SÉTATÉR

2019.11.26. 07:53

Lelki eredetű probléma is lehet a túlsúly oka?

A túlsúly napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi gondja, amely minden korosztályt egyaránt érint.

Forrás: illusztráció / pixabay

Sokan úgy hiszik, hogy az elhízás kizárólagosan csak az egészségtelen táplálkozásnak és a kellő testmozgás hiányának következménye. A valóság az, hogy ennél jóval összetettebb a probléma. Az elhízás oka lehet a lassú anyagcsere, a helytelen táplálkozási szokás, a rossz hormonháztartás, lelki eredetű probléma, de akár a genetika is.

A nők közül sokan abba a hibába esnek, hogy – a ma divatjának, szépségideáljának megfelelő, irreálisan vékony modelleket látva – leértékelik magukat. Bánatukat, csalódottságukat evésbe fojtják, melynek következtében gyakorta elhíznak, ezzel még több előítéletnek teszik ki magukat, még jobban rombolják énképüket. Ugyanez a férfiaknál is előfordulhat, izmosabb, szálkásabb testalkattal rendelkező társaikat szemlélve.

Ép testben ép lélek! Igen.

A test és lélek szorosan összefügg egymással. Boldog, kiegyensúlyozott, szilárd családi háttérrel rendelkezőknél kisebb az elhízottak aránya, mint az instabil lelkiállapottal, ingatag háttérrel, szeretethiánnyal és depresszióval küzdőknél.

Az elhízottság kihat az egyén társadalommal való kapcsolatára, nehezebb lesz a kapcsolatteremtés, ami további magányosan elfogyasztott tál ételeket jelenthet. Így kerülhet bárki ördögi körbe.

Szerintem szinte mindenkinek ismerős az a bizonyos „megszakad a szívem” érzés. A lelki fájdalomhoz fizikai fájdalom is társul, s szomorúan állapíthatjuk meg, hogy mindez kinézetünket is meghatározza. Nos, így van ez a hízással is. Ebben az esetben egyes megközelítések szerint az elhízás okozója egy állandósult, ámde számunkra kellemetlen élethelyzet, amely ellen tudat alatt testünk zsírtermelésének fokozásával próbál védekezni. Az ilyen eredetű elhízások általában a fennálló probléma megoldása vagy szerencsés esetben megoldódása után némi testmozgással helyrehozhatók.

Egy szó, mint száz, ha észleljük, hogy súlyunk rohamos iramban elkezdett növekedni, vagy már korábban elhíztunk, először próbáljuk meg „magunkkal elintézni” a dolgainkat, és nem csüggedni, hiszen kellő kitartás mellett bármi lehetséges.

- Nagy A. Gréta, ZIG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!