SÉTATÉR

2019.11.21. 13:45

Már megtörténik az első like a kúszás-mászás előtt?

A mai gyerekek jelentős része használ valamilyen okoseszközt, a kicsik szinte érthetetlen vonzalmat éreznek a színesen csillogó képernyők iránt.

Forrás: Illusztráció / allmychildrendaycare.com

Az ilyenféle játékot sokszor a szülők is engedik egyfajta ,,nyugtatóként” gyermekük számára. Ennek köszönhetően láthatunk békésen bevásárló kisgyermekes anyukákat, akik tolják az éppen a babakocsiban mesét néző lurkójukat. Még kissé riasztóan, de ismerősen csengenek az egyes szülők szájából elhangzó mondatok. (,,Ha hisztis leszel, nincs telefon!”/ ,,Ha nem sírsz a bölcsiben, hazafelé játszhatsz a telefonodon.”) De jó-e, ha gyermeknek teljes mértékben megtiltják ezen eszközök használatát? Elfogadható-e, ha a nagyobbak már mérték és időkorlát nélkül szörfözhetnek a neten? A kívánatos megoldás valahol a kettő között lehet.

Sokakban már fel se merül a kérdés, hogy lehet-e egy kisgyereknek saját telefonja vagy tabletje. A napjainkban gyermeket vállalók már az X és Y generációból kerülnek ki, akik már szintén a modern technika világában nőttek fel. Számukra evidens, hogy utódjuk is felveszi a világ ritmusát. Az ifjoncok is azt látják, hogy a környezetükben lévők rengeteg időt töltenek online. Nem lepődnek meg, amikor a nagymamához belépve azt látják, hogy egy videó alapján süti nagyi az elképesztően ínycsiklandó krémest.

Tényleg valós az, amit egyesek mondanak, hogy így elbutul a gyerek, és nem figyel majd másokra. Az igaz, ha okoseszközöket használnak a csemeték, akkor tényleg nem lesznek társas kapcsolataik, vagy az, hogy alig kommunikálnak egymással meg az idősebbekkel?

Azért a válasz megnyugtatóbb. A felnövekvő nemzedék folyamatos ingerek hatása alatt áll, így megtanul egyszerre több dologra figyelni, képes jobban átlátni a problémákat, így segítve egymást, és ezzel újabb kapcsolatokat, bizalmi szálakat épít ki. Ám jó, ha a szülők figyelnek arra, mit néz a gyerekük az interneten. Sőt, ajánlanak nekik különféle oktató és tanulásra ösztönző alkalmazásokat.

Azt mindannyian jól tudjuk, hogy a fejlődésnek határt nem szabhatunk. Ez olyan, mint a patak, ami egyre nagyobb és nagyobb akar lenni, hogy elérhesse a tengert, és végül ő maga a tenger.

- Szabó Inez, ZIG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!