Hirdetés

2022.05.11. 15:33

A vérnyomásmérő szerepe egészségünk megőrzésében

Előnyös lehet, ha ingadozó vérnyomása van, hogy egy hatékony vérnyomásmérővel kíséri figyelemmel.

Forrás: Pixabay

A különböző kutatások arra figyelmeztetnek, hogy a vérnyomás ellenőrzése megelőzheti a súlyosabb problémákat, főleg a magas pulzusérték lehet veszélyes.

Miért tartsunk otthon vérnyomásmérőt?

A legtöbb ember számára az otthoni vérnyomásmérő segíthet a magas vérnyomás diagnosztizálásában. A Hypertension folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint az amerikai felnőttek csaknem 46 százaléka számára előnyös lehet az orvosi rendelőn kívüli vérnyomásmérés. Ennek részben az az oka, hogy az otthoni vérnyomás-ellenőrzés segíthet elkerülni a súlyosabb szívbetegségeket.

Mennyire elterjedt a magas vérnyomás?

Magyarországon szinte minden harmadik beteg magas vérnyomásban szenved, ezért is rendkívül fontos a megelőzés, ha van rá lehetőség, ne a vérnyomásmérőn spóroljunk, egy korrekt digitális eszközt online már 8-9 ezer forintért beszerezhetünk.

A rendes vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm. Ideális esetben 65 éves korig 120–130 Hgmm a felső érték és 70–80 Hgmm az alsó érték, míg 65 éves kor felett 130-140 Hgmm-re változik az optimális felső érték tartomány. Elmondható, hogy a vérnyomás nem állandó, hanem normálisan ingadozó értékeket mutat. A számokat befolyásolhatja a testmozgásunk, az idegállapotunk, a gyakori stressz, az alvásminőség, az időjárási tényezők, vagy a különböző betegségek. Sajnos az esetek nagy részében a magas vérnyomás tünetmentes marad, vagyis a kiugró érték miatt bekövetkezett szervi károsodás okozhat problémát. A tünetek – orrvérzés, látászavar, mellkasi fájdalom, szédülés vagy nehézlégzés -  észlelésekor azonnal forduljon orvoshoz! Az egészséges és minőségi életnek a szerveink is örülnek, mert a szív, az agy, a vese vérkeringése normalizálódik, megelőzve ezzel az infarktust és a stroke-ot.

Hogyan válasszunk otthoni vérnyomásmérőt?

Ha úgy dönt, hogy otthon méri vérnyomását, akkor célszerű beszereznie egy ilyen vérnyomásmérőt. A hazai internetes boltokban széles választéka áll rendelkezésre, de bizonyosodjon meg arról, hogy a választott vérnyomásmérő pontos és minden szempontnak megfelel.

Kérdezze meg kezelőorvosát: Ha orvosa azt javasolja, hogy otthon mérje vérnyomását, abban az esetben be kell tartani a háziorvos utasításait.  Válasszon olyan vérnyomásmérőt, amelyik a vérnyomását a felkarján méri, ne a csuklóján vagy az ujján.

Érdemes megbizonyosodni arról, hogy a karjához megfelelő méretű „mandzsetta párna” van. Szorosan körbe kell ölelnie a felkarját, és csak annyi hely legyen, hogy két ujjbegyet elcsúsztasson alatta. A legtöbb otthoni vérnyomásmérő közepes méretű mandzsettával kapható. Ha a felkarja nagyobb vagy kisebb az átlagosnál, előfordulhat, hogy külön kell vásárolni egy eltérő méretű mandzsettát.

A kizárólag felnőttek számára készült Rossmax mandzsetta többek között tartalmazza a betétet huzattal együtt, a csatlakoztató csövet a szerkezethez. A terméket hagyományos tépőzáras, 34-46 cm-es karméretre gyártották és rendelkezik egy bújtató csattal az önméréshez.


Az a legjobb, ha eleve olyan eszközt veszünk, amelyikhez strapabíró mandzsetta tartozik, hogy elkerüljük a további költségeket.

A digitális készülékeknél figyeljünk oda, hogy feleljen meg a magyar szabványoknak és könnyen értelmezni tudjuk az értékeket, illetve háziorvosunkkal is megvitathatjuk, ha szükséges.

Arra szintén ügyeljünk, hogy a vérnyomásmérő megfelelően működjön, és legalább kétévente nézessük meg szervizben. Ennek megfelelően rendszeresen karbantartani és kalibrálni kell, hogy megbizonyosodjunk a pontosságáról – legalább évente vagy kétévente egyszer. A hazai online webshopokban körültekintően olvassuk el a vérnyomásmérő termékleírását még vásárlás előtt és a garanciára vonatkozó szabályokat se hagyjuk figyelmen kívül. 

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában