Ukrán válság

2024.03.05. 06:11

Lengyel és litván elnök: Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára

741. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Gitanas Nauseda litván államfő, Andrzej Duda lengyel elnök és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, védelmi miniszter a Dragon-24 kódnevű NATO-művelet helyszínén, az észak-lengyelországi Korzeniewóban 2024. március 5-én

Forrás: MTI/EPA/APA

Fotó: Adam Warzawa

Orosz védelmi miniszter: az ukrán erők nem tudták megvetni a lábukat egy újabb védvonalon

Avgyijivka bevétele után az orosz hadsereg megakadályozta, hogy az ukrán erők megvethessék a lábukat egy újabb védvonalon - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter egy keddi parancsnoki videókonferencián.

 Miután az ukrán fegyveresek elmenekültek az avgyijivkai védelmi csomópontról, az orosz csapatcsoport nem hagyta, hogy megkapaszkodjanak a Petrovszke-Lastocskine-Szjeverne vonalon, és továbbra is nyomást gyakorol az ellenségre nyugat felé

– hangoztatta Sojgu, méltatva az orosz hadsereg teljesítményét. A moszkvai katonai tárca keddi hadijelentése a kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről, 21 ukrán támadás és ellentámadás visszaverése mellett. A legtöbb, szám szerint tíz ellenroham Avgyijivkánál hiúsult meg. 

Az összefoglaló szerint az ukrán fél a harci „érintkezési vonal” mentén az elmúlt nap folyamán csaknem 1100 katonát veszített, akik közül a legtöbben, mintegy ötszázan az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett Sz-300-as légvédelmi rendszerek több indítóállását, egy brit Stormer légvédelmi rakétarendszerhez tartozó harcjárművet, egy drónirányítási központot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, három páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy amerikai M777-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját és 112 drónt. A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Ukrán helyi vezetők: az orosz erők Harkiv megyét és Herszon városát ágyúzták

Az orosz hadsereg kedden ágyúzta a kelet-ukrajnai Harkiv megyét és a déli Herszon várost, mindkét régióban áldozatokat szedtek a támadások a civil lakosok körében - közölték helyi kormányzók.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy az orosz erők Kurilivka falura nyitottak tüzet, aminek következtében egy 67 éves nő meghalt.

Roman Mrocsko, Herszon város katonai közigazgatásának vezetője arról tájékoztatott, hogy reggel óta másodszor nyitottak tüzet a megyeszékhelyre. Ketten sérültek meg, egy 77 éves nő és egy 76 éves férfi. Mindketten otthonukban tartózkodtak az ellenséges támadás idején - tette hozzá.

Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak elmondta, hogy vannak halottjai és sérültjei az orosz Fekete-tengeri Flotta Szergej Kotov nevű járőrhajója ellen tengeri drónokkal végrehajtott támadásnak. Az ukrán katonai hírszerzés már korábban közölte, hogy a hajó a támadás következtében elsüllyedt. A szóvivő elmondta, hogy a Szergej Kotov hajó arról nevezetes, hogy a Moszkva elnevezésű cirkálóval együtt vett részt a Kígyó-sziget elleni támadásban. Kiemelte, hogy hírszerzési információk szerint a járőrhajón az oroszok légvédelmi rakétarendszereket terveztek elhelyezni.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy a donyecki régióra kilőtt orosz lövedékek áramkimaradást okoztak egy bányában, a dnyipropetrovszki régióban pedig megsérült egy gázvezeték. A tárca hozzátette, hogy a bányából 16 embert hoztak a felszínre.

Az ukrán légierő a Telegramon közölte, hogy a keddre virradó éjjel Ukrajnát támadó 22 Sahid csapásmérő drónból 18-at lelőttek. A drónokat az Oroszország által még 2014-ben megszállt Krím félszigetről indították. Az ukrán déli műveleti parancsnokság pedig arról adott hírt, hogy Odessza fölött semmisítették meg mind a 18 orosz drónt, de egy drón a megyeszékhely környékén csapódott be, aminek következtében megrongálódott egy szanatórium. Tűz ütött ki, de a lángokat hamar eloltották. Az üdülőterületen egy mólóval és melléképületekkel ellátott magánházban is károk keletkeztek - tette hozzá jelentésében a parancsnokság.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap során 74 katonai összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között. "Az oroszok öt rakéta- és 66 légicsapást indítottak, valamint 108-szor nyitottak tüzet rakétasorozatvetőkkel az ukrán csapatok állásaira és lakott területekre.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg eddigi ukrajnai embervesztesége meghaladta a 419 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 48 tüzérségi és két légvédelmi rendszert.

