hirdetés

2021.09.23. 00:00

Megfizethető árakkal, óriási raktárkészlettel várjuk az építkezőket

Kelet-Magyarország vezető építőanyag-szakkereskedése közel 40 éve képviseli nívós szolgáltatással a nyíregyházi építőipari piacot. Kezdetben a lakosságot szolgálták ki, mára már nemcsak a kisvállalkozókat és egyéni építkezésetek támogatják, hanem a nagy kivitelezőket is. Nagy raktárkészlettel, hozzáértő szakemberekkel mindenki megtalálja a szükséges alapanyagokat.

– Természetesen mindig fókuszban tartottuk, hogy az árak és az építőanyagok minősége is a vásárlóink által keresetteknek megfeleljenek – fejti ki Tamás Roland, a Kovács Tüzép üzletvezetője.

– Az elmúlt években a lakástámogatási rendszereknek köszönhetően folyamatosan emelkedett az épülő lakások száma. Ennek következtében, az építőanyagok iránt is megnőtt a kereslet, tehát mi is egy általános emelkedésnek lettünk szemtanúi.

– Ezzel párhuzamosan, természetesen változtak az árak is. Idén év elején az ugrásszerűen megnövekedett építkezések miatt az építőanyag-gyártó cégek elérték a gyártási kapacitásukat, ami sajnos az alapanyag-ellátásban okozott fennakadásokat. Ennek legfőbb okozója az európai piac trendkövetése és a Covid–19 megjelenése volt. Az építőanyaggyárak nagy része nemcsak Magyarországon, hanem világviszonylatban is érdekelt, így szorosan követi a világ változásait. Azok a gyárak, ahol nagyrészt emberi erőre támaszkodtak, a pandémia miatti bezárásra kényszerültek, ami kapacitáskiesést, szállítási és ellátási problémát okozott. Ezek mára teljesen helyreálltak. Így bár lassan, de folyamatosan és nagy léptekkel csökkennek az árak, és térünk vissza az év eleji szinthez.

Tamás Roland üzletvezető

– Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a vas és faanyagok ára duplázódott meg, a szigeteléshez szükséges termékek körülbelül 30-40%-kal nőttek, a többi alapanyag ára szinte alig változott. De hát egy ház nem csak ebből a három termékcsoportból épül fel, így készítettünk egy családi házra egy tavalyi és idei építőanyag-kalkulációt, és ez is azt bizonyítja, hogy összességében a 10%-ot sem érte el az anyagár-emelkedés egy háznál. Most, hogy megy le ennek a három termékcsoportnak az ára, így még kevesebb drágulással lehet számolni. Tehát nem az alapanyagok okozzák a legnagyobb problémát, hanem sajnos inkább a munkaerő- és szakemberhiány miatti munkadíjak emelkedése.

– Hogyan tudtak alkalmazkodni ehhez a változáshoz?

– Számunkra ez olyan problémát okozott, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek akár pár nappal előtte árat adtunk, folyamatosan újra kellett számolni, hiszen napról napra változtak a költségek. Ez mára jelentősen mérséklődött, szinte a teljes termékpalettán érezzük, nem csak bizonyos szektorokban. Alkalmazkodni pedig úgy tudtunk, hogy szorosabb kapcsolatot kezdtünk ápolni az építőanyag-beszállítókkal. – Volt olyan terület, amellyel napi többszöri kapcsolatfelvételt szorgalmaztunk, fokozott figyelemmel kísértük a bejelentéseket, állandó munkakör lett az árak napi szintű monitorizálása. Természetesen ez nem befolyásolta az árakat, ám így a piacon hiteles információkkal rendelkeztünk, és olyan árakkal tudtuk kiszolgálni az ügyfeleinket, amik megállták a helyüket 1-2 nap múlva is.

– Miben tudnak segíteni az ügyfeleknek, építkezőknek, kivitelezőknek? – A kivitelezői és lakossági kiszolgálást segíteni az alapanyagkészlettel tudtuk és tudjuk most is. Bár tisztában vagyunk vele, hogy most nincs annyi anyag, amit nem lehetne eladni, raktárkészleteinket folyamatosan magasan tartjuk, megpróbáljuk azon anyagokat is beszerezni, melyekre már több hónapos várólisták vannak.

– Szeretnénk elérni, hogy ügyfeleinknek ne kelljen máshova fordulni, ha azonnali döntésre jutottak, hanem mindent egy helyen, jó áron be tudjanak szerezni. Jelenleg azt tapasztaljuk, hogy mindenki a kivárásra játszik. Persze, az építőanyagárak mérséklődése egy várható fordulat volt, de ott is csak azon területeken, ahol nagyon magas eltérés tapasztalható az év eleji és a jelenlegi ár között. A gyárak nagy része egyáltalán nem emelt a tavalyi árához képest, vagy ha emelt is, az csak a szokásos éves KSH-árindex alapján várt volt. Ezen gyárak olyan jellegű problémával küzdenek, hogy a jelenleg szárnyaló építőipari kapacitást nehezen tudják kiszolgálni.

– Ezt mi a termékek készletezésével próbáljuk áthidalni. Azon lakossági és vállalati ügyfelek, akik idén nem kezdtek bele az építkezésbe kivárásra alapozva, sajnos könnyen abban a helyzetben találhatják magukat, hogy nemhogy csökkennek, tovább nőhetnek az árak a szokásos éves emelkedés alkalmával. Nem beszélve arról, hogy jelenleg a családtámogatási rendszerünk kiugróan magasan segíti az új ingatlanok építését, melyet sajnos külső tényezők befolyásolhatnak. Így a mi javaslatunk az, hogy ne várjanak, vágjanak bele! A megye legnagyobb és legjobban ellátott telepe vagyunk.

– Bárki megtalálja, amit keres, hiszen nagy a raktárkészletünk, és hozzáértő szakemberek segítik az ügyfeleket a Pazonyi út 30. szám alatt reggel 7 órától 17.00-ig, szombaton pedig 13 óráig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában