásról számolt be az orosz védelmi minisztérium

Harmincnégy csoportos csapást mért precíziós fegyverekkel, sorozatvetőkkel és drónokkal az orosz hadsereg az elmúlt hét folyamán. Tengeri drónokat összeszerelő ukrán üzemekre, valamint fegyver-, hadfelszerelés- és üzemanyag-raktárakra, és ukrán katonai alegységek és külföldi „zsoldosok” ideiglenes telepítési helyeire is - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A március 2. és 8. közötti időszakra vonatkozó hadijelentésben az összes frontszakaszon orosz előretörésről számoltak be, 102 ukrán ellentámadás vagy támadás elhárítása mellett. Ezek közül 65 ellentámadás Avgyijivka környékén hiúsult meg.

Az orosz összesítés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt hét folyamán csaknem 7300 katonát veszített, akik közül a legtöbben, több mint 2860-an az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A héten 24 ukrán katona adta meg magát.

A védelmi minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett tíz tábori fegyverraktárt, a Sztrela-10 légvédelmi rendszer négy, és a brit Szormer rendszer egy harci járművét, egy MiG-29-es repülőgépet, három HIMARS sorozatvetőt, 28 harckocsit - köztük két amerikai gyártmányú Abramst -, 68 páncélozott harcjárművet - ezek felét Avgyijivkánál -, öt brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, HIMARS sorozatvetők 33 rakétáját, egy Patriot légvédelmi rakétát, hét francia HAMMER irányított légibombát és 796 drónt.

Az orosz statisztika szerint az ukrán fegyveres erők által a háború kezdete óta elveszített harckocsik és egyéb páncélozott harci járművek száma elérte a 15400-at. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Rozsgyesztvenka községben kamikaze drónok két civilt megöltek.

Friss térkép érkezett az ukrán hadsereg szerény előrehaladásáról

A brit védelmi minisztérium X-oldalán csütörtökön egy új térképet tett közzé az Ukrajna elleni orosz invázió jelenlegi állásáról.

A térkép vörös színnel jelzi az oroszok által elfoglalt, zölddel pedig az ukránok által a tavaly nyári ellentámadás óta visszafoglalt területeket.

Külön jelzik az orosz haderő nagyobb csoportjait, illetve a jelenlegi támadások irányát.

A térképet itt tudja megtekinteni:

Már Oroszország ellen készül a francia hadsereg?

Egy 120 négyzetkilométeres területen valahol Franciaországban tüzérségi tűz fénye és hangja veri fel a táj csendjét. Szerencsére a támadás nem valós, csupán egy hadgyakorlat része. Bár a hadsereg vezetői nem nevezték meg Oroszországot mint lehetséges ellenséget, a gyakorlat körülményei egy nagy intenzitású konfliktust szimulálnak olyan ellenfél ellen, amely tűzerőben felveszi a versenyt a franciákkal – írja a Magyar Nemzet.

Ehhez pedig hozzá kell szokniuk azoknak a katonáknak, akik az elmúlt évtizedeket azzal töltötték, hogy olyan helyeken harcoltak a felkelőkkel, mint Mali és Afganisztán.

Francia hadsereg
A francia hadsereg katonáinak eddig többnyire afrikai lázadók ellen kellett felvenniük a harcot. Fotó: AFP /Barbara Debout

A harmadik éve tartó ukrajnai harcok visszahozták a kontinensre a teljes körű háborút – mondta a Politico hírportálnak Axel Denis ezredes, aki a kelet-franciaországi Mailly-le-campben lévő harci kiképzőközpontot vezeti.

Ez azért különleges a francia haderőnek, mert ez az egyetlen hely, ahol az egyébként az ország területén szétszórtan állomásozó különböző fegyvernemek közös gyakorlatokat tudnak tartani.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Lettország megkezdte a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező oroszok kiutasítását

Lettország kiutasít hat olyan orosz állampolgárt, akiknek nincs érvényes tartózkodási engedélyük – közölte a rigai bevándorlási hivatal vezetője pénteken.

Maira Roze a lett televízióban elmondta: két orosz állampolgár már el is hagyta Lettországot, a másik négynek 30 napon belül kell távoznia.

Ez az első alkalom, hogy Lettország kiutasít orosz állampolgárokat a bevándorlási törvény 2022 őszén - Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt - elfogadott módosítása alapján, amely szigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokat. 

A rendelkezés értelmében, ha valaki orosz útlevéllel akar Lettországban élni, akkor határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kell kérnie, amelynek feltétele - bizonyos kivételektől eltekintve - a mindennapi élethez szükséges lett nyelvismeret bizonyítása.

A hatóságok szerint a szigorítás mintegy ezer embert érinthet, de több mint egyötödük már továbbutazott másik uniós tagállamba. Csaknem két tucat további érintettnek még igazolnia kell azokat a családi okokat, amelyek lehetővé teszik további tartózkodásukat. A többiek esetében a határőrség ellenőrzi, hogy a bejelentett lakcímükön tartózkodnak-e, és indokolt esetben elrendelhetik kiutasításukat – mondta Roze.