Német védelmi miniszter: egy tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz

Egy Szingapúrban tartózkodó német tábornok figyelmetlensége vezetett a lehallgatási botrányhoz, amelynek keretében nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen német katonai vezetők a Krími híd lerombolásának lehetőségét elemezték - ismertette kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter az MAD katonai hírszerzés első vizsgálati eredményeit az ügyben.

A szociáldemokrata politikus szerint nem a német hadsereg kommunikációs rendszerével volt hiba, hanem "egyéni hibáról" van szó, amely "véletlenszerű találathoz" vezetett egy nagyszabású orosz lehallgatási akció során a Szingapúri Légibemutatón.

"Kommunikációs rendszereinket nem törték fel" - hangsúlyozta.

Mint mondta, személyi következményeket egyelőre nem vonnak le. Amennyiben semmi rosszabb nem kerül napvilágra, akkor "nem fogok feláldozni legjobb tisztjeim közül senkit Vlagyimir Putyin orosz elnök játszmáinak" - tette hozzá Pistorius.

A tárcavezető ugyan nem említette a szingapúri rendezvényen jelen lévő katonatiszt nevét, de a hangfelvételről kiderül, hogy Frank Gräfe dandártábornokról van szó. Pistorius szerint a tisztek ugyan a Webex szolgáltatással megfelelő kommunikációs csatornát választottak beszélgetésükhöz, a lehallgatást azonban lehetővé tette, hogy a Szingapúrban lévő katonatiszt nem a biztonságos bejelentkezési módszert használta.

A lehallgatott beszélgetés idején rendezték a délkelet-ázsiai országban a Szingapúri Légibemutatót, amelyen számos magasrangú európai katonai vezető vett részt. "Az orosz hírszerzés számára értelemszerűen kész főnyeremény egy ilyen rendezvény ebben a környezetben" - mondta, hozzátéve, hogy a szállodákban mindenhol lehallgatási akciók voltak.

A beszélgetés egy orosz újságíró által közzétett átirata szerint a magas beosztású német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Hétfőn bekérették Alexander Lambsdorff moszkvai német nagykövetet is az orosz külügyminisztériumba az ügy miatt.

Lengyel és litván elnök: Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára

Oroszország folyamatos fenyegetést jelent a NATO számára, ezért tovább kell növelni a védelmi képességeket a szövetség keleti szárnyán - hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök kedden a Dragon-24 fedőnevű lengyelországi hadgyakorlaton.

A lengyel és a litván államfő, valamint Christopher Cavoli tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka kedden az észak-lengyelországi Korzeniewóban megtekintették a Dragon-24 fedőnevű hadgyakorlatot, amely része a Steadfast Defender-24 európai NATO-gyakorlatnak.

Az Andrzej Dudával közösen tartott sajtókonferencián Gitanas Nauseda kiemelte: Litvánia és Lengyelország azonos módon értékelik az Oroszország irányából észlelt, tartós biztonsági fenyegetést. Ennek ellensúlyozására kulcsfontosságú a NATO keleti szárnyának erősítése - hangsúlyozta Nauseda.

Andrzej Duda aláhúzta a szövetséges művelet védelmi jellegét. Úgy vélte: a Dragon-24 a mai idők kihívásaira, nevezetesen az Ukrajna elleni orosz háborúra jelent választ. "Tudvalévő, hogy ma a legnagyobb fenyegetés éppen abból az irányból érkezik" - jegyezte meg.

Harckocsi hajt fel egy motorizált pontonhídra a Visztula partján, az észak-lengyelországi Korzeniewóban a folyami átkelést gyakorló Dragon-24 fedőnevű NATO-művelet kezdetén, 2024. március 4-én
Fotó: Andrzej Jackowski / Forrás: MTI/EPA/APA

Felidézte: a közép-európai térségben múlt héten megkezdődött Defender-24 hadgyakorlaton mintegy 90 ezer katona vesz részt a NATO tagállamaiból és a hamarosan belépő Svédországból, ezen belül az európai manőverek keretében Lengyelországban a Dragon-24 során kilenc tagállam 20 ezer katonája gyakorlatozik.

