Szponzorált tartalom

2020.11.18. 11:18

A Kép/Test/Lét kiállítás sorozat három megyeszékhelyen fogta össze a helyi kortárs alkotóközösséget

A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kiemelt célkitűzése a kortárs találkozások létrehozása és elősegítése.

A közösségépítés és nyitás szellemében indult útjára a Kép/Test/Lét összművészeti programsorozatunk is, amellyel az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek megjelenési lehetőségeket adtunk, valamint támogattuk a művészek lokális megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését. Az eseménysorozat három megyeszékhely, Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állítottunk a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutattunk be.

A modern világ a kapcsolatok hálójáról, a találkozásokról szól. A MANK alapfeladata az alkotóművészet sokoldalú támogatása, a művészi alkotótevékenység hátterének minél szélesebb körű biztosítása.

Az elmúlt esztendőben a hazai intézményhálózatban egyedüliként a kortárs alkotó- és előadóművészetet támogató MANK szolgáltatás-portfóliójának átgondolásával és összefűzésével olyan korszerű támogatási metódust hozott létre, mely által a támogatott művészek érvényesülése, közönséghez való eljutása elérhető lett. A megyeszékhelyeken partnerintézményekkel együttműködve hirdettünk nyílt pályázatot a Kép/Test/Lét sorozaton belül, így ösztönözve és közvetlenül megszólítva a helyi és térségi művészeti élet szereplőit.

„A művészeti intézmények és az alkotók közötti párbeszédet is elősegítettük, melyből mind a település mind a művész egyaránt profitálhatott. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönöztek minket, hogy kiterjesszük a MANK művészetszervező tevékenységét a vidék városai felé, hogy az adott helyen alkotó művészek koncentrált figyelmet és minőségi körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőséget kaphassanak” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója.

A MANK nem csak a saját kapcsolatait szeretné erősíteni az ország különböző pontjain alkotó közöségekkel, de az is fontos cél, hogy a városok között is erősödjenek a kötelékek. A Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, Verebes György így nyugtázta a Kép/Test/Lét keretein belül létrejött kötelékeket: „Abszolút sikeresnek tartom a programot, hisz Szolnokon egy nagyon gazdag válogatás jött létre! A kapcsolattartás, kapcsolatteremtés egy alapvető feltétele a minőségi művészeti tevekénységnek térségtől függetlenül. Valóban sok művész él és dolgozik Budapesten kívüli területen is. A művészek kimondottan örültek annak, hogy a kiállítás egy közösséghez tartozó művészcsoport tagjai által jött létre, tehát ennek a kiállításnak a közösségteremtő ereje kiemelkedő volt azzal együtt, hogy ez egy országos érvényességű sorozat egyik állomása volt.”

Mindezek mellett a Kép/Test/Lét programsorozathoz kapcsolódó alkotóművészeti pályázatok, amelyek mindhárom városban más-más tematikával lettek meghirdetve fontos szakmai kérdéseket érintettek és vetettek fel. Ezt Hegyeshalmi László a veszprémi Művészetek Háza vezetője is kiemelte. Elmondta, az, hogy a Kép/Test/Lét címszavak hármasából a test került a középpontba elsősorban művészettörténeti vonatkozásában érdekes, hiszen a test ábrázolásának évezredes hagyománya és annak kérdései ma is foglalkoztatják az alkotókat.

„A művészek sokféle szempontból közelítettek a testábrázoláshoz. Elmondható, hogy igen összetett a kortárs művészek testképe, ez a Veszprémben látható alkotásokban is megmutatkozott. Az egzisztenciális önmegjelenítéstől, a csoportos tevékenységen át változatos és gazdag az alkotók testről alkotott képe.” – összegezte a Művészetek Háza Veszprém igazgatója.

Hasonlóan vélekedett Kónya Ábel a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria igazgatója. Véleménye szerint a vidéki művészet fókuszba állítása fontos törekvés. Hozzátette: „Egyértelműen pozitív maga a szándék a MANK részéről és hasznosnak találom a résztvevő városok művészeti kiállítóhelyei között ennek köszönhetően létrejött személyes kapcsolatot.”

A Kép/Test/Lét sorozat ugyan a koronavírus járvány árnyékában valósult meg, a nyár és koraősz folyamán minden helyszínen megnyíltak a kiállítások, és a nézők élőben tekinthették meg a pályázatokra beérkezett, zsűrizett alkotásokat. A kiállítássorozat Veszprémben és Szolnokon már nagy sikerrel zárult, a partnerintézmények vezetői, a helyi művészek és a látogatóközönség is egybehangzóan pozitívan tekint vissza a programra és az ennek köszönhetően létrejött találkozásokra és új kapcsolatokra. Miskolcon Teljesítmény címmel 2020. október 29-én nyílt meg a kiállítás, amely több mint harminc művész válogatott alkotásával egészen 2021. január 23-ig várta volna a nézőket. A 2020. november 11-én életbe lépő kormányrendeletet követve a kiállítás jelenleg zárva tart.

 

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában