Sport

2010.10.08. 07:59

Suzukában folytatódik a végjáték

<p>Hétvégén a Japán Nagydíjjal folytatódik a Forma-1-es világbajnokság, a futamnak otthont adó Suzukában várhatóan tovább éleződik az öt vb-esélyes versenyző küzdelme.</p>

A Nagoya közelében található 8-as alakú ring a gyors helyszínek közé tartozik, ahol sok múlik az autó egyensúlyán, aero-beállításain és a motoron, ugyanakkor a pálya totális precizitást igényel a versenyzőktől is. Elég egyetlen apró hiba és máris több körre lehet szükség ahhoz, hogy visszarázódjanak a helyes ritmusba.

Legkedvezőbb helyzetből Mark Webber, a Red Bull ausztrál versenyzője várhatja a viadalt, aki az utolsó négy forduló előtt 202 pontjával vezeti az egyéni tabellát. Tavaly az energiaitalosok Sebastian Vettel révén megnyerték a futamot és papíron az idei, RB6 típusjelű autónak is kedvez a helyszín.

- Szingapúrban letudtam az év legrosszabb hétvégéjét, így bizakodó vagyok a hátralevő futamokkal kapcsolatban. Tudom, hogy a megbízhatóság fontos ebben a szakaszban, de a bajnokság miatt szükségem van néhány győzelemre is – nyilatkozta Webber. A kollégájától 21 ponttal lemaradva a 4. helyen állomásozó Vettel is optimista: - Suzuka az előjelek alapján kedvez az autónknak és ezt be is akarjuk bizonyítani. Jó eredményért megyünk oda – fújta meg harci kürtjét a német.

Alonso a Ferrari sokoldalúságára alapoz

Nagy reményekkel hangol a Ferrari vb-aspiránsa, Fernando Alonso is, aki legutóbb Monza ultragyors aszfaltcsíkján és Szingapúr lassú, kanyargós városi ringjén is csapást mért a riválisokra. A tabella 2. helyére felkapaszkodó, Webbert 11 pontnyira megközelítő spanyol főként az F10-es Ferrari sokoldalúságára alapoz.

- Két teljesen más karakterisztikájú pályán aratott győzelemmel bizonyítottuk, hogy az autó minden pályán jó, így félelmek nélkül készülhetünk a folytatásra” – mondta a korábbi kétszeres világbajnok, aki számíthat csapattársa, Felipe Massa támogatására is.

Érdekesség, hogy Stefano Domenicali csapatfőnök szerint a Ferrari fejlesztések helyett inkább fejben próbálja megnyerni az idei vb-t: - Lesznek apróbb újdonságaink, de semmi jelentős. Mostantól inkább a versenyzők és a csapattagok fejében dőlnek el a dolgok. A megbízhatóság fontosabb lesz a teljesítménynél – mondta a szakvezető.

Gőzerővel a McLaren

Más megközelítéssel támad a McLaren, amely a Webbertől 20 ponttal lemaradva a tabella 3. helyén álló Lewis Hamilton és a 25 pontos hátrányával az 5. pozícióban állomásozó címvédő Jenson Button révén két esélyessel érdekelt minden idők legkiélezettebb vb-harcában.

- Gőzerővel fejlesztünk. Ha valami újdonsággal elkészülünk, várakozás helyett azonnal a versenyzők rendelkezésére bocsátjuk és nem várunk az alkatrész-utánpótlásra sem Vállaljuk a kockázatot – nyilatkozta a csapat ügyvezetője, Jonathan Neale.

Suzukában a brit egylet autóira új első és hátsó szárnyat szerelnek, illetve módosítanak a diffúzoron is. Ezek együttes hatásától „jelentős előrelépést” várnak a versenyzők és a szakvezetők is.

- Mészáros Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!