Andrzej Duda arra is kitért, hogy jövő kedden Donald Tusk lengyel kormányfővel együtt Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnök fogadja őket Lengyelország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából.

Bejelentette: a washingtoni út előtt, hétfőn összehívja a nemzetbiztonsági tanácsot, amely a lengyel államfő tanácsadó testülete, és Lengyelország legfontosabb politikai vezetőiből áll. Az ülés célja az, hogy mielőtt Tuskkal együtt a Fehér Házba látogatnak, megmutassák, hogy biztonsági témákban a lengyel belpolitikai színtér egységes - magyarázta az államfő. A lengyel elnök és a kormányfő más politikai táborokhoz tartoznak, Dudát a jelenleg fő ellenzéki erőt képező Jog és Igazságosság párt jelöltjeként választották meg.

Az ukrán határőrség illegális határsértőket vett őrizetbe a magyar határon

Az ukrán állami határőrszolgálat őrizetbe vett kilenc férfit, akik illegálisan kíséreltek meg bejutni Magyarországra - közölte kedden az ukrán határőrség Telegram-csatornáján.

A közlemény szerint az Ukrajna különböző régióiból származó kilencfős szabálysértő csoportot éjfélkor tartóztatták fel az ukrán-magyar határ közelében. A határőrség közölte, hogy a férfiak fejenként 8-12 ezer dollárt fizettek a fuvarozóknak, akik átszállították volna őket a határon. 

A rendfenntartók a közigazgatási szabálysértésekről jegyzőkönyvet vettek fel. Az ukrán hatóságok folytatják a nyomozást annak felderítésére, kik vettek még részt az illegális határátkelés megszervezésében.

Dróntámadás Belgorodban

A légvédelmi rendszerek három drónt lőttek le Belgorod régiója felett – számolt be róla az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornáján.

Ukrajna vasútállomást támadott Kurszkban

Ukrajna március 5-én, kedden a Gluskovo-i vasútállomást támadta Kurszk régiójában. A támadás során tűz keletkezett és elektromos vezetékek rongálódtak meg – közölte az Orosz Vasutak.

Oroszország irányított bombákat használ a Donbászban

Oroszország aktívan növeli az irányított bombák alkalmazását az ukrán csapatok ellen a Donbászban – mondta IIlja Jevlas, az Ukrán Fegyveres Erők Keleti Csoportjának (AFU) képviselője a LIGA.net-nek adott interjújában.

Megakadt az orosz előrenyomulás Avgyijivkánál

Az ukrán erők megakasztották Oroszország előrenyomulását a nemrég elfoglalt Avgyijivkától nyugatra eső területeken. Felrobbantották a Csapajevka folyón átívelő vasúti hidat az orosz Szamara megyében, megbénítva a forgalmat - írja a The Kyiv Independent.

Az ukrán 28. gépesített dandár katonái egy 122 milliméteres önjáró löveggel készülnek orosz állásokat támadni
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Orosz járőrhajót ért támadás

Ukrán haditengerészeti drónok találták el az orosz Fekete-tengeri Flotta járőrhajóját, a Szergej Kotovot március 5-re virradóra a megszállt Krím közelében - jelentette az Ukrajinszka Pravda és a Hromadske az ukrán katonai hírszerzés (HUR) meg nem nevezett forrására hivatkozva.

Az orosz hajó elleni támadásról szóló jelentések a félszigeten történt éjszakai robbanások után érkeztek, amelyek közepette a Kercsi híd forgalmát leállították. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy 38 drónt semmisítettek meg a Krím felett.

Ukrajna 18 orosz drónt semmisített meg

Ukrajna március 5-én éjszaka 18-at lőtt le az Oroszország által indított 22 Shahed típusú támadó drónból - közölte a légierő reggel.

Albánia újranyitott egy légibázist

A 2009 óta NATO-tag Albánia a nyugati katonai szövetség 54 millió dolláros felújítását követően újra megnyitotta a szovjet időkben épült kucovai légibázisát. 

