Mátészalka

2023.10.31. 14:03

Kinyílt a tudás kapuja

Kutatók éjszakája az ESZES LABORBAN

PR cikk

Fotó: önkormányzat

A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudományok népszerűsítésére. Célja, hogy közelítse a tudományokat az emberekhez, szélesebb körben nyilvánossá tegye az elért eredményeket, valamint növelje a tudományos munka iránti elkötelezettséget a diákok körében. Természetesen a rendezvény keretében szervezett programok nemcsak ennek a korosztálynak szólnak.

A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA program az Esze Tamás Gimnáziumban az ESZES LABORBAN már a pandémia előtt is népszerű volt. Az iskola pedagógusai ebben az évben újra kinyitották a labor ajtaját az érdeklődők előtt. Három tudományterületből - biológiából, fizikából és kémiából - készültek érdekes bemutatókkal.

Biológiából modellel szemléltették, hogyan történik a légzésünk, rekonstruálták a belső szervek elhelyezkedését, a növények oxigéntermelését; ötletet adtak, hogyan lehet fehér virágból színes virágunk, miért nem merül el a héjas citrom a hámozottal szemben, miért lesz lyukacsos a dagasztott tészta. Minden korosztály részéről nagy volt az érdeklődés a mikroszkóppal látott világ iránt, ahol a papucsállatok és sokféle más egysejtű úszkált a vízmintában. A program irányítói Bodorné Misley Tünde és Tordayné Koncz Márta tanárnők voltak.

A természettudományos tantárgyak közül az egyik leglátványosabb a kémia. Az érdeklődők a lángfestés kipróbálásával bepillantást nyerhettek a tűzijátékok színpompás világába. Megtudhatták, hogyan működött régen a vaku, mitől fehér vagy sárga a csillagszóró lángja. A vulkánokban előforduló fémek és a kén között lejátszódó reakcióban gyönyörködhettek. A metán égését a kezükön próbálhatták ki a buborékokba zárt gáz meggyújtásával. A kísérleteket Mándi József tanár úr, Ónodiné Kiss Márta és Szilágyi Katalin tanárnők koordinálták.

Fizikából is sok kérdéskörhöz kapcsolódtak a kísérletek, melyeket Rozgonyi Dezső tanár úr szemléltetett. Az elemzett témakörök a test tehetetlensége, az erők egyensúlya, a levegő áramlása és az elektrosztatika voltak. Az elvégzett gyakorlati feladatok érzékeltették: egyszerű alkalmazási példákon igazolhatók a mindennapi élet, a természet jelenségei.

Fotók: önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában