SÉTATÉR

2019.11.25. 07:42

Mindennapi életünk cukorral édesítve

A legtöbb ember odavan az édességekért. Szívesen fogyasztja azokat, ha egy kis energiára vágyik, vagy akkor is, ha csupán unatkozik.

Forrás: Illusztráció / pixabay

De miért is fogyasztunk ennyi cukrot? A válasz egyszerű: mert nincs más választásunk. Míg sok esetben ténylegesen tudatában vagyunk annak, hogy cukrot fogyasztunk, számtalanszor észre sem vesszük azt. Rengeteg egészségesnek kikiáltott előrecsomagolt és feldolgozott élelmiszerben rejtenek el cukrot, például úgy, hogy egy kevésbé ismert néven nevezik azt, amit nem szúrunk ki az összetevők listáján. Ha most valaki fellélegezne, hogy ő egyáltalán nem édesszájú, és biztos nem fogyaszt cukorral megpakolt édes ételeket, ne tegye. Sokszor olyan élelmiszerek tartalmaznak cukrot, melyek nem kifejezetten édesek.

A túlzott cukorfogyasztásnak egy laikus által is könnyen észrevehető jelei vannak. Először is, minél több cukrot fogyasztunk, annál inkább kívánjuk azt – így válik ez egy ördögi körré. A bőrünkön megjelenő akné, illetve rozacea vagy a hangulatunk ingadozása is világosan jelzi a magas cukorbevitelből származó inzulin megnövekedést. Cukros ételek gyakori fogyasztása még az ízlelőbimbóinkat is tompíthatja, így egy idő után már nem érezzük olyan édesnek az ételeket.

Szerencsére mindezek visszafordítható folyamatok: ha képesek vagyunk megállni, hogy drasztikusan lecsökkentjük a cukorbevitelt, egy idő után minimális mennyiségű cukrot is megérzünk majd, sőt megtörténhet, hogy túl édesnek fogjuk találni azokat az ételeket, amiket addig előszeretettel fogyasztottunk.

Számos egyszerű módja van annak, hogy száműzzük a cukrot az étkezésünkből. Például tudatos italfogyasztással. Hiába van sok frissítő egészségesnek titulálva, attól még rettenetesen sok cukrot tartalmaz. Ugyanez a helyzet az éttermekben leggyakrabban előforduló szószokkal is. Ha biztosra akarunk menni, érdemes tanulmányozni az élelmiszerek tápértékét – annál is inkább, hisz az élelmiszeriparnak csaknem 50 variációja van a cukor elnevezésére. Ha néhány ilyen módszert elsajátítunk, hamar célba érhetünk.

Meg kell tapasztalnunk, mindennapi életünk cukor nélkül is lehet édes.

- Nagy Evelin, ZIG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!