A cél a nyugat-balkáni biztonság megerősítése az Oroszország felől érkező fokozott fenyegetés közepette

– mondta Edi Rama albán miniszterelnök.

A bázist eredetileg 1955-ben nyitották meg, akkoriban a Szovjetunió stratégiai előőrsének számított. Mostantól három török ​​Bayraktar drón és két új Black Hawk helikopter fog itt állomásozni.

Albánia légterét Olaszország és Görögország védi.

Putyinnal találkozik a NAÜ vezetője

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyelete, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője kijelentette, hogy meg kívánja vitatni Oroszország terveit az Ukrajnában elfoglalt zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban, amikor a héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

GROSSI, Rafael
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek Kijevben 2024. február 6-án
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Több európai fegyver

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz arra, hogyan tudná az EU fellendíteni fegyveriparát és áttérni a „háborús gazdaságra”. Az EU tisztviselői szerint Thierry Breton, az európai ipari biztos javaslatokat fog kidolgozni annak érdekében, hogy ösztönözze az uniós országokat, hogy több fegyvert vásároljanak közösen európai vállalatoktól, és segítse az ilyen cégeket a termelési kapacitásuk növelésében.
Breton szerint Európának többet kell tennie önmaga védelmében. A biztos 100 milliárd eurós külön uniós alap létrehozását kérte védelmi projektekre.

Tűzoltók haltak meg Kramatorszknál

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat két munkatársa, egy 29 és egy 31 éves tűzoltó meghalt, amikor egy korábbi támadás okozta tüzet igyekeztek megfékezni – közölte az ukrán belügyminiszter. A Donyeck keleti régiójában található Kramatorszk térségében megsérült további három elsősegélynyújtó is.

Egy tavaly augusztusi összesítés szerint több mint 70 ukrán mentő és tűzoltó halt meg szolgálat közben.

Brit üzenet a németeknek

Nagy-Britannia sürgette Németországot, hogy szállítson nagy hatótávolságú Taurus rakétákat az ukrán hadseregnek, annak ellenére, hogy az orosz RT televízió nyilvánosságra hozott egy németek számára kínos felvételt, amiben a légierő tisztjei a rakéták bevetésének lehetőségeiről beszélgetnek.

A Taurus rakéták hatótávolsága közel 500 kilométer, kétszerese a Kijevnek már adott angol-francia Storm Shadow/Scalp fegyverrendszernek. Olaf Scholz német kancellár hétfőn kijelentette, hogy nem adományoz olyan rakétákat, amelyek csapást mérhetnek az Oroszországot és a megszállt Krímet összekötő Kercsi hídra.

Rendkívüli feladatot kapott Odessza városa

A legutóbbi orosz drón- és rakétatámadások miatt 12 ember halt meg Odesszában, többen pedig elvesztették otthonukat. Az ukrán elnök azzal bízta meg Odessza városvezetését, hogy mielőbb pótolják az elpusztult lakásokat, a fedél nélkül maradt embereket pedig segítsék új lakásba költözni.

30 millió tonna rakomány

Ukrán összesítés szerint már csaknem 30 millió tonnányi rakományt szállítottak el ukrán kikötőkből az új tengeri exportfolyosó megnyitása óta, ami a háborús körülmények miatt rendkívüli teljesítménynek számít.

Zelenszkij: tudjuk, mit tervez az ellenség

A napi tárgyalásairól beszámoló ukrán elnök szerint a hírszerzés olyan információkhoz jutott, melyekkel belelátnak Oroszország aktuális, rövidtávú terveibe. Volodimir Zelenszkij szerint pontosan tudják, milyen lépésekre készül az ellenség, így megteszik a megfelelő ellenlépéseket.

Zelenszkij: jobb ellátást kapnak a harcoló egységek

Napi videójában az ukrán elök beszámolt arról, hogy egyeztetett a katonai és védelmi minisztériumi vezetőkkel. Rusztem Umerov védelmi miniszterrel együtt azon lesznek, hogy minden frontvonali harcoló egység a lehető leghamarabb a rendelkezésre álló legmodernebb fegyverekhez jusson, külön hangsúlyozva a nagy hatótávolságú drónok használatát.

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. március 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 4047 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4110 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 12 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában