Sétatér

2019.11.21. 16:11

Dohányzási kultúránk, avagy füstmentes nap

Sajnos igaz az, hogy van egy legálisan kapható, egészségünkre káros szenvedély. A cigaretta.

Forrás: Pixabay

Számos intézkedés lépett életben annak érdekében, hogy távol tartsák a társadalomtól a káros szokást. Törvénybe hozták a dohányos kocsik megszűntetését a vasutaknál, elmúltak azok az idők, mikor a kocsma mellé, szinte kötelező hangulati elem volt a vágni való füst és a dohányszag. Ekkor lépett életbe az is, hogy külön dohányboltokat nyitottak, ahová egy 18 év alatti egy ásványvízért sem mehet be.

Egy tanulmány szerint minden harmadik felnőtt dohányzik. Azonban nincs arról még pontos adat, hogy nagyjából hány még nem felnőtt, inkább gyermek hódol ennek a szokásnak. A termék bár 18 év alattiaknak nem árusítható, arról nincs törvény, sem jogszabály, hogy az a személy, aki még nem töltötte be 18. életévét, nem használhatja a cigarettát. Intézmények próbálkoznak olyanokkal, mint pedagógusok kommunikálnak a diákokkal, mik ezeknek a káros hatásai, később mi lesz az adott diák egészségével, milyen rossz lesz, ha folytatja, és ezekhez hasonló pozitív indulatú beszélgetések, de valljuk be, ez nem/nem mindig hatásos. A gyermek ugyan úgy hozzájut a termékhez, és arrébb tud sétálni pár száz métert az intézménytől, hogy a pedagógus, ne láthassa. Ami persze felesleges, hiszen úgy is kiderül mindig minden. Szokták mondani: … hamarabb, mint a sánta kutyát.

A dohányzás számos betegség kialakulásáért felelős. Ez tény. Ugyanakkor ez csak a mai világban van így, hisz nem véletlen, hogy annak idején az orvos is ajánlotta napi 1-2 szál elszívását. Azonban jelenleg ez nem így van, ezért a leszokásnál nincs jobb választásuk azoknak, akik mégis hódolnak eme káros szenvedélynek.

Akadnak azondban, akik kitartanak a dohányzás mellett, bármit mondjon bármelyik orvos. Jó hír, hogy a technológia és a tudomány fejlődésének hála ma már világszerte egyre több füstmentes lehetőség elérhető azoknak a dohányzók számára, akik valami miatt nem szeretnének leszokni.

Sokan nem tudják, hogy a cigarettázás során az egyik legnagyobb probléma az égés, és az égés során keletkező cigarettafüst, ami által rengeteg káros vegyület keletkezik majd jut be a szervezetbe. Ezek között van rákkeltő, toxikus hatású és addiktívak. Amellett, hogy a dohányos rengeteg káros anyagnak teszi ki magát, a kifújt füsttel a környezetében tartózkodó egészséges embereket is veszélyezteti.

Így, ha segíteni szeretnénk környezetünk füst-mentességét dohányosként, javaslom vagy szokjunk le, vagy ha nem akarunk változtatni az életmódunkon, akkor váltsunk!

A füstmentes, azaz égés mentes megoldások közé tartoznak például a nikotin-likvid módszeren alapuló elektromos cigaretták, és az úgy nevezett dohányhevítéses eljárások is, amik, lényegesen kevesebb káros anyagot szabadítanak fel mint a cigaretta füst.

Fontos megemlíteni, hogy ezek a technológiák sem kockázatmentesek, mivel nikotintartalmuk miatt szintén addiktív szereket tartalmaznak, azaz ugyan úgy függőséghez vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!