Nyírtelek

2021.08.23. 13:00

A törzskönyv az egészséget jelentheti

Mint a legtöbb ebnél, a labrador retrievereknél oda kell figyelni a fajtabetegségekre.

VNA

– Általában 12-13 évig élnek, a Guinness Rekordok Könyve szerint 27 éves volt a világ legidősebb labradorja – közölte Tátrainé Felleg Zsuzsa, a nyírteleki Happyscute Labrador Kennel tenyésztője.

– Ahhoz, hogy minél tovább velünk élhessenek, oda kell figyelnünk az egészségükre. Hajlamosak a csípő- és könyökdiszpláziára, illetve egy súlyos szembetegségre is. A kutyáinkat szűrésekre hordjuk, hogy elkerüljük ezeket a megbetegedéseket. Sőt: csak azok a kölykök kaphatnak törzskönyvet, melyeknek szülei részt vettek ezeken a szűréseken.

A tenyésztő kiemelte: amikor törzskönyvezett kutyát vásárolunk, sokkal nyugodtabbak lehetünk az állat egészségét illetően. Tévhit ugyanis, hogy a fajtatiszta ebek árát befolyásolja ez az okirat: ez mindössze egy néhány ezer forintos kiadást jelent a tenyésztőnek. Mindig gyanakodjunk, amikor törzskönyv nélkül kínálnak nekünk kiskutyát árengedményért cserébe, mert nagy rá az esély, hogy illegális szaporítóval van dolgunk.

Szeretik a hasukat

– Fontos még tudni, hogy ez a fajta hajlamos az elhízásra – tette hozzá Zsuzsa. – Egy kutatás szerint a labradorokból hiányzik az a gén, ami „bekapcsolja” a jóllakottság érzetét, így bármennyit képesek enni, jutalomfalatért pedig bármire képesek. A gazdinak így ügyelnie kell rá, hogy ne egyen többet a kelleténél, és a napi mozgásigényét is kielégítse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!