Az Oroszországgal határos balti országban az orosz kisebbség az 1,9 milliós népesség közel negyedét teszi ki. Többségében a szovjet korszakban bevándorolt emberekről és leszármazottaikról van szó. Sokan közülük - főleg az idősebbek - nem lett állampolgárok, hanem hontalanok, míg mások orosz útlevéllel rendelkeznek.

Terrortámadásra lehet számítani Moszkvában

Szélsőséges elemek terrortámadást terveznek az orosz fővárosban – figyelmeztetett az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége pénteken.

A nagykövetség ismételten arra szólította fel az Oroszországban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, és arra figyelmeztette őket, hogy kerüljék a koncerteket, a tömegrendezvényeket, és legyenek elővigyázatosak.

A nagykövetség figyeli azokat a jelentéseket, amelyek szerint szélsőségesek küszöbönálló támadásokra készülnek népes összejövetelek, ezen belül koncertek ellen, és felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy a következő 48 órában kerüljék az ilyen rendezvényeket

– olvasható az amerikai nagykövetség honlapján megjelent közleményben.

NAVALNIJ, Alekszej
Rohamrendőrök az Istenanya Ikonja ortodox templom közelében 2024. március elsején, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak  a gyászmiséje előtt
Fotó: - / Forrás: MTI/AP

A figyelmeztetést néhány órával az után adták ki, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte; az Iszlám Állam terrorszervezet egyik afganisztáni sejtjének tagjai lőfegyverrel készültek megtámadni egy moszkvai zsinagógát. Miután az őrizetbe vételi kísérletnek ellenálltak, a szolgálat emberei „semlegesítették” őket.

Több halálos áldozatuk van az orosz rakétatámadásoknak

Több halálos és sebesült áldozatuk van az orosz hadsereg csütörtöki rakétatámadásainak az észak-ukrajnai Szumi városában, valamint Harkiv és Csernyihiv megyében a péntek reggeli ukrán médiajelentések szerint.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök esti videóbeszédében részvétét fejezte ki a Szumiban életüket vesztett áldozatok hozzátartozóinak. Az áldozatok száma egyelőre ismeretlen. A csütörtök délutáni támadásban egy kórház és egy iskola is károkat szenvedett.

Traces of Russia-Ukraine war in Kostiantynivka
Egy házaspár átsétál otthona romjain, amelyet orosz ágyúzások semmisítettek meg az ukrajnai Kosztjantyinivkában 2024. március 7-én
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Forrás: AFP

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója pénteken a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson azt írta, hogy a Harkiv megyei Kupjanszkot ért orosz rakétatámadásban két polgári személy lelte halálát. A Csuhujiv elleni támadásnak pedig legkevesebb két sebesült áldozata van, és több épület megrongálódott, köztük egy kilencemeletes lakóépület, valamint egy szálloda.

Csernyihiv megyében legalább egy halottja van az orosz tüzérségi támadásnak – közölte Vjacseszlav Csausz, az észak-ukrajnai megye kormányzója a Telegramon.

Szinyehubov azt is közölte, hogy Harkiv megyében 57 település kötelező evakuálását rendelték el, és a lakosság kitelepítését a helyi hatóságok és önkéntesek segítségével kezdik meg.

Svédország, Ukrajna, NATO

Volodimir Zelenszkij gratulált Svédország NATO-csatlakozásához és megköszönte Svédország Ukrajnának nyújtott eddigi támogatását. Reményéről is beszélt, hogy hamarosan Svédország is gratulálhat Ukrajna NATO-csatlakozásához.

Elbocsátják a sorkatonákat

Az ukrán elnök napi videójában bejelentette, hogy rendeletet írt alá a sorkatonák elbocsátásáról. Azok a katonák érintettek, akiket még a háború kitörése előtt hívtak be sorkatonai szolgálatra. Volodimir Zelenszij szerint kell még néhány hét a honvédelmi feladatokat érintő személypótlásra. A most leszerelő sorkatonák áprilistól tartalékos állományba kerülnek, 12 hónapra mentesülnek a behívások alól, de örülne, ha közülük minél többen szolgálati szerződést írnának alá a honvédséggel.

Új pozíciót kapott a leváltott ukrán parancsnok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy új feladattal bízta meg Valerij Zaluzsnyij tábornokot, az ukrán fegyveres erők múlt hónapban leváltott parancsnokát. A korábbi híresztelések igaznak bizonyultak: Zaluzsnyij lesz Ukrajna új londoni nagykövete. Az elnök szerint Zaluzsnyij személyesen kérte, hogy diplomáciai területre helyezzék. Az ukrán közélet gyakorlatában ez felér egy politikai nyugdíjazással.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4864 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5268 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 42